Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Savetnik Netanijahua: Počinje preokret, Hamas: Pokušaj Izraela da stvori sliku pobede

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2023

-

08:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 21 dan. Kopnene snage izraelske vojske izvele su juče ograničenu operaciju u severnom delu Pojasa Gaze, u kojoj su napale više meta Hamasa pre nego što su se povukle, navela je vojska u saopštenju. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je juče da će vojska nastaviti ograničene kopnene napade u Pojasu Gaze koje su počele u nedelju. U jučerašnjem raketnom napadu na centralni deo Izraela, pogođena je zgrada u gradu Petah Tikva. 

Ključni događaji

  • Bajden: Izrael treba da brani svoje građane i štiti nevine civile u Gazi
  • Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju
  • Makron: Masovna kopnena intervencija u Gazi bila bi greška za Izrael
  • Erdogan: Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru
  • Makron sa Sisijem: Humanitarna pomoć mora da uđe u Gazu bez prepreka
  • IDF: Nastaviće se ograničeni kopneni napadi u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


23.27 Šef izraelske diplomatije odbacio poziv na prekid vatre u Gazi

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen poručio je večeras da Izrael obacuje poziv na prekid vatre, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se poziva na uspostavljanje "humanitarnog primirja".

"Izrael namerava da eliminiše Hamas baš kao što je svet delovao protiv nacista i ISIS-a", rekao je Koen, prenosi portal ynet.

Izraelski i palestinski mediji javljaju da su u toku borbe u Pojasu Gaze, nakon što je izraelska vojska ušla u tu oblast.

23.17 Šta se dešava sada u Gazi?

Čini se da se u poslednjih nekoliko sati situacija u Gazi intenzivirala, ali još nije potpuno jasno šta se događa. Evo šta do sada znamo: 

  • Izrael je saopštio da njegove kopnene snage "noćas proširuju operacije", a za to vreme su se u Gazi čule eksplozije. BBC je javio da deluje da je bombardovanje intenzivnije nego obično
  • Trenutno se ne može stupiti u kontakt sa ljudima u Gazi jer su komunikacione mreže prestale da funkcionišu
  • Vojno krilo Hamasa je navelo da se bori sa izraelskim snagama na severu Gaze i da takođe cilja dva južna izraelska grada izvodeći intenzivne raketne napade
  • Portparol izraelske vojske je još jednom upozorio ljude u Gradu Gazi da se premeste na jug zbog njihove bezbednosti
  • Generalna Skupština UN je usvojila rezoluciju kojom traži momentalni prekid vatre u Gazi

23.07 Savetnik Netanijahua: Večeras počinje preokret, Hamas: Pokušaj da se stvori slika pobede

Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev poručio je da će palestinska militantna grupa Hamas platiti za svoje zločine protiv Izraela.

"Večeras počinje preokret. Hamas će platiti za svoje zločine protiv čovečnosti", rekao je Regev za američku televiziju MSNBC, prenosi Al Arabija. On je dodao da će Hamas "osetiti bes" Izraela.

S druge strane, zvaničnik Hamasa Osama Hamdan poručio je da je večerašnji izraelski napad na Pojas Gaze "pokušaj da se stvori slika pobede".

"Sa svitanjem, svet će videti posledice herojskog otpora protiv okupatora", rekao je Hamadan, prenosi palestinska TV Al Aksa.

Dodao je da prekid komunikacije u Pojasu Gaze predstavlja "pokušaj da se prikriju zločini okupatora".

profimedia

 

22.46 Pogođena stambena zgrada u Tel Avivu, povređene četiri osobe

Četiri osobe su povređene večeras kada je projektil pogodio stambenu zgradu u Tel Avivu, saopštile su lokalne vlasti. Iz izraelske Hitne pomoći naveli su da je 53-godišnji muškarac zadobio umerenu povredu stomaka, a 20-godišnji muškarac srednje teške povrede glave i udova, prenosi Haarec.

Dodaje se da su obojica hospitalizovana. Druga dva muškarca lakše su povređena i zbrinuta su na licu mesta.

22.40 Brigade Al Kasam: Vodimo borbe sa izraelskim trupama koje su upale u Gazu

Militantno krilo Hamasa Brigade Al Kasam saopštile su večeras da se bore protiv izraelskih trupa koje su upale u Pojas Gaze. Kako se navodi u saopštenju, borbe se vode u gradu Bejt Hanunu koji se nalazi na nekoliko kilometara od granice sa Izraelom. Dodaje se da, istovremeno, traju sukobi u Gazi.

