Fokus

Stručnjak za Bliski Istok: Napad bio trodimenzionalan, to je verovatno iznenadilo Izraelce

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2023

-

22:41

Stručnjak za Bliski Istok: Napad bio trodimenzionalan, to je verovatno iznenadilo Izraelce
Stručnjak za Bliski Istok: Napad bio trodimenzionalan, to je verovatno iznenadilo Izraelce - Copyright Tanjug AP/Adel Hana

veličina teksta

Aa Aa

Ofanziva Hamasa na Izrael zatekla je zemlju potpuno nespremnu i predstavlja "istorijski neuspeh" za izraelske obaveštajne službe, smatra Dejvid Kalfa, stručnjak za Bliski istok i ko-direktor Opservatorije za severnu Afriku i Bliski istok u francuskom istraživačkom centru Fondacija Žan Žores. 

On je u intervjuu za Frans 24 rekao da Hamas koristi prednost ranjivosti Izraela da izvede svoju smrtonosnu ''Operaciju Oluja Al-Aksa''. 

Kako je naveo, reč je o specijalnim snagama Hamasa koje deluju duboko unutar izraelske teritorije i koje imaju modus operandi prave vojske.

"To su komandosi prekaljeni borbom, obučeni su i opremljeni savremenim taktičkim sredstvima i bore se na više mesta istovremeno. Poslali su u južni Izrael osam kamioneta sa oko osam islamističkih napadača Hamasa u svakom koji patroliraju ulicama gradova i sela, ubijajući civile iz neposredne blizine i uzimajući čitave porodice za taoce, uključujući žene i decu", naveo je Kalfa.

On je dodao da je reč o koordinisanom napadu koji zahteva nivo inteligencije i pripreme od strane Hamasa, a verovatno i logističku podršku, od Islamskog džihada s jedne strane, i Hezbolaha i Irana s druge strane.  

profimedia

 

"To je veliki neuspeh za izraelske obaveštajne službe. Neuspeh koji bi se čak mogao opisati kao istorijski i bez preterivanja, mogao bi se uporediti sa onim što se dogodilo 1973. godine", naveo je ekspert.

On je podsetio da je Izrael u stalnoj pripravnosti, spreman da uđe u bitku u svakom trenutku, ali da je jasno da je postojao određeni stepen nespremnosti, verovatno greška u analizi i proceni izraelskih obaveštajnih službi, ali i u pripremi izraelskih specijalnih snaga za ovakav napad.

"Izgleda da je i sama izraelska vojska u stanju šoka. Zemlja je u magli rata, a uspeh Hamasove operacije u velikoj meri zavisi od elementa iznenađenja, ali i od zajedničkih manevara vojske", dodao je Kalfa.

Prema njegovim rečima, napad je bio ''trodimenzionalan'', odnosno, odvijao se na kopnu, moru i vazduhu, što je verovatno ono što je iznenadilo Izraelce.

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

Kako je dodao, scenario koji su izraelske obaveštajne službe očekivale bila je invazija sa severa, preko Hezbolaha u južnom Libanu. 

"Ova teroristička operacija dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa političkom i institucionalnom krizom bez presedana. Ali takođe i kriza identiteta, sa izraelskim društvom koje postaje rascepkano i polarizovano u ogromnim razmerama", ocenio je ekspert.

Takođe je podsetio da Hamas nije krio nameru da iskoristi ranjivost Izraela kako bi izvršio ovu vrstu napada.

"Nacionalna kriza već nekoliko meseci destabilizuje Izrael, a protesti se održavaju svake nedelje. Tu je i 50. godišnjica Jom Kipurskog rata, koja je počela juče, 6. oktobra. Hamas je jasno odlučan da krene stopama arapske koalicije i simbolično i u komunikacijskom smislu, sa odlučnošću da snažno i brzo udari", dodao je Kalfa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet