Fokus

SAD uvele sankcije određenim kineskim kompanijama i pojedincima zbog šverca sintetičke droge fentanila

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

22:25

SAD uvele sankcije određenim kineskim kompanijama i pojedincima zbog šverca sintetičke droge fentanila
SAD uvele sankcije za pojedine kineske entitete zbog šverca fentanila - Copyright Tanjug AP/Cliff Owen, File

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas uvele sankcije za određene kineske kompanije i pojedince, u okviru nastojanja administaracije predsednika Džozefa Bajdena da suzbije šverc smrtonosne sintetičke droge fentanila.

''Ovde smo danas da predamo poruku u ime vlade SAD. Znamo ko je odgovoran za trovanje američkog naroda fentanilom. Znamo da ovaj globalni lanac snabdevanja fentanilom, koji se završava smrću Amerikanaca, često počinje sa hemijskim kompanijama u Kini'', rekao je američki državni tužilac Merik Garland, a prenosi Rojters.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije za 28 ljudi i pravnih subjekata koji su uključeni u međunarodno širenje nedozvoljenih droga, uključujući veliku mrežu sa sedištem u Kini.

Pored toga, saopšteno je da je podignuto osam optužnica koje terete kineske kompanije i njihove zaposlene za zločine koji se odnose na proizvodnju fentanila i metamfetamina, kao i distribuciju sintetičkih droga.

Američki Trezor je optužio mrežu lociranu u Kini da je odgovorna za proizvodnju i distribuciju fentanila, metamfetamina i prekursora MDMA, a u saopštenju se navodi i da je ta mreža sposobna da sintetiše količine od više hiljada kilograma fentanila, metamfetamina i prekursora MDMA i drugih nedozvoljenih hemikalija.

Takozvani prekursori fentanila su hemikalije koje se koriste za proizvodnju snažnog sintetičkog opioida koji je doveo do porasta smrtnih slučajeva od predoziranja drogom u SAD poslednjih godina.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet