Fokus

SAD neće da okvalifikuju kao ratnog zarobljenika vojnika koji je ušao u Severnu Koreju

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

21:59

SAD neće da okvalifikuju kao ratnog zarobljenika vojnika koji je ušao u Severnu Koreju
Tanjug/AP/Family Photo - Copyright Tanjug/AP/Family Photo

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države zasad odbijaju da okvalifikuju vojnika Trevisa Kinga kao ratnog zarobljenika, uprkos tome što su ga severnokorejske vlasti pritvorile nakon što je prešao granicu te zemlje, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

To znači da King nema pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji, navodi agencija i ukazuju na to da je ponašanje Vašingtona veoma neobično, pošto se američka vojska obavezala na to da neće ostaviti nijednog svog vojnika iza neprijateljskih linija.

King bi kao vojnik mogao da bude okvalifikovan kao ratni zarobljenik pošto SAD i Severna Koreja tehnički u ratu jer se Korejski rat (1950-1953) nije završio mirovnim sporazumom.

Severna Koreja je juče potvrdila da se američki vojnik Trevis King, koji je ušao na njenu teritoriju bez dozvole, nalazi u pritvoru.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je ušao u Severnu Koreju od 1982. godine.

Pre nego što je prešao granicu, King je odslužio dva meseca zatvora u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad. Oslobođen je 10. jula. Trebalo je da odleti nazad u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da napusti aerodrom i pridruži se turneji po DMZ-u, odakle je prebegao na sever.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet