Fokus

"Međunarodna zajednica dala Izraelu zeleno svetlo da žestoko udari Hamas": Koja je uloga SAD u sukobu na Bliskom istoku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, I. Vlajović

12/10/2023

-

16:02

"Međunarodna zajednica dala Izraelu zeleno svetlo da žestoko udari Hamas": Koja je uloga SAD u sukobu na Bliskom istoku?
"Međunarodna zajednica dala Izraelu zeleno svetlo da žestoko udari Hamas": Koja je uloga SAD u sukobu na Bliskom istoku? - Copyright Tanjug/AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u šesti dan a svakodnevna granatiranja ne prestaju. Izraelska vojska nastavila je da gađa ciljeve u Pojasu Gaze, dok rakete Hamasa padaju u pogranične gradove s izraelske strane. O sukobu izraelske vojske i Hamasa sutra zaseda Savet bezbednosti UN, a američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u posetu Izraelu, odakle potom ide na sastanak i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. 

Položaj izraelske vojske juče je gađan i sa teritorije Libana, a odgovornost za taj napad preuzeo je Hezbolah. Odbrambene snage Izraela uzvratile su vatrom, pa bojazan da bi sukob mogao da se proširi na širi region Bliskog istoka raste.

Josi Mekelberg, viši saradnik programa za Bliski istok i severnu Afriku Četam hausa, za Euronews Srbija kaže da je ovo jedna od najgorih faza u dugom sukobu između dve strane uz ocenu da će se verovatno još pogoršati, te ističe da bi međunarodna zajednica trebalo da interveniše. 

"Zbog onog što se desilo u subotu, međunarodna zajednica je praktično dala Izraelu zeleno svetlo da udari na Hamas što je žešće moguće. Istovremeno ipak, postoje diplomatski razgovori i na jedan tragičan način to stvara priliku da ljudi shvate koliko je situacija teška i ozbiljna i ukoliko se ne rešavaju koreni sukoba onda se on rasplamsava i zbog toga treba učetvorostručiti diplomatske napore da se obe strane dovedu za pregovarački sto - izraelska vlada i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) - da bismo možda oživeli saudijsku inicijativu iz 2002. godine i na osnovu toga da se pregovara o miru i da se reši to otvoreno pitanje Izraelaca i Palestinaca. Nažalost, u suprotnom ćemo imati ovakvo nasilje koje će se ponavljati", ističe on.

Euronews

I dok se iz poruka Izraela i Hamasa može pročitati da do pregovora neće doći, diplomatska inicijativa međunarodne zajednice je sve izraženija.

Rojters je preneo reči turskog zvaničnika da ta zemlja vodi pregovore o oslobađanju civila koje Hamas drži kao taoce. U posredovanju u sukobu spremna je da pomogne Južnoafrička Republika, što je saopštio predsednik te zemlje.

Povodom sukoba Izraela i Hamasa u petak popodne sastati sastaće se i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a situacija u Izraelu je glavna tema i drugog dana sastanka ministara odbrana država članica NATO u Briselu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas novinarima da se ministri spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država (ZND) zalažu se za pregovore između dve strane.

U međuvremenu, i Arapska liga je pozvala na hitan prekid vatre. O ratu koji besni već šesti dan razgovarali su i predsednik Irana Ebrahin Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

"Put Blinkena na Bliski istok pokušaj sprečavanja eskalacije na severnoj granici Izraela"

Oči svetske javnosti uprte su i na SAD, jednog od najvećih saveznika Izraela, čiji je državni sekretar Entoni Blinken stigao danas u Izrael.

profimedia

 

Pre polaska za Izrael u sredu, Blinken je rekao novinarima da će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, i da su razgovori o humanitarnom koridoru koji bi omogućio civilima da napuste Gazu preko Egipta "u toku", navodi CNN.

Blinken će se tokom svog puta sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) saopštio je da bi sastanak Abasa i američkog državnog sekretara trebalo bi da se dogodi u petak. 

Josi Mekelberg smatra da u ovom trenutku svi najverovatnije pokušavaju da se potrude da nema eskalacije na severnoj granici sa Hezbolahom i Sirijom, kao i da toga ne bude ni na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. 

"Upravo zbog toga se održavaju ti sastanci. SAD bi trebalo da budu aktivnije, one su zapostavile ovaj sukob previše dugo. SAD i druge zemlje koje su zapostavile ovaj sukob zajedno sa većinom Izraelaca i Palestinaca bi trebalo ovu priliku da zgrabe", kaže on i ističe da međunarodna zajednica treba da uradi ono što je potrebno da obe strane sednu za sto.

Euronews

Josi Kupervaser, bivši načelnik obaveštajno-istražne službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kaže da je uloga SAD i posete Blinkena u odvraćanju Irana i Hezbolaha da se umešaju u sukob.

"Predsednik Bajden im je poslao jasnu poruku - nemojte uopšte da pomislite da se umešate u rat, a da bi ta poruka bila jasnija stigao je i njihov nosač aviona u region. SAD igraju veoma važnu ulogu u tom sukobu između nas i Hamasa", kaže on.

Dodaje da je mešanje drugih aktera na Bliskom istoku moguća i da Izrael mora biti spreman na to.

"Hamas je deo jedne ose koju predvodi Iran, tu je i Hezbolah, koji je već krenuo da radi nešto duž granice. Testiraju nas da li smo spremni. Oni su zabrinuti da će naša reakcija prema Hamasu iskoreniti Hamas iz Gaze iako su na početku postigli strateški uspeh. To može da bude strašan gubitak za Hamas i osu koju predvodi Iran, i mogli bi nešto da preduzmu zbog toga jer se suočavaju sa pritiskom sa dve strane i teško je znati šta će na kraju odlučiti, ali moguće je da će odlučiti da se umešaju u rat", kaže Kupervaser. 

Da je uloga SAD u ovom sukobu odvraćanje svih onih drugih aktera i država koji bi mogli da se okoriste u ovakvoj situaciji, stav je i docenta Fakulteta političkih nauka Stevana Nedeljkovića, koji dodaje da u ovom trenutku ne postoji indicija da će se direktno, svojim kopnenim trupama, uključiti u sukob.

"U situaciji gde bi Iran izvršio neku vrstu kopnenog prodora preko Sirije na Izrael, u tom trenutku bismo mogli da očekujemo direktnu uključenost svim raspoloživim sredstvima SAD u sukob u Izraelu", rekao je Nedeljković za Tanjug.

Imajući u vidu da je napad Hamasa na Izrael vidno drugačiji i po obimu, po nivou sofisticiranosti i po nivou pripremljenosti, Nedeljković smatra da Hamas ne bi mogao samostalno da krene u ovakav napad, bez pomoći sa strane.

"Uvek se postavljaju motivi, ko bi mogao da ima korist od ovoga, ko bi mogao da pomogne. Ono što se nameće kao prva misao u glavi svakako jeste Iran koji bi, kako se navodi često, ovakvim vrstama sukoba mogao da osujeti istorijski sporazum o diplomatskom priznanju Saudijske Arabije i Izraela", izjavio je on.

Komentari (0)

Svet