Fokus

Napeto u Tunisu: Premijer smenjen, vojska na ulicama, predsednika optužuju za državni udar

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, BBC

26/07/2021

-

11:13

Napeto u Tunisu: Premijer smenjen, vojska na ulicama, predsednika optužuju za državni udar
Tunis - Copyright Tanjug/AP/Hassene Dridi

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Tunisa Kais Said smenio je premijera Hišama Mešišija i zamrznuo parlamentarne aktivnosti, nakon nasilnih protesta zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom i ekonomske situacije. Protesti su izbili u nedelju, a od jutros je u toj zemlji situacija veoma napeta, nakon što su pripadnici vojske opkolili zdanje parlamenta i sprečili predsedavajućeg da uđe.

Takođe, tuniska policija okupirala je danas prostorije agencije Al Džazire u glavnom gradu Tunisu i proterala sve zaposlene, nakon što je agencija predsednikovu odluku o svrgavanju vlade nazvala pučem. Najmanje 10 naoružanih policajaca ušlo je u kancelarije agencije bez naloga za pretres i tvrdeći da izvršavaju naredbe pravosudnih organa, prenosi Al Džaira.

Telefoni zaposlenih i druga oprema za izveštavanje su zaplenjeni, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno da se vrate u zgradu po svoje lične stvari.

Demonstranti koji su se u nedelju sukobili sa policijom, slavili su na ulicama glavnog grada Tunisa, nakon što je kasno sinoć objavljena odluka predsednika. Osim što je smenio premijera, Said je takođe ukinuo imunitet svim članovima parlamenta i najavio da će uskoro imenovati novog premijera kako bi se vratio socijalni mir u zemlji, preneo je AP.

On je iskoristio posebnu ustavnu meru koja mu dozvoljava da preuzme izvršnu vlast i zamrzne rad parlamenta na neodređeno vreme dok se ponovo ne bude omogućen normalan rad institucija.

"Doneli smo ovu odluku koja će biti na snazi dok se socijalni mir ne vrati u Tunis i dok ne spasemo zemlju", rekao je Said u televizijskom obraćanju.

Nakon što je Said objavio svoju odluku, njegovi protivnici u parlamentu su ga odmah optužili za izvođenje državnog udara.

AP/Riadh Dridi

 

Protesti širom zemlje

Hiljade ljudi okupilo se u nedelju u glavnom gradu Tunisa i drugim gradovima zahtevajući da vlada podnese ostavku nakon naglog porasta broja novozaraženih kovidom 19, koji pogoršava i onako lošu ekonomsku situaciju.

U glavnom gradu policija je koristila biber sprej protiv demonstranata koji su bacali kamenje i uzvikivali parole tražeći da premijer Hišam Mešiši podnese ostavku, a parlament se raspusti, preneo je Rojters.

Tunis je, inače, ponovo uveo mere zatvaranja i druge restrikcije zbog širenja koronavirusa jer je među najteže pogođenim afričkim zemljama. Pandemija je dodatno pogodila Tunis koji se bori da pokrene ekonomiju koja je ugrožena još od revolucije 2011. godine kada je nezaposlenost počela da raste.

Optužbe za državni udar

U Tunisu se predsednik i parlament biraju glasanjem. Prema Ustavu, predsednik je nadležan za vojsku i spoljne poslove, ali Said, ima dug konflikt sa Mešišijem.

On je rekao da će sada vladati zajedno sa novim premijerom, a parlament će biti suspendovan na 30 dana. Predsednik je citirao član 80 Ustava, rekavši da mu on omogućava da suspenduje parlament ako je u "neposrednoj opasnosti", prenosi BBC.

Međutim, pravni i politički okvir Tunisa nije najjasniji. Ustavom iz 2014. godine zahteva se uspostavljanje specijalnog suda za odlučivanje o ovakvim sporovima, ali on još nije uspostavljen.

Predsednik parlamenta Tunisa Rašed Ganuči optužio je predsednika da je izvršio "državni udar protiv revolucije i ustava".

"Smatramo da institucije još stoje i da će pristalice Enade i tuniski narod braniti revoluciju", rekao je Ganuči, inače vođa pokreta Enada.

Dve druge partije, Srce Tunisa i Karama, takođe su ponovile optužbe za puč. Enada je osudila napade na njene kancelarije, kriveći "kriminalne grupe" koje su pokušavale da "stvore haos".

Da podsetimo, u Tunisu je krajem 2010. godine otpočela pobuna koja se nastavila i tokom 2011. godine, a koja je za uzrok imala siromaštvo, visoke cene hrane, nezaposlenost, korupciju. Ova revolucije ostala je upamćena kao "revolucija jasmina", a njen ishod je pad režima Ben Alija, te opšti izbori. Ovo je ujedno i revolucija koja je označila početak Arapskog proleća.

Komentari (0)

Svet