Fokus

Američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju nalazi se u američkom pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2023

-

16:36

Američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju nalazi se u američkom pritvoru
Američki vojnik koji je prebegao u Severnu Koreju nalazi se u američkom pritvoru - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Američki redov Trevis King, vojnik koji je prešao u Severnu Koreju pre dva meseca, nalazi se u američkom pritvoru, preneo je danas AP, pozivajući se na izjave dvojice američkih zvaničnika.

Jedan od zvaničnika rekao je da je King prebačen u američki pritvor u Kini.

Ranije je Severna Koreja saopštila da će proterati Kinga (23), što je predstavljalo iznenađenje za pojedine posmatrače koji su očekivali da će Pjongjang odugovlačiti u nadi da će dobiti neke ustupke od Vašingtona.

AP navodi da je još neizvesno šta će dalje biti sa Kingom, pošto ga je američka vojska proglasila samovoljno odsutnim iz jedinice (AWOL), što za posledicu može imati kaznu u vojnom zatvoru, oduzimanje plate ili nečasno otpuštanje.

King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, trkom je prešao granicu sa Severnom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Severnoj Koreji za skoro pet godina.

Severnokojreska agencija KCNA prenela je da je King za vreme pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao jer je gajio ''loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije'' u američkoj vojsci, i da je bio ''razočaran neravnopravnim društvom SAD''.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet