Fokus

"Gvozdena kupola" u akciji: Koje su prednosti i mane protivraketnog sistema koji čuva izraelsko nebo?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

14:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Gvozdena kupola, jedan od najmodernijih sistema za presretanje projektila na svetu, već 12 godina štiti nebo nad Izraelom. Mediji su skloni da pišu da svaki put kad bi se iznad teritorije Izraela pojavio bljesak, to bi značilo da je uništena jedna neprijateljska raketa i da su sačuvani ljudski životi.

Projektil ovog protivraketnog sistema dug je tri metra, prečnika je 15 centimetara i težak je oko 90 kilograma. Svaka baterija sistema "Gvozdena kupola" pokriva teritoriju od oko 150 kvadratnih kilometara. Poseduje šaržer u koji staje 20 odbrambenih raketa. Jedna baterija može istovremeno da gađa do šest meta.

Na celoj teritoriji Izraela ima 10 baterija, a jedna pokriva oko 150 kvadratnih kilometara. Sistem sam pravi razliku između projektila koji će verovatno pogoditi izgrađena područja i onih koji će promašiti cilj.

profimedia

 

Procenuje se da je stopa uspešnosti sistema veća od 90 odsto, mada ima vojnih stručnjaka koji kažu da je to previše.

Cena presretača višestruko premašuje cenu ofanzivne rakete

Problem većine odbrambenih raketnih sistema je što cena rakete presretača često višestruko premašuje cenu ofanzivne neprijateljske rakete, čime na duge staze napadač ostvaruje prednost.

Hamas, na primer, često koristi jednostavne rakete koje može i sam ručno da proizvodi. Izrada takve rakete košta manje od 1.000 dolara. Raketa koju koristi "Gvozdena kupola" košta sa druge strane oko 40.000 američkih dolara.

Zbog čega je mnogo raketa "prošlo"?

Većina raketa je presretnuta, ali poneka stigne do cilja, što su pokazali i najnoviji napadi Hamasa.

Analitičar portala "Obris" iz Zagreba Igor Tabak rekao je za Euronews Srbija da smo sada videli praktično ispaljivanje nekoliko hiljada raketa za nekoliko sati. Kako je rekao, odbrana je bila preopterećena, i zbog toga je mnogo projektila prošlo.

"To je u ovom slučaju tek bio mamav koji je skrenuo pažnju s pravog problema, a to je upad kopnom i iz vazduha paraglajderima, što je zapravo nanelo najveću štetu", naveo je Tabak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet