Fokus

SUKOB IZRAELA I HAMASA Blinken u Tel Avivu, sirijski mediji tvrde da je Izrael gađao aerodrome u Damasku i Alepu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

12/10/2023

-

08:24

SUKOB IZRAELA I HAMASA Blinken u Tel Avivu, sirijski mediji tvrde da je Izrael gađao aerodrome u Damasku i Alepu
SUKOB IZRAELA I HAMASA Blinken u Tel Avivu, sirijski mediji tvrde da je Izrael gađao aerodrome u Damasku i Alepu - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Hassan Eslaiah, Erik Marmor, Leo Correa, Mohammad Al Masri

veličina teksta

Aa Aa

Šesti dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Ratna dejstva se nastavljaju. Izraelski ministar odbrane saopštio je da Izrael prelazi na ''potpunu ofanzivu'' na Pojas Gaze. Izraelska vojska navodi da je avion bombardovao osmatračnicu unutar Libana koja pripada Hezbolahu i to kao odgovor na novi raketni napad Hezbolaha. U međuvremenu, prva pošiljka američkog oružja za podršku izraelskoj "samoodbrani" stigla je avionom, a danas se očekuje da u u ovu zemlju stigne i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ključni događaji:

  • Broj poginulih u Pojasu Gaze 1.200, isti broj žrtava i u Izraelu
  • Izrael formirao vladu nacionalnog jedinstva
  • SAD potvrdile da su najmanje 22 Amerikanca stradala u napadima Hamasa
  • Izraelski zvaničnik: Iran je ''dao zeleno svetlo'' za napad Hamasa na Izrael
  • Devet zaposlenih u agenciji UN za izbeglice ubijeno u vazdušnim napadima na Gazu
  • Gutereš: Mora se izbeći "prelivanje" konflikta u Izraelu

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.03 Hamas: Nema razgovora o taocima dok ne prestanu napadi na Gazu

Palestinska militantna grupa Hamas objavila je na svom Telegram kanalu da je odluka o pokretanju napada na Izrael bila ''u potpunosti palestinska'' i da u nju nisu bili uključeni Iran i libanska militantna grupa Hezbolah, javlja Gardijan.

Novinar britanskog lista objavio je na svom nalogu na platformi X delove saopštenja u kojima se između ostalog kaže da su napadi u subotu bili "odbrambena akcija u kojoj su gađane samo baze izraelske vojske".

"Želeli bismo da naglasimo da su postojale jasne instrukcije da se izbegne gađanje civila i njihovo ubijanje. Oni su uhvaćeni u unakrsnoj vatri'', navodi se u saopštenju Hamasa. Ta grupa je poručila i da ''nijedan dokument o taocima neće biti otvoren'', dok ne prestanu napadi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Pojas Gaze.

Dodaje se da će Hamas o svojim zarobljenicima voditi računa prema pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

22.47 Broj poginulih Palestinaca premašio 1.500, ranjeno više od 7.000

Broj Palestnaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela porastao je danas na 1.569, dok je 7.212 osoba povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave.

U saopštenju se precizira da je u Pojasu Gaze poginulo 1.527 ljudi, a na Zapadnoj obali 32, prenosi palestinska agencija VAFA.

Na Zapadnoj obali ranjeno je više od 600 ljudi, od kojih je 190 hospitalizovano. Ministarstvo navodi da je među žrtvama, posebno u Pojasu Gaze, najviše dece i medicinskih radnika.

22.44 Makron:Ubijeno 13 francuskih državljana u napadu Hamasa na Izrael

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je 13 francuskih državljana ubijeno u napadu palestinskih islamista iz Hamasa na Izrael 7. oktobra. Makron je obećao da će učiniti sve da vrati kući 17 francuskih državljana čija je sudbina još neizvesna, preneo je Rojters.

U obraćanju koje je prenosila državna televizija, Makron je istakao da je Hamas "teroristička organizacija koja želi smrt izraelskog naroda".

Ocenio je i da su jedini način za rešavanje krize bezbednosne garancije za Izrael i stvaranje palestinske države.

21.48 Lekar: Između 30 i 40 odsto ranjenih u napadima Izraela na Gazu su deca

Deca čine između 30 i 40 odsto ranjenih u nedavnim izraelskim vazdušnim napadima na Gazu, izjavio je danas za CNN britansko-palestinski hirurg Gasan Abu-Sita, obraćajući se iz bolnice Al Avda u Gazi.

''Ogromna većina ranjenih dolazi iz ruševina sopstvenih domova", rekao je on i dodao da deca i drugi pacijenti bivaju hospitalizovani sa ranama od eksplozije, gelera, komada zidova koji lete, ili su zgnječeni ruševinama sopstvenih domova''. "Sve ove povrede su izuzetno kontaminirane i zahtevaju operacije i ponovljene operacije'', rekao je Abu-Sita i dodao da će toj deci biti potrebno više opracija, "kao što je bilo i u prethodnim sukobima u Gazi, ili u Siriji, Jemenu i drugde".

''Ovo je potpuno preplavilo zdravstveni sistem, koji je već bio na kolenima posle 15 godina opsade'', rekao je on, aludirajući na strogu kontrolu Izraela nad protokom robe poslednjih godina, kao i na strogu kopnenu, morsku i vazdušnu blokadu Pojasa Gaze.

21.40 Abu Obeida: Hamas počeo pripreme za napad na izrael 2022.

Hamas je počeo pripreme za napad na Izrael 2022. godine, izjavio je danas portparol vojnog krila te palestinske grupe kaže Abu Obeida.

Prema njegovim rečima, Hamas je uspeo da tajno regrutuje 4.500 boraca koji su vodili operaciju, prenosi Harec. Tvrdi da je kopneni upad u Izrael, pored lansiranja hiljada raketa i onesposobljavanja vojnih kamera, uključivao sajber ratovanje.

„Obezbedil smo odbranu za sve naše borce i uspešno sakrili ceo plan, uključujući mobilizaciju resursa i nabavku neophodnih sredstava“, naveo je Abu Obeida.

21.04 Kneset izglasao vladu nacionalnog jedinstva

 Izraelski Kneset izglasao je danas ratnu vladu čije su formiranje dogovorili premijer Benjamin Netanjahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Beni Ganc.

Za vladu nacionalnog jedinstva glasalo je 66 poslanika, dok niko nije bio protiv, javlja Džeruzalem post. U vladu je ušlo petoro novih ministara iz redova opozicije.

Netanjahu i Ganc dogovorili su juče formiranje vlade nacionalnog jedinstva na sastanku u sedištu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). 

20.08 Lonodon šalje dva broda i osmatračke avione u Izrael

 Velika Britanija će rasporediti patrolne i osmatračke avione i dva broda Kraljevske mornarice u istočnom Mediteranu kako bi podržala Izrael, rečeno je danas iz britanske vlade.

Prethodnoje Tajms javio da će Velika Britanija poslati dva broda Kraljevske mornarice, RFA Argus i RFA Lajm Bej, kao deo pomorske grupe za reagovanje.

London je ranije najavio da će početi da šalje avione za evakuaciju u Izrael.

20.07 Blinken rekao da je od izraelske vlade dobio fotografije zločina Hamasa

 Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas tokom posete Izraelu da je od izraelske vlade dobio fotografije i video zapise koji, između ostalog, prikazuju bebu izrešetanu mecima, vojnike odrubljenih glava, kao i mlade ljude koji su živi spaljivani u svojim kolima ili skrovištima.

"To je jednostavno izopačenost na najgori mogući način", rekao je Blinken na brifingu u Tel Avivu, gde je otputovao u znak podrške Izraelu nakon što je Hamas u subotu napao jug te zemlje.

Blinken je naveo da fotografije vrede hiljadu reči, a da ove mogu biti vredne milion, preneo je Rojters. Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua prethodno je danas objavila navodne "užasavajuće fotografije beba koje su ubili i spalili" militanti Hamasa. "Hamas je nehuman. Hamas je ISIS", navodi se u objavi Netanijahuove kancelarije na društvenim mrežama.

19.33 Egipat preusmerio humanitarnu pomoć za Gazu prema aerodromu na Sinaju

Egipat je danas saopštio da je preusmerio letove sa međunarodnom pomoći za Gazu na jedan aerodrom na severu Sinajskog poluostrva, iako je isporuka pomoći Palestincima u Gazi do sada bila ometana izraelskim bombardovanjima pograničnih područja.

Granični prelaz Rafa između Sinaja i Gaze ostao je otvoren, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Egipat zatražio od Izraela da izbegava da cilja palestinsku stranu tog graničnog prelaza, jer se udarima sprečava normalan rad, preneo je Rojters.

19.21 Dermanen: Francuska zabranjuje propalestinske proteste

Francuska zabranjuje propalestinske proteste jer postoji verovatnoća da će izazvati remećenje javnog reda i mira, navodi se u pismu koje je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen uputio prefekturama širom zemlje.

Ranije ove nedelje, Hamas je pozvao muslimana širom sveta da u petak izađu na proteste podrške Palestincima u jeku krvavog sukoba sa Izraelom, prenosi Rojters. Francuska policija čuva domove vodećih poslanika, uključujući predsednicu Narodne skupštine Jael Bron-Pive i poslanika Mejera Habiba, usred povećanog straha od antisemitskog nasilja izazvanog ratom Izraela sa Hamasom.

18.02 Zamenik šefa Hamasa tvrdi da ta militantna grupa ne gađa civile

Zamenik političkog šefa Hamasa Saleh al-Aruri ustvrdio je danas u Kairu da ta palestinska militantna grupa ne gađa civile, već samo pripadnike izraelskih odbrambenih snaga (IDF).
Al-Aruri je rekao da je Hamas znao da postoje izraelski planovi za pokretanje masovnog napada na Hamas posle jevrejskih praznika, preneo je "Tajms of Izrael". Al-Aruri je naveo da je Hamas zbog toga izvršio iznenadni napad na izraelske snage stacionirane duž granice sa Gazom.

17.50 Ostin: Američka vojska ne postavlja uslove za bezbednosnu pomoć Izraelu

Američka vojska ne postavlja bilo kakve uslove za bezbednosnu pomoć Izraelu, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin, dodajući da Vašington očekuje da će izraelska profesionalna vojska "učiniti pravu stvar".

SAD žure da obezbede vazdušnu odbranu i municiju Izraelu kako bi im pomogle u borbi protiv Hamasa nakon razornih napada te palestinske militantne grupacije na Izrael tokom vikenda, preneo je Rojters.

16.33 Abas: Odbacujemo ubijanje ili zlostavljanje civila na obe sukobljene strane

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da odbacuje ubijanje ili zlostavljanje civila na obe strane u sukobu Izraela sa palestinskim Hamasom, jer se time krše moral, religija i međunarodno pravo.

"Odbacujemo nasilje i pridržavamo se međunarodnog prava. Smatramo da su miran narodni otpor i političko delovanje put ka ostvarenju naših nacionalnih ciljeva", rekao je je Abas tokom sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom, prenosi Rojters.

16.26 Načelnik IDF: Biće istraženo kako je Hamas uspeo da izvede napad

 Načelnik generalštaba odbrambenih snaga Izraela (IDF) Herci Halevi izjavio je danas da te snage nisu uspele da spreče infiltraciju militanata Hamasa u južnom Izraelu što je dovelo do masovnih ubistava u subotu i da će taj neuspeh biti istražen.

U svojoj prvoj izjavi za javnost od početka rata između Izraela i palestinskih terorističkih grupa u Pojasu Gaze, Halevi je rekao da je IDF odgovoran za bezbednost zemlje i građana i da u subotu ujutru u oblasti oko Pojasa Gaze nije uspeo da to obezbedi.

Halevi je rekao novinarima u južnom Izraelu da će biti istraženo kako je Hamas uspeo da izvede napad da bi se iz toga izvukle pouke, ali da je sada, kako je naveo, vreme za rat, objavio je "Tajms ov Izrael".

16.23 Beloj kući su američki taoci ključni prioritet

 Dok se Izraelska vojska priprema za sledeću fazu rata, Bajdenova administracija ostaje fokusirana na status američkih talaca, opcije za humanitarne koridore i sigurne zone, kao i na izraelski vojni odgovor, rekao je glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatan Finer.

On je naveo za Si-En-En da Amerikanci, koje Hamas drži kao taoce, ostaju ključni prioritet, ali je odbio da podeli bilo kakve nove informacije o broju ili statusu talaca.

profimedia

 

"Radi se o najgorem mogućem stanju koje možete zamisliti kada padnete u ruke nepreijatelju", rekao je on i dodao da će to biti i fokus sastanaka državnog sekretara Entonija Blinkena danas u Izraelu.

16.09 Irak šalje humanitarnu pomoć u Gazu

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani izjavio je danas da je naredio slanje humanitarne pomoći u Gazu, koja je trenutno pod opsadom izraelskih snaga.

On je rekao da je u toku koordinacija sa egipatskim vlastima kako bi se obezbedila sigurna i brza isporuka pomoći, uključujući medicinske zalihe, u Gazu, prenosi AP.

Egipat je danas saopštio da usmerava međunarodnu pomoć za opkoljeni Pojas Gaze na aerodrom Al Ariš na severu Sinajskog poluostrva, navedeno je u saopštenju egipatskog Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, Jordan je danas poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu.

16.05 Izraelska vojska: Identifikovana tela 222 vojnika koje su ubili militanti Hamasa

Identifikovan je svaki izraelski vojnik koji su militanti Hamasa do sada ubili u poslednjem izraelsko-palestinskom ratu, potvrdila je danas izraelska vojska.

Ukupno 222 izraelska vojnika su poginula, a njihove porodice su obaveštene, rekao je portparol vojske, preneo je AP. Ukupan broj ljudi ubijenih u napadima palestinske militantne grupe Hamas na Izrael povećan je na 1.300, saopštile su danas lokalne vlasti.

Povređeno je oko 3.300 osoba, od kojih je 28 u kritičnom stanju, preneo je ranije danas Tajms of Izrael. Istovremeno, i dalje je nepoznata sudbina oko 150 ljudi koji su oteti i odvedeni u Pojas Gaze.

15.35 Brisel: Ministri NATO videli šokantan snimak napada Hamasa na izraelske civile

Ministri odbrane u sedištu NATO, u Briselu bili su zapanjeni kada im je njihov izraelski kolega Joav Galan danas pokazao "šokantan i užasan" video snimak napada Hamasa na izraelske civile, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate.

Galan, koji je onlajn prisustvovao jednosatnoj sednici NATO, obavestio je ministre o napadu i pokazao im šta je list "Tajms of Izrael", koji je prvi o tome pisao, nazvao necenzurisanim video snimkom Hamasovih zverstava.

"Bilo je užasno. Svi smo videli šta se stvarno dogodilo", rekao je jedan zapadni diplomata.

Drugi izvor je govorio o šokantnim snimcima i istakao da su saveznici NATO ujedinjeni u svojoj podršci Izraelu.

Video je imao grafičke elemente sa delovima koji su bili zamućeni radi zaštite dostojanstva žrtava, rekao je treći zvaničnik u sali.

15.30 Broj ubijenih Palestinaca premašio 1.400

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 1.400, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako se precizira u saopštenju, u izraelskim napadima, koji su započeli u subotu nakon napada Hamasa na Izrael, do sada je ubijeno 1.417 Palestinaca. U napadima je ranjeno 6.238 osoba, prenosi Gardijan.

profimedia

 

15.18 Jordan poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu

Jordan je danas poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu. Pomoć je uputila državna Jordanska humanitarna organizacija, a medicinska pomoć utovarena je u vojni avion koji je poleteo iz glavnog grada, Amana, za Gazu, objavio je Si-En-En (CNN).

Pomoć se sastoji od lekova i medicinskog potrošnog materijala za bolnice i zdravstvene agencije koje rade na palestinskoj teritoriji, saopštila je humanitarna organizacija. Kako se navodi, pomoć će prvo stići u Egipat, a zatim će biti dostavljena medicinskim vlastima u Gazi, preko graničnog prelaza Rafa. Rafa je jedini granični prelaz sa Egiptom u Gazi. 

Palestinski zvaničnici u Gazi rekli su u utorak da je prelaz Rafa zatvoren zbog izraelskih vazdušnih napada. Ostaje nejasno da li je prelaz Rafa otvoren ili ne, preneo je CNN.

14.52 Broj poginulih u napadima u Izraelu popeo se na 1.300

To su uglavnom bili civili koje su Hamasovi napadači ubili u njihovim kućama i na festivalu.

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

14.20 Izrael bacio letke upozorenja na Pojas Gaze

BBC prenosi da je izraelsko vazduhoplovstvo bacilo letke na grad Beit Lahaja u Pojasu Gaze na kojima piše da će "zbog Hamasovih akcija, preduzeti akcije". Letak upozorava stanovnike da potraže sklonište i navodi se da će zgrade u kojima Hamas deluje biti uništene.

14.06 Sirijski mediji: Izrael napao aerodrome u Damasku i Alepu

Sirijske državne vesti kažu da je Izrael izvršio vazdušne napade na aerodrome u Damasku i Alepu, prenosi Gardijan. Lokalni mediji u Siriji ranije su izvestili da je protiv napada na aerodromima korišćena protivvazdušna odbrana.

Lokali medij "Šam FM" navodi da su aktivirane snage sirijske protivvazdušne odbrane kako bi odgovorile na napade, prenosi Rojters. 

Aerodrom u Alepu je oštećen u napadu, ali nema ranjenih.

Kada je reč o napadu na aerodrom u Damasku, nisu objavljene nikakve dodatne informacije. Izrael je godinama izvodio napade na, kako tvrdi, mete koje su povezane sa Iranom u Siriji, uključujući aerodrome u Alepu i Damasku.

Prema navodima neimenovanih izvora, cilj napada na aerodrome je da se poremete iranske linije snabdevanja Sirije, u kojoj je uticaj Teherana porastao otkako je podržao predsednika Sirija Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Napadi su izvršeni dan pre nego što je iranski ministar spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahian trebalo da doputuje u posetu Siriji.

Ovo su prvi napadi Izraela na Siriju otkako je palestinska militantna grupa Hamas izvela napade na jugu Izraela.

Aerodromi u Damasku i Alepu su ranije ove godine pogođeni nekoliko puta.

14.02 Izraelski zvaničnik: Nema potvrde tvrdnje da je Hamas odsecao glave bebama

Izraelska vlada ne može da potvrdi konkretnu tvrdnju da su napadači Hamasa sekli glave bebama tokom napada u subotu, izjavio je izraelski zvaničnik za CNN, što je u suprotnosti sa prethodnom saopštenjem kancelarije premijera. "Bilo je slučajeva da su Hamasovi militanti odsecali glave i vršili druge zločine u stilu Islamske države. Međutim, ne možemo potvrditi da li su žrtve bili muškarci ili žene, vojnici ili civili, odrasli ili deca", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

13.29 Blinken: Amerika će uvek biti tu da pomogne Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Bliken kaže da je zahvalan što se vratio u Izrael tokom "neverovatno teškog" trenutka za ceo svet.

"Nemoguće mi je da gledam fotografije ubijenih porodica, a da ne mislim na sopstvenu decu. Zaklane bebe, oskrnavljena tela, mladi koji su spaljeni živi, silovane žene, roditelji streljani pred decom, deca pred roditeljima... Kako uopšte da razumemo ovo", izjavio je Blinken, a prenosi BBC.

On je takođe pohvalio hrabrost izraelskih građana.

"Poruka koju prenosim Izraelu je sledeća - možda ste sami dovoljno jaki da se branite, ali dokle god postoji Amerika, to nikada nećete morati"

"Svako ko želi mir i pravdu mora da osudi Hamasovu vladavinu terora. Hamas ima samo jednu agendu - da uništi Izrael i da ubije Jevreje", dodao je Blinken i upozorio da se moraju preduzeti mere predostrožnosti da se izbegne povreda civila svih nacionalnosti.

Blinken je na konferenciji takođe potvrdio da je do sada 25 Amerikanaca poginulo u napadima Hamasa koji su počeli u subotu.

profimedia

 

13.26 Netanjahu: Ispljunite ovo zlo iz zajednice nacija

Na početku zajedničke konferencije za novinare Benjamin Netanjahu zahvalio se američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i SAD na engleskom i hebrejskom jeziku, pre nego što je uporedio Hamas sa Islamskom državom.

"Bajden je bio u pravu kada je to nazvao čistim zlom. Hamas će biti tretiran kao što je bio ISIS. Trebalo bi ih 'ispljunuti' iz zajednice nacija. Ovo je vreme kada moramo da stojimo uspravno, ujedinjeni protiv zla. Mi zauzimamo stav. Amerika zauzima stav", rekao je Netanjahu.

Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

 

13.18 Egipat: Prelaz iz Gaze je otvoren

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Izraela da zaustavi raketne napade u blizini graničnog prelaza Rafa u Gazi, budući da napadi otežavaju rad. Međutim, Egipat kaže da je prelaz trenutno otvoren.

12.51 Šolc: Ponudili smo vojnu pomoć Izraelu, može da koristi naše dronove Heron TP

Nemački kancelar Olaf Šolc ponudio je danas Izraelu vojnu pomoć i obećao da će suzbiti podršku Hamasu u Nemačkoj nakon napada palestinske militantne grupe na Izrael. "U ovom trenutku postoji samo jedno mesto za Nemačku - na strani Izraela. Naša istorija, naša odgovornost koja proizilazi iz Holokausta, tera nas da se zauzmemo za bezbednost Države Izrael", rekao je Šolc, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

On je poručio da će biti "nulte tolerancije za antisemitizam" u Nemačkoj. Nemačko ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je pristalo na zahtev Izraela da koristi dva od pet borbenih dronova Heron TP koje iznajmljuje od nemačke vojske i koji se već nalaze u Izraelu.

12.45 Egipat usmerava pomoć za opkoljeni Pojas Gaze na sever Sinajskog poluostrva

Egipat je danas saopštio da usmerava međunarodnu pomoć za opkoljeni Pojas Gaze na aerodrom Al Ariš na severu Sinajskog poluostrva, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva spoljnih poslova. Obližnji prelaz Rafa između Sinaja i Gaze ostao je otvoren, navodi se u saopštenju i dodaje da je Egipat zatražio od Izraela da izbegava gađanje palestinske strane prelaza, preneo je Rojters.

Istovremeno, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi uputio je poziv da se Palestincima unutar pojasa Gaze pruži humanitarna pomoć i rekao da Egipat nastavlja da se trudi da spreči dalju eskalaciju koja bi mogla da destabilizuje region.

12.32 Broj ubijenih Palestinaca premašio 1.300

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 1.300, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako je navelo, u napadima je ubijeno 1.354 Palestinca, a ranjeno 6.049 osoba, preneo je Rojters. Izrael je potpuno blokirao Pojas Gaze i poručio da se opasada Gaze neće završiti dok ne budu oslobođeni izraelski taoci. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da blokirani Pojas Gaze ima goriva za još samo nekoliko sati.

Associated Press

12.19 Blinken sa Netanijahuom: SAD stoje uz Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Izrael, gde se sastao sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

"Ovde smo, ne idemo nigde", poručio je Blinken, prenosi Rojters.

Po dolasku u Izrael, državni sekretar SAD se oglasio na društvenoj mreži Iks (Tviter), napisavši da je u Izraelu kako bi "jednu stvar razjasnio".

"Sjedinjene Države stoje uz Izrael i njegov narod. Mi ćemo se uvek odlučno boriti protiv terorizma", naveo je Blinken.

11.54 IDF: Na prsluku ubijenog pripadnika Hamasa pronađena zastava Islamske države

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da su njeni vojnici pronašli zastavu Islamske države na prsluku teroriste ubijenog tokom napada na kibuc Sufa, blizu granice sa Gazom. "Hamas je poneo zastave ISIS-a na masakriranje izraelske dece, žena i muškaraca", naveo je IDF na društvenoj mreži X (Tviter). Dodaje se da je Hamas "genocidna teroristička organizacija". "Hamas je gori od ISIS-a", poručili su iz IDF-a, uz sliku zastave Islamske države.

11.53 Hamas raketirao grad Sderot, povređene četiri osobe

Četiri osobe su povređene u raketnom napadu palestinske militantne grupe na izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizu Gaze, saopštile su danas lokalne vlasti. Dve osobe su teško ranjene, rekli su iz izraelske Hitne pomoći, navodeći da jedan muškarac ima umereno teške povrede, a da je drugi zbrinut nakon što je pao dok je trčao u sklonište, prenosi Tajms of Izrael. Prethodno su se aktivirale sirene za uzbunu u brojnim zajednicama u blizini granice sa Pojasom Gaze. Sderot je udaljen jedan kilometar od granice sa Gazom.

11.52 Ambasador Izraela u Rusiji: Ne pregovaramo sa Hamasom o puštanju talaca

Ambasador Izraela u Rusiji Aleksander Ben Zvi rekao je danas da njegova zemlja ne pregovara sa palestinskom militantnom grupom Hamas o puštanju talaca. "Pregovori nisu u toku, zato što prvo moramo da vidimo ko se tamo nalazi, u kakvom su stanju, da li su živi ili mrtvi. Ima mnogo žena i dece. Sve to moramo da znamo", rekao je ruski diplomata, dodavši da "Hamas voli da trguje telima", prenosi TASS. Dodao je da traju pregovori sa Egiptom da se civilima omogući da napuste Pojas Gaze.

11.42 Izrael: Hamas drži najmanje 97 ljudi kao taoce

Portparol izraelske vojske rekao je da je ta zemlja uspela da identifikuje 97 ljudi koji su odvedeni kao taoci u Pojasu Gaze.

Izrael je ranije saopštio da je do 150 ljudi zarobljeno kada su militanti Hamasa pokrenuli iznenadni napad. Hamas kaže da je sakrio taoce na "bezbednim mestima i u tunelima" unutar Gaze.

11.07 Hercog: Na telima žrtava tragovi mučenja

Na telima civila koje su ubili Hamasovi militanti vide se "znakovi mučenja", rekao je izraelski predsednik. Isak Hercog je na brifingu za medije rekao da su i istražitelji priznali da su u pitanju povrede "kakve nikada nisu videli".

Izneo je primer petočlane porodice koja je pronađena vezana - svi su bili zagrljeni, upucani i spaljeni, rekao je on.

"Pitao sam se čemu su se molili pre nego što su svi zajedno streljani", rekao je on.

Porodicu su činili otac, majka i deca.

Hercog je rekao da je više ljudi pronađeno ubijeno pored puta u jarcima.

Dodao je i daje Izrael suočen sa "jednim od najokrutnijih neprijatelja na zemlji".

10.59 Šolc: Svako ko veliča Hamas ili pali izraelske zastave biće krivično gonjen

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u jutros u parlamentu da će se svako ko veliča Hamas, odobrava ubistva ili pali izraelske zastave, suočiti sa krivičnim gonjenjem.

Rekao je da će propalestinska grupa pod nazivom Samidun biti zabranjena. On je optužio njene pripadnike da su u subotu izašli na ulice berlinske oblasti Nojkeln kako bi proslavili ubistvo izraelskih civila tako što su prolaznicima delili slatkiše.

"Ovo je užasno, ovo je neljudski", rekao je on u Bundestagu. "Nećemo stajati po strani pred mržnjom i huškanjem. Ne tolerišemo antisemitizam".

Šolc je takođe najavio zabranu svih aktivnosti Hamasa u Nemačkoj.

Tanjug/AP/Bernd von Jutrczenka

 

10.52 Hamas: Ne plašimo se, spremni smo za raspoređivanje izraelskih trupa u Gazi

Član političkog biroa Hamasa Gazi Hamad, poručio je danas da je ta palestinska militantna grupa spremna za bilo kakvo potencijalno raspoređivanje izraelskih trupa unutar Gaze. "Ne plašimo se. Mi smo jak narod. Odlučni smo da nastavimo. Imamo mnogo boraca i mnogo je ljudi koji žele da nas podrže", rekao je Hamad za Al Džaziru. Kazao je da "čak i ljudi na granicama Jordana, Libana i svuda, žele da dođu ovde i bore se za nas". "Od početka ove operacije poslali smo 1.200 boraca koji su uspeli da unište imidž Izraela, bezbednost Izraela, obaveštajne službe Izraela i sliku da je Izrael supersila", poručio je Hamad.

10.50 Galan na sastanku NATO: Ovo nije 1943. godina, Izrael je jak i ujedinjen

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je danas u Briselu da ovo nije 1943. godina, te da je Izrael jak i ujedinjen. "Teško smo pogođeni. Ali ovo nije 1943, već 2023. godina. Mi smo isti Jevreji, ali imamo drugačiji sposobnosti. Država Izrael je jaka. Mi smo ujedinjeni i moćni", rekao je Galan na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a, prenosi Tajms of Izrael. Dodao je da je palestinska militantna grupa Hamas isto što i ISIS (Islamska država).

"Hamas je ISIS u Gazi, divlja organizacija koju finansira i podržava Iran", naveo je Galan. On je poručio da ISIS u Gazi neće postojati i da će Izraelske odbrambene snage (IDF) uništiti Hamas. "Lovićemo ih sve do poslednjeg čoveka koji ima krv naše dece na svojim rukama", rekao je izraelski ministar odbrane.

10.08 Strane zemlje koje broje mrtve, taoce i nestala lica u Izraelu

Na osnovu do sada objavljenih informacija, državljani sledećih zemalja su među žrtvama, taocima ili nestalima:

  • Tajland: 21 žrtva, 14 talaca
  • Nepal: 10 žrtava, 4 povređenih
  • SAD: 22 žrtve, nepoznat broj talaca
  • Argentima: 7 žrtava, 15 nestalih
  • Ukrajina: 3 žrtve, 6 nestalih
  • Francuska: 11 žrtava, 18 nestalih
  • Velika Britanija: 4 žrtve, nepoznat broj nestalih
  • Kambodža: Jedna žrtva
  • Nemačka: Mnogo talaca (mnogi Nemci sa dvojnim državljanstvom su među Hamasovim taocima, saopštio je Berlin)
  • Kanada: 3 žrtve, 23 nestalih
  • Filipini: 2 žrtve, 3 nestalih
  • Peru: 2 žrtve, 3 nestalih
  • Meksiko: 2 taoca
  • Rusija: 4 žrtve, 6 nestalih
  • Brazil: 2 žrtve, 1 nestao
  • Španija: 1 žrtva
  • Australija: 1 žrtva
  • Čile: 1 žrtva, 1 nestao
  • Azerbejdžan: 1 žrtva
  • Irska: 1 žrtva

09.42 Izrael: Nema struje, vode i goriva za Gazu dok se ne oslobode taoci

Izraelski ministar energetike Izrael Kac rekao je da se opsada Gaze neće završiti sve dok izraelski taoci ne budu oslobođeni. On je u objavi na društvenim mrežama naveo da "nijedan elektični prekidač neće bhiti uključen, nijedan hidrant za vodu neće biti otvoren i nijedan kamion za gorivo neće ući" dok "oteti" ne budu slobodni.

Associated Press

09.21 Blinken stigao u Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken upravo je stigao u Izrael. U kratkoj poseti on će se sastati sa izraelskim zvaničnicima i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Abas je inače smešten na Zapadnoj Obali i politički je rival Hamasu koji upravlja Pojasom Gaze.

09.20 Crveni krst: Bolnice u Gazi rizikuju da se pretvore u mrtvačnice

Bolnice u Gazi rizikuju da se pretvore u mrtvačnice jer gube struju, upozorio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Jedina elektrana u Pojasu Gaze prestala je da radi u sredu zbog nestašice goriva. To znači da se Gaza, uključujući i bolnice, oslanja na generatore, koji su zauzvrat potrebne sveže zalihe goriva.

Većina snabdevanja strujom dolazi iz Izraela, koji je prekinuo struju u toj oblasti nakon iznenadnog napada Hamasa.

"Ljudska beda izazvana ovom eskalacijom je odvratna i ja molim obe strane da umanje patnju civila", rekao je regionalni direktor MKCK-a za Bliski Istok Fabricio Karboni.

"Kada Gaza gubi struju, bolnice gube struju, stavljajući novorođenčad u inkubatore, a starije pacijente na kiseonik u opasnosti. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgenski snimci se ne mogu uzimati", dodaje on.

Karboni takođe deli svoje strahove u vezi sa Izraelcima koje su uhvatili militanti Hamasa, pozivajući na njihovo trenutno oslabađanje.

09.14 Ramafosa: Južna Afrika spremna da pomogne u posredovanju u ratu u Izraelu

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa saopštio je danas da je njegova zemlja spremna da pomogne u posredovanju u sukobu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. "Južna Afrika je spremna da radi sa međunarodnom zajednicom i da podeli svoje iskustvo u posredovanju i rešavanju sukoba kao što smo to činili na kontinentu i širom sveta", naveo je Ramafosa u saopštenju, prenosi Al Džazira.

08.37 IDF: U toku široko rasprostranjeni vazdušni napadi u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da izvode široko rasprostranjene vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze. Dok se izraelski vazdušni napadi na Gazu nastavljaju, portpartol izraelske vojske Džonatan Konkrikus navodi da njihovi avioni gađaju podzemnu mrežu tunela koju su izgradili i koriste militanti Hamasa.

"Ono što je Hamas uradio otkako je preuzeo kontrolu pre skoro 20 godina je da je izgradio mrežu tunela od ispod grada Gaze sve do Kan Junisa i Rafe", kazao je on.

Međunarodni portparol IDF-a, potpukovnik Ričard Heht, rekao je da se Izrael trenutno "priprema za sledeće faze rata" i istakao da još nije donesena odluka o kopnenom napadu.

Prema njegovim rečima, Izrael je u punoj pripravnosti i njegovi su obaveštajci usmereni na identifikaciju militanata Hamasa koji su počinili zločine i napade.

Euronews

08.24 Konrikus: Istina je, bebama odsecane glave u napadu na kibuc Beeri

Potpukovnik Džonatan Konrikus, međunarodni portparol Izraelskih odbrambenih snaga kaže da su militanti Hamasa odsecali glave bebama tokom talasa napada prethodnog vikenda. Konrikus kaže da je patolog koji je vršio uviđaj u kibucu Beeri video tela dece i potvrdio da su na ovaj način umrla.

"Priznajem da nam je trebalo neko vreme da zaista razumemo i proverimo taj izveštaj, i bilo je teško poverovati da bi čak i Hamas mogao da izvede tako varvarski čin. Mislim da sada možemo reći, sa relativnim samopouzdanjem, da je upravo to ono što je uradio Hamas. Tela su bila razbacana svuda, unakažena", rekao je on.

Associated Press

08.16 UN: Skoro 340.000 ljudi raseljeno u Gazi zbog izraelskih udara

Skoro 340.000 ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove u Pojasu Gaze zbog izraelskih vazdušnih napada, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCA). Kako se navodi, u pitanju je skok od 30 odsto u poslednja 24 sata, prenosi Njujork tajms. Mnogi od njih se kriju u školama koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), od kojih su najmanje dve oštećene u izraelskim napadima.

Associated Press

08.14 Tramp: Netanijahu nije bio spreman za napad Hamasa na Izrael

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je premijera Izraela, rekavši da Benjamin Netanijahu nije bio speman za napad palestinske militantne grupe Hamas. "On nije bio spreman. Izrael nije bio spreman. A pod Trampom ne bi ni morali da budu spremni", rekao je Tramp za Foks njuz, prenosi Rojters.

Obraćajući se pristalicama na skupu na Floridi, bivši predsednik SAD je kazao da su "tokom prošle nedelje neke stvari pošle naopako". "Moraju to da isprave, jer se bore sa potencijalno velikom silom. Potencijalno se bore protiv Irana", poručio je Tramp.

08.08 Netanijahu: Svaki član Hamasa je mrtav čovek

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je "svaki član Hamasa mrtav čovek". "Mi se suočavamo sa varvarima, sa okrutnim neprijateljem koji je gori od ISIS-a. Videli smo zavezane dečake i devojčice upucane u glavu. Muškarci i žene su spaljeni živi. Mlade žene su silovane i zaklane. Borci su obezglavljeni", rekao je Netanijahu sinoć na konferenciji za medije novoformiranog ratnog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

08.00 Savet bezbednosti UN sutra o sukobu između Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti UN sastaće se sutra da bi razmotrio oružani sukob između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navele su diplomate. Kako dodaju, Savet bezbednosti još nije odlučio da li će sastanak biti otvoren za javnost, prenosi Rojters.

Ovo telo UN od 15 članova u nedelju je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, dan nakon što je Hamas izveo napade na više izraelskih gradova.

07.50 Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Turska, koja je tokom istorija imala kontakte sa Hamasom, vodi pregovore s ciljem da se oslobode civili koje drži ta palestinska militantna organizacija, izjavio je visoki turski zvaničnik.

Turski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se pokrenu razgovori, nakon što je ove nedelje kontaktirao sa vlastima država u regionu i ponudio da Turska posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi Rojters.

07.45 Izrael formirao vladu nacionalnog jedinstva

Izrael je juče posle podne formirao vladu nacionalnog jedinstva, nakon što su se premijer Benjamin Netanijahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Beni Ganc sastali u sedištu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Kako prenosi "Džeruzalem post", sastanak je trajao sat i po, nakon čega su poslanici Netanijahuove stranke Likud i Nacionalnog jedinstva ostali da finalizuju detalje. Kao deo dogovora, Ganc i njegov partijski kolega Gadi Ajzenkot će položiti zakletve kao ministri i priključiće se ratnom kabinetu, gde su Netanijahu i ministar odbrane Joav Galant.

07.37 IDF: Nema bezbednosnih incidenata na severu Izraela

Nema bezbednosnih incidenata na severu Izraela, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, i dodao da IDF istražuje šta je izazvalo da se oglasi alarmi za uzbunu širom tog područja ranije večeras. IDF je juče saopštio da nisu registrovani nikakvi udari niti je bilo povređenih, nakon upozorenja o dronovima koji su upali na vazdušni prostor Izraela iznad njegovih teritorija na severu, prenosi Tajms of Izrael.

07.15 SAD potvrdile da su najmanje 22 Amerikanca stradala u napadima Hamasa

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da su najmanje 22 državljana SAD poginula u napadima Hamasa na Izrael, izjavio je juče portparol Stejt departmenta.

Američka vlada pregovara sa partnerskim zemljama, uključujući Izrael i Egipat, o obezbeđivanju bezbednog prolaza za Amerikance i druge civile iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters. Pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika, CNN je ranije preneo da Egipat želi da otvori humanitarni koridor za slanje hrane i medicinskih zaliha u Gazu, ali ne želi da otvori svoju granicu kako bi prihvatio civile koji beže.

06.55 Izraelski zvaničnik: Iran je ''dao zeleno svetlo'' za napad Hamasa na Izrael

Iran je bio svestan planiranog napada palestinske militantne grupe Hamas i suštinski ''dao zeleno svetlo'' napadima, uprkos tome što su američki obaveštajci ranije danas rekli da su visoki zvaničnici iranske vlade ''bili iznenađeni'' napadom na Izrael. Pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika izraelske vlade, CNN prenosi da Iran, koji dugo finansira i obučava borce Hamasa, možda nije znao za tačan trenutak napada iz Gaze, ali je svakako bio ''svestan operacija Hamasa pre nego što su se dogodile''.

06.30 Devet zaposlenih u agenciji UN za izbeglice ubijeno u vazdušnim napadima na Gazu

Devet službenika Ujedinjenih nacija, koji rade u okviru Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, poginilo je u vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze od subote. "Devet službenika UN-a koji rade u UNRWA poginuli su u vazdušnim napadima na pojas Gaze od subote. Humanitarci i civili nisu mete", objavila je UNRWA na platformi X (Tviter).

Komentari (0)

Svet