Fokus

Još se ne zna šta je sa američkim vojnikom koji je ušao u Severnu Koreju, Ostin: Verujemo da je u pritvoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2023

-

09:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki vojnik uhapšen je u Severnoj Koreji pošto je ilegalno prešao granicu iz Južne Koreje. Vojnik Trevis King bio je pušten iz zatvora u Južnoj Koreji, gde je držan zbog optužbe za fizički napad, a pretile su mu dodatne disciplinske mere u Sjedinjenim Državama. 

Redov Travis King je bio ispraćen na aerodrom da se vrati u Fort Blis u Teksasu, ali je umesto da se ukrca u avion, napustio aerodrom i pridružio se turistčkoj grupi koja je obilazila pogranično selo, a zatim pobegao preko granice. Reč je o demilitirazovanoj zoni i jednoj od najjače utvrđenih oblasti. Prepuna je nagaznih mina, okružena električnom i bodljikavom žicom i nadzornim kamerama. Američka vojska nije imala kontakt sa vojnikom otkako je prešao granicu.

"Verujemo da je on u pritvoru DNRK i zato pažljivo pratimo situaciju i radimo na tome da obavestimo najbliže rođake vojnika i angažujemo se da rešimo ovaj incident. Ja sam  pre svega zabrinut za dobrobit naše trupe. I zato ćemo ostati fokusirani na ovo", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Mada još nema preciznih podataka šta je navelo vojnika da pređe granicu Severne Koreje, mnogi misle da je to učinio ne razmišljajući o posledicama.

"Možda je jednostavno pokušavao da izbegne optužbe, a sada kada je u Severnoj Koreji, učinio je situaciju još gorom", rekla je Tara Kop iz AP.

Tanjug AP/Ahn Young-joon

 

Do incidenta sa američkim vojnikom došlo je u trenutku kada je vojska Južne Koreje u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućih provokacija Severne Koreje, nakon što je američka nuklearna podmornica uplovila u luku u južnom gradu Busan. To je prvi dolazak jedne američke nuklearne podmornice u to područje u poslednjih nekoliko decenija.

Dok je komanda Ujedinjenih nacija zadužena za održavanje prekida vatre u Korejskom ratu radila sa severnokorejskom vojskom na rešavanju incidenta, Japan je potvrdio da je Pjongjang ispalio dve balističke rakete za koje se veruje da su pale kod istočne obale Korejskog poluostrva i izvan Japanske ekskluzivne ekonomske zone.

"Severnokorejske rakete letele su nisko, maksimalnom visinom oko 50 kilometara, najverovatnije su demonstrirali nepravilan manevar u letu. Do sada nismo dobili nikakve informacije o šteti", reko je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet