Fokus

Hapšenje osumnjičenog za ubistvo Tupaka Šakura: Šta se zna o zločinu koji se dogodio pre 27 godina

Komentari

Autor: Euronews, AP

30/09/2023

-

22:13

Hapšenje osumnjičenog za ubistvo Tupaka Šakura: Šta se zna o zločinu koji se dogodio pre 27 godina
Tupak Šakur - Copyright Tanjug/AP/Frank Wiese

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje za ubistvo Tupaka Šakura je jedan od najvećih preokreta  u jednom od najvećih nerešenih slučajeva u istoriji hip-hopa. Dvejn 'Keffe D'Dejvis uhapšen je pod sumnjom za ubistvo i optužen je za ubistvo u Las Vegasu. Slučaj se vratio u centar pažnje u julu kada su vlasti Nevade uručile nalog za pretres stana u vezi sa smrću rep zvezde.

Šta se promenilo u istrazi?

Vlasti su u petak uhapsile Dejvisa, čije se ime dosta dugo dovodilo u vezu sa Šakurovom smrću. On je rođak čoveka koji se pojavio kao osumnjičeni ubrzo nakon ubistva repera. Šakur je ubijen dok se vozio automobilom u Las Vegasu 7. septembra 1996., podseća Euronews.

U julu ove godine, vlasti su izdale nalog i izvršile pretres Dejvisove kuće u obližnjem gradu Henderson.

On je ujak Orlanda Andersona, jednog od Šakurovih poznatih rivala za kojeg vlasti dugo sumnjaju da je upucao repera. Anderson ž, koji je u to vreme tvrdio da je nevin u vezi sa ubistvom, poginuo je dve godine kasnije u pucnjavi u sukobu u Komptonu u Kaliforniji. 

Detalji iz naloga koji je pribavio Asošijeted pres pokazuju da su detektivi prikupili više kompjutera, mobilni telefon, "dokumentarne dokaze", časopis Vajb u kojem je bio Šakur, nekoliko metaka kalibra 40, dve "kutije sa fotografijama" i kopiju Dejvisove knjige memoara iz 2019. godine pod nazivom "Legenda ulica Komptona"

Šta znamo o noći kada je Tupak ubijen? 

Pokojni, 25-godišnji reper putovao je u crnom BMV-u kojim je upravljao osnivač Death Rov Records-a ,Marion 'Suge' Najt u konvoju od oko 10 automobila, očigledno u pravcu noćnog kluba.

Prethodno je reper gledao kako je još jedna superzvezda, bokser Majk Tajson, nokautirao Brusa Seldona u borbi za šampionsku titulu.  

Posle meča se pojavila informacija da su Šakur, Najt i saradnici bili umešani u tuču u hotelu. Dok se vozio niz Las Vegas Strip, beli kadilak sa četvoricom muškaraca u njemu stao je pored Najtovog BMV-a dok je stajao na semaforu. Jedna osoba je otvorila vatru, izrešetavši suvozačevu stranu Najtovog automobila mecima, saopštila je policija.

Sedeći na suvozačevom sedištu, Šakur je pogođen četiri puta , a najmanje dva od tih metka pogodila su ga u grudi. Najta je zakačio zalutali metak ili geler. 

Šakur je hitno prebačen u bolnicu, gde je preminuo šest dana kasnije.

Impresivno nasleđe 

Šakur ostaje kao jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji hip-hopa, a poznat je i po svojim umetničkim imenima 2Pac i Makaveli. Dok je njegova profesionalna muzička karijera trajala samo pet godina pre nego što je prekinuta, prodao je više od 75 miliona ploča širom sveta, uključujući izuzetno popularan album „All Eiez on Me“ koji je postigao "dijamantski" tiraž.

Šakur je imao pet albuma broj 1 tokom svog života, zajedno sa tri posthumna izdanja: 'The Don Killuminati: The 7 DayTheory' iz 1996., 'Until the End of Time' iz 2001. i 2004. 'Loyal to the Game'. 

Umetnik koji je šest puta nominovan za Gremi primljen je u Rock & Roll Hall of Fame od strane kolege rep ikone Snupa Doga 2017. Šakur je takođe bio glumac u usponu, glumeći u nekoliko popularnih filmova kao što su 'Poetska pravda' Džona Singltona sa Dženet Džekson i ostvarenju "Sok" (Juice) Ernesta Dikersona.

Takođe je igrao glavne uloge u filmovima 'Gang Related' i 'Above the Rim'. 

Još u aprilu, petodelni FKS dokumentarni serijal bavio se prošlošću majke repera, Afeni Šakur, kao jedne od liderke Pokreta "Crni panteri", dok je istraživao Tupakovo angažovanje kao političkog vizionara pre nego što je postao jedan od najvećih rep umetnika na svetu. 

Dokazujući svoju popularnost čak i nakon smrti, Šakur je ranije ove godine dobio posthumnu zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.  Na ceremoniji, radijska ličnost Big Boj odao je počast, rekavši: „On je prkosio razlici između umetnosti i aktivizma“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet