Fokus

Vojska u Tunisu preuzima upravljanje korona krizom nakon "pucanja" zdravstvenog sistema

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2021

-

16:51

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Tunisa Kais Sajed izjavio je danas da će vojska preuzeti upravljanje zdravstvenom krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa, javlja Rojters i ocenjuje da se radi o eskalaciji borbe za vlast između šefa države i premijera.

Tunis se bori sa ponovnim rastom slučajeva kovida-19, u vreme pošto je zdravstveni sistem u zemlji preopterećen, sa prepunim bolnicama, manjkom lekarskog osoblja i nedostatkom zaliha kiseonika.

Predsednik Sajed se odlučio na taj korak pošto je premijer Hišem Mešiši otpustio ministra zdravlja Fauzija Mehdija, nakon razmene optužbi zbog načina na koji se pristupilo brobi protiv pandemije i zbog sporog toka vakcinacije.

Mešiši je optužio Mehdija, koji je blizak predsedniku Sajedu, da je donosio "kriminalne" odluke koje su dovele do haosa u centrima za vakcinaciju.

Sajed je, međutim, reagovao tvrdeći da su nasilje, haos i prenatrpane bolnice "orkestrirani od ljudi unutar političkog sistema".

"Vojno zdravstveno odeljenje će preuzeti upravljanje zdravstvenom krizom u zemlji", izjavio je Sajed.

Tunis je do sada prijavio oko 18.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i više od 550.000 slučajeva zaraze. Do sada je vakcinisamo 940.000 stanovnika, od ukupno 11,6 miliona.

Komentari (0)

Svet