Fokus

Borelj doputovao u Vašington na samit SAD-EU

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

13:30

Borelj doputovao u Vašington na samit SAD-EU
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj doputovao je u Vašington, gde će zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom učestvovati na predstojećem samitu EU-SAD.

''Stigao sam u Vašington radi učešća na današnjem samitu EU-SAD. Posvećeni smo jačanju našeg partnerstva u godinama koje dolaze. Zajedno želimo da radimo za sigurniji i stabilniji svet, za mirnu i prosperitetnu budućnost za sve'', napisao je Borelj na svom nalogu na mreži Iks.

Fon der Lajen i Mišel su u Vašington stigli juče, i sastali se sa dvostranačkom delegacijom američkog Senata.

''Dobar sastanak sa Šarlom Mišelom i dvostranačkom delegacijom američkog Senata. Transatlantsko prijateljstvo je snažno! I potrebnije nego ikada u turbulentnim vremenima'', napisala je Fon der Lajen na mreži Iks.

Ona je istakla da EU stoji uz Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, kao i uz Izrael u sukobu sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

''Zalažemo se za mir i prosperitet. Podrška Ukrajini u njenoj borbi za slobodu. Stojimo uz Izrael i rešavanje humanitarnih potreba u regionu'', napisala je ona.

Šarl Mišel je istakao da će se zvaničnici EU sastati i sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

''U Vašingtonu smo zbog samita EU-SAD i sastanka sa predsednikom Bajdenom. EU i SAD dele jaku vezu'', napisao je Mišel na svom nalogu na Iksu.

On je ponovo istakao da EU osuđuje napad Hamasa na Izrael, kao i da ''Izrael ima pravo da se brani''.

''Na Bliskom istoku osuđujemo terorističke napade Hamasa na narod Izraela. Izrael ima pravo da se brani, u skladu sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo se mora poštovati. U Ukrajini. Na Bliskom istoku. Svuda. Poredak zasnovan na miru i pravilima je naš svetionik'', rekao je on.

Komentari (0)

Svet