22.20 Hamas: Ako Netanijahu odluči večeras da uđe u Gazu, otpor je spreman

Visokopozicionirani član političkog krila Hamasa Ezal el Rišak saopštio je da je Hamas spreman za izraelsku invaziju na Pojas Gaze.

"Ako Netanijahu odluči da večeras uđe u Gazu, otpor je spreman", poručio je El Rišak na Telegramu.

Dodao je da će "Gaza progutati ono što bude ostalo od njegovih vojnika".

Portal "Tajms of Izrael" ranije je objavio da Palestinci javljaju da su kopnene snage izraelske vojske (IDF) ušle u Pojas Gaze. Iz IDF-a za sada nisu komentarisali medijske izveštaje.

profimedia

 

21.58 Generalna skupština UN poziva na primirje

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je večeras rezoluciju kojom se poziva na "humanitarno primirje" u Pojasu Gaze. Rezolucija koju su izradile arapske države nije obavezujuća, ali ima političku težinu, prenosi Rojters.

Za usvajanje rezolucije je glasalo 120 država, 45 je bilo uzdržano, a 14 članica UN je bilo protiv, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Na sednici GS UN nije usvojen amandman Kanade koja je tražila da se akcije palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra okarakterišu kao "teroristički napadi", prenosi Njujork tajms. Sve arapske zemlje su glasale protiv usvajanja tog amandmana.

21.25 TOI: Palestinci tvrde da su izraelski tenkovi u Gazi

Palestinci u Gazi javljaju da su kopnene snage izraelske vojske (IDF) ušle u tu oblast, nedugo nakon što je portparol IDF-a Danijel Hagari najavio intenziviranje kopnenih operacija. Portal "Tajms of Izrael" (TOI) prenosi da postoje izveštaji o razmeni vatre između vojnika i naoružanih Palestinaca. Iz IDF-a za sada nisu komentarisali medijske izveštaje.

21.15 Vašington post: SAD pokušavaju da odgovore Izrael od kopnene invazije na Gazu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od Izraela da preispita svoje planove za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, piše Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike. Prema saznanjima američkog lista, SAD, umesto toga, predlažu "hirurški" precizniju operaciju uz upotrebu aviona i snaga za specijalne operacije koje bi izvele precizne i ciljane napade na mete militantnu grupu Hamas.

Neimenovani zvaničnici kažu da je američka administracija veoma zabrinuta zbog potencijalnih posledica kopnenog napada i sve više sumnjaju da bi se time postigao zacrtani cilj Izraela da eliminiše Hamas.

21.10 Kirbi: SAD podržavaju pauzu u Gazi zbog isporuke humanitarne pomoći

Portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je danas da Sjedinjene Američke Države podržavaju pauzu u izraelskim napadima na Pojas Gaze kako bi se civilima obezbedili humanitarna pomoć, gorivo i struja. On je dodao da ako izvlačenje talaca iz Gaze zahteva privremenu lokalizovanu pauzu, onda SAD i to podržavaju, prenosi Rojters. Istakao je da Vašington nije zainteresovan za sukob sa Iranom.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

20.53 Izrael: Dronovi Huta odgovorni za štetu nanetu egipatskim snagama bezbednosti

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat optužio je danas da su bespilotne letelice militantnog pokreta Huti odgovorne za štetu nanetu egipatskim snagama bezbednosti.
On je naveo da osuđuje takve akcije i da je cilj bio da se nanese šteta Izraelu.

"Huti su zastupnik ajatolahovog terorističkog režima u Teheranu, koji takođe kontroliše terorističke organizacije Hezbolah, Islamski džihad i Hamas", naveo je Hajat na društvenoj mreži X (Tviter).
Rano jutros, dva egipatska letovališta na Crvenom moru pogodili su projektili i tom prilikom povređeno je šest osoba.

20.37 Hamas: Međunarodna zajednica da odmah reaguje zbog bombardovanja Gaze

Palestinska militantna grupa Hamas pozvala je međunarodnu zajednicu da "odmah reaguje" kako bi se zaustavilo izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze. "Pozivamo arapske i muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preuzmu odgovornost i odmah deluju kako bi zaustavili zločine i niz masakra nad našim narodom", navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Tajms of Izraela.

20.35 U poslednja 24 sata ubijeno još 14 pripadnika osoblja UNRWA

U poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je još 14 pripadnika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), navodi se u saopštenju te agencije.

"Time je ukupan broj ubijenih od 7. oktobra povećan na 53", navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da je jedna od najhitnijih potreba isporuka goriva jer ponestaju trenutne zalihe, "što dovodi do zaustavljanja ključnih humanitarnih usluga".

20.30 PRCS: Prekinuta sva komunikacija, Izrael izoluje Gazu od spoljnog sveta

Palestinski Crveni krst (PRCS) saopštio je danas da su izraelske vlasti prekinule svu fiksnu, mobilnu i internet komunikaciju u Pojasu Gaze.

"Duboko smo zabrinuti jer ovaj poremećaj otežava dolazak vozila hitne pomoći do ranjenih", navodi se u objavi palestinskog Crvenog krsta na društvenoj mreži X (Tviter).

Dodaje se da su zabrinuti i za bezbednost timova koji rade u Gazi jer "neprekidni i intenzivni izraelski vazdušni udari 24 sata dnevno ukazuju na to da će izraelske vlasti nastaviti da čine ratne zločine dok izoluju Gazu od spoljnog sveta".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelske vlasti da pruže hitnu zaštitu nedužnim civilima, medicinskim ustanovama i našim timovima", navodi se u objavi.

20.16 Intenzivno bombardovanje Gaze

Izveštaji sugerišu da se dogđaja intenzivno bombardovanje Gaze od strane Izraela koje je snažnije nego prethodnih večeri, javlja BBC. 

19.34 Hagari: Izraelske kopnene snage noćas proširuju operacije

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari je rekao da izraelske kopnene snage "noćas proširuju svoje operacije".

On je poručio stanovnicima Gaze da se pomere ka jugu, prenosi BBC. 

19.30 CNN: Serija eksplozija u Gazi, došlo do prekida telekomunikacionih usluga

Velika serija eksplozija potresla je danas grad Gazu, javlja CNN. Lokalno stanovništvo, prema izveštaju američke televizije, navodi da je reč o najintenzivnijim vadzušnim napadima na Gazu od početka sukoba 7. oktobra.

Telekomunikaciona kompanija Javal saopštila da je "intenzivno bombardovanje u proteklom satu rezultiralo uništavanjem svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu sa spoljnim svetom", što je dovelo do potpunog prekida telekomunikacionih usluga.

19.15 Gutereš: Humanitarnom sistemu u Gazi preti potpuni kolaps

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da humanitarnom sistemu u Pojasu Gaze "preti potpuni kolaps" koji će imati, kako je naveo, nezamislive posledice za više od dva miliona civila.

"Kako se bombardovanje intenzivira, potrebe su sve kritičnije", naveo je Gutereš, dodavši da je pre početka sukoba Hamasa i Izraela najmanje 500 kamiona sa humanitarnom pomoći ulazilo u Gazu svakog dana. Sada, prema njegovim rečima, u proseku 12 kamiona pređe granicu, prenosi Njujork tajms.

Gutereš je istakao da su značajno porasle potrebe za vodom, hranom i lekovima. "Bez suštinskih promena, narod Gaze suočiće se sa lavinom ljudske patnje bez presedana. Svako mora da preuzme svoju odgovornost. Ovo je trenutak istine. Istorija nam svima sudi", zaključio je generalni sekretar UN.

Tanjug/AP/Craig Ruttle

 

18.55 Iranski ministar: Libanske i palestinske militantne grupe imaju "prst na okidaču"

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amar Abdolahjan rekao je danas da libanske i palestinske militantne grupe imaju "prst na okidaču" ukoliko izraelske snage budu započele kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

"Ono što sam zaključio iz onoga što sam čuo od njih je da imaju prst na okidaču", rekao je šef iranske diplomatije u Njujorku gde prisustvuje sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o krizi na Bliskom istoku, prenosi Tajms of Izrael.

On je naveo da bi akcije tih militantnih grupa bile "mnogo moćnije od onoga čemu smo dosad svedočili". Abdolahjan je, međutim, rekao da će grupe odlučivati same, a ne po nalogu Irana.
"Mi zaista ne želimo da se ovaj sukob proširi", istakao je iranski ministar.

18.13 Blinken: SAD uvele nove sankcije za 8 osoba povezanih sa Hamasom

SAD su danas uvele nove sankcije za osam osoba povezanih sa terorističkom grupom Hamas, uključujući one koji su igrali ključnu ulogu u omogućavanju da kompanije povezane sa tom palestinskom grupom izbegnu sprovođenje sankcija, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je istakao da su SAD uvele sankcije i prema četiri kompanije koje su povezane sa Hamasom i drugim terorističkim organizacijama, objavio je "Tajms ov Izrael".

SAD su uvele danas drugi paket sankcija Hamasu nakon napada na jug Izraela 7. oktobra, a sankcijama su obuhvaćeni zvaničnici Hamasa i Irana, kao i pripadnici islamske Revolucionarne garde, preneo je Rojters.

Tanjug/Tupou Vaipulu/Pool Photo via AP

 

17.50 Evropski savet: Poziv na pauzu u ratu radi dostavljanja nesmetane pomoći Gazi

Evropski savet izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i pozvao je na kontinuiran, brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup pomoći za tu enklavu, uključujući uspostavljanje humanitarnih koridora i pauze u ratu radi dostavljanja pomoći.      

EU je spremna da doprinese oživljavanju političkog procesa između Izraela i Palestinaca na osnovu rešenja o dve države i podržava skoro održavanje međunarodne mirovne konferencije, navodi se u zaključcima koji su usvojeni nakon dvodnevnog samita u Briselu.

Evropski savet je ukazao da je potrebno da se izbegne eskalacija sukoba u regionu Bliskog istoka. Evropski savet ponovio je da najoštrije osuđuje Hamas zbog, kako se navodi, brutalnih i neselektivnih terorističkih napada širom Izraela, kao i zbog korišćenja civila kao živog štita.
Evropski savet je naglasio da Izrael ima pravo da se brani u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom. 

16.54 IDF: Izraelski komandosi uništili infrastrukturu Hamasa

Komandosi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) izvršili su tokom noći napad s mora na južni Pojas Gaze i uništili infrastrukturu Hamasa, saopštio je danas IDF.

U saopštenju se navodi da su jedinice komandosa izraelske mornarice uništile infrastrukturu Hamasa i da su delovale u kompleksu koji koriste mornaričke snage te terorističke grupe, objavio je "Tajms of Izrael".

Svi komandosi izraelske mornarice napustili su to područje i vratili se u Izrael nakon operacije, navodi IDF.

Tanjug/AP/Abed Khaled

 

16.35 Galant:Ofanziva na Gazu će biti duga i teška,cilj uništenje mreže tunela Hamasa

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da se očekuje da uskoro počne kopnena ofanziva na Gazu koja će biti duga i teška, i da ima za cilj da uništi ogromnu mrežu tunela koje koriste Hamas na toj teritoriji. Galant kaže da će u kopnenoj invaziji biti uključene velike snage, podržane vazdušnim napadima, kao i da će trajati veoma dugo, ali nije izneo detalje, preneo je Tajms of Izrael. On kaže da će nakon toga uslediti treća faza borbi nižeg intenziteta, kada Izrael bude uništavao "džepove otpora".

14.57 Hamas: Ubijeno 7.326 Palestinaca od 7. oktobra

Ministarstvo zdravlja u Gazi pod upravom Hamasa saopštilo je danas da je 7.326 ljudi ubijeno na palestinskoj teritoriji od izbijanja rata sa Izraelom 7. oktobra. Najnoviji broj poginulih uključuje 3.038 dece, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je "Tajms of Izrael". Američki predsednik Džozef Bajden je ove sedmice izrazio sumnju povodom broja poginulih Palestinaca u izraelskim napadima, a koji je saopštio Hamas.

14.55 SZO: Dobili smo procene da se još oko 1.000 tela nalazi ispod ruševina u Gazi

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za okupiranu palestinsku teritoriju Ričard Peperkorn izjavio je danas da je ta organizacija dobila procene da je oko 1.000 neidentifikovanih tela i dalje zatrpano ispod ruševina u Gazi, a koja još nisu uključena u broj poginulih. Peperkorn nije naveo izvor od kojeg je SZO dobila te procene, preneo je Rojters.

Associated Press

14.34 Raketa pogodila zgradu u Tel Avivu, troje povređeno

Tri osobe su povređene kada je, kako pokazuju prvobitni podaci, raketa pogodila stambenu zgradu u Tel Avivu, izjavio je danas šef sanitetske službe Izraela "Magen David Adom" Eli Bin. Vojno krilo Hamasa Brigade Al-Kasam preuzele su odgovornost za dva raketna baraža koja su, u roku od manje od pola sata, ispaljena na područje Tel Aviva, prenosi Tajms of Izrael. Kako navodi vojno krilo Hasama, ponovno bombardovanje Tel Aviva izvedeno je kao odgovor na "cionističke masakre nad civilima".

13.29 UN zabrinute da su počinjeni ratni zločini u sukobu Izraela i Hamasa

Ujedinjene nacije izrazile su danas zabrinutost zbog mogućnosti da su u sukobu Izraela i Hamasa počinjeni ratni zločini. 

"Zabrinuti smo da se čine ratni zločini. Zabrinuti smo zbog kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze kao odgovora na okrutne napade Hamasa, koji takođe predstavljaju ratne zločine", rekla je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani na konferenciji za novinare u Ženevi.

Tanjug, AP Photo/Abed Khaled

 

Visoki komesarijat UN za ljudska prava ranije je saopštio da pokreće istragu o mogućim počinjenim ratnim zločinima od 7. oktobra, uključujući o napadu Hamasa na južni Izrael, u kojem je ubijeno oko 1.400 ljudi, a kidnapovano njih najmanje 233, kao i o odgovoru Izraela na te napade, u okviru kojeg su izvršeni vazdušni napadi na Pojas Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

13.27 Peskov: Rusija smatra da je neophodan kontakt sa svim stranama u sukobu u Gazi

Rusija smatra da je neophodno nastaviti kontakte sa svim stranama u palestinsko-izraelskom sukobu, uključujući dijalog sa Izraelom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da je neophodno nastaviti kontakte sa svim stranama i nastaviti dijalog sa Izraelom, odgovarajući na pitanje novinara povodom kritika koje su došle iz Izraela na račun Rusije povodom posete visokih članova Hamasa Moskvi, preneo je TASS.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je prethodno da je visoki politički lider palestinske militantne grupe Hamas Abu Marzuk boravio u Moskvi. 

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Kako je saopšteno iz ministarstva, sa Marzukom su održani razgovori radi postizanja dogovora o hitnom oslobađanju stranih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, kao i o obezbeđivanju evakuacije ruskih i drugih stranih državljana sa teritorije palestinske enklave.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je u četvrtak Rusiju što je ugostila lidere palestinske militantne grupe Hamas i pozvalo Moskvu da ih odmah protera.

"Hamas je teroristička organizacija gora od ISIS-a", napisao je na platformi X (Tviter) portparol ministarstva Lior Hajat. 

Hajat je istakao da zbog toga Izrael posetu visokih zvaničnika Hamasa Moskvi vidi kao podršku terorizmu i legitimizaciju zločina te militantne grupe, preneo je "Tajms ov Izrael".

Hajat je naveo da su ruke visokih zvaničnika Hamasa umrljane krvlju više od 1.400 Izraelaca, kao i da su odgovorni za otmicu više od 220 Izraelaca, uključujući bebe, decu, žene i starce.

12.58 Lazarini: Ljudi u Gazi se sada suočavaju sa nestašicom hrane

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je danas da javne službe u opkoljenoj Gazi "brzo kolabiraju" i da se ljudi na toj teritoriji sada suočavaju sa nestašicom hrane.

Lazarini je kritikovao međunarodnu zajednicu, rekavši da "deluje da je okrenula leđa Gazi", preneo je "Tajms of Izrael".

On je novinarima u Jerusalimu rekao da je agenciji ostalo malo goriva za Gazu i da je potrebno 160.000 litara dnevno da se dostavi bolnicama i pekarama.

AP Photo/Ali Mahmoud

 

"Osoblje UNRWA u Gazi kaže da se njihove operacije urušavaju prvi put ikada i da stižu izveštaji o tome da su ljudi gladni. Društveni poredak je pred kolapsom", rekao je Lazarini.

Upitan da kaže koliko će trajati zalihe, šef UNRWA je rekao "sigurno ne više od još nekoliko dana", dodajući da je 57 radnika agencije ubijeno otkako je počeo rat 7. oktobra.

"Izjednačiti Gazu sa Hamasom je veoma opasno i pogrešno. Ne smemo zatvarati oči pred ovom ljudskom tragedijom", poručio je Lazarini.

11.29 Izraelska vojska: Ubijen komandant Hamasa Madhat Mubašer

Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta Hamasovog bataljona Zapadni Kan Junis, Madhata Mubašera, u vazdušnom napadu tokom noći na Pojas Gaze. Vojska je saopštila da je "Mubašer učestvovao u snajperskim napadima i da je odgovoran za velike eksplozivne naprave korišćene protiv izraelskih snaga i u napadima na izraelske gradove", prenosi Tajms of Izrael. Saopšteno je i da je tokom proteklog dana Izrael izveo više od 250 vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.

11.20 Predstavnici Hamasa u poseti Moskvi

Predstavnici palestinskog pokreta Hamas borave u Moskvi, potvrdila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Tema razgovora su dalji tok rata sa Izraelom, ali i oslobađanje talaca.

Euronews Srbija

10.59 Gotovo polovina Izraelaca želi da se invazija na Gazu odgodi

Skoro polovina Izraelaca podržava odlaganje invazije na pojas Gaze, pokazala je anketa objavljena u petak.

Kako piše Euronews, rezultati bi mogli da pokazuju nespremnost javnosti da eskalira ofanzivu protiv Hamasa, pošto izraelski lideri pripremaju svoje snage.

profimedia

 

Izrael je obećao da će uništiti palestinsku militantnu grupu nakon što je ubila 1.400 ljudi u iznenadnom napadu 7. oktobra.

Pokrenuto je bombardovanje Gaze, u kojem je do sada ubijeno više od 7.000 Palestinaca, a pojačni su i tenkovski i pešadijski napadi na opkoljenu enklavu.

U anketi koju je objavio list Maariv, 29 odsto Izraelaca se složilo da vojska treba odmah da pokrene kopnenu ofanzivu velikih razmera, 49 odsto je reklo „da bi bilo bolje da sačekaju”, dok je 22 odsto neodlučno.

Anketa od 19. oktobra pokazala je da 65 odsto podržava veliku kopnenu ofanzivu.

10.15 Miler: Protivimo se prekidu vatre, ako će to omogućiti Hamasu da se odmori i osposobi za nove napade

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je za BBC da SAD ne podržavaju prekid vatre koji bi omogućio Hamasu da se "odmori i osposobi da nastavi dalje terorističke operacije protiv Izraela".
Metju Miler je dodao da je pored napada na Izrael 7. oktobra, "Hamas lansirao rakte svaki dan gađajući nevine civile u Izraelu".

Protivili bismo se bilo kakvom prekidu vatre koji bi im omogućio da nastave te operacije, dodao je on.

"Rekao bih da podržavamo takav predlog i mislimo da bi strane trebalo da razmotre humanitarne pauze kako bi se omogućila isporuka pomoći. Tako da smo veoma naporno radili na otvaranju kapija Rafe u južnoj Gazi", rekao je on, pozivajući se na sporazum u kojem je posredovao američki sekretar Entoni Blinken.

09.59 Izraelska vojska saopštila da je broj talaca u Gazi porastao na 229

Potvrđeni broj ljudi koje militanti Hamasa drže kao taoce u Pojasu Gaze porastao je na 229, prenosi Rojters pozivajući se na izraelsku vojsku.

09.52 Zvaničnik Hamasa: Potreban je prekid vatre da bi se oslobodil taoci

Palestinska militantna grupa Hamas koja kontroliše Gazu ne može da oslobodi taoce zarobljene tokom upada na jug Izraela 7. oktobra dok ne bude dogovoren prekid vatre, preneo je ruski list "Komersant" izjavu člana delegacije Hamasa koja je posetila Moskvu. "Komersant" je citirao Abua Hamida koji je rekao da Hamasu treba vremena da locira sve ljude koje su palestinske frakcije otele u Izraelu i odvele u Gazu 7. oktobra. "Odveli su nekoliko desetina ljudi, većinom civila i treba nam vremena da ih nađemo u Pojasu Gaze, a onda da ih oslobodimo", rekao je Hamid, prenosi Rojters.

09.26 Palestinski mediji: Desetine civila poginulo u noćašnjim izraelskim udarima

Desetine palestinskih civila, uključujući decu, poginulo je, a mnogo više povređeno u noćašnjim izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze, javlja palestinska agencija Vafa. Kako se navodi, izraelski avioni izveli su seriju vazdušnih napada na stambena naselja u Kan Junisu, u južnom pojasu Gaze, a u tim napadima poginulo je deset civila, uključujući jednog novinara, a više ljudi je povređeno.

Izraelski vazdušni napadi bili su usmereni i na džamiju u gradu Gaza, gde takođe ima žrtava, navodi Vafa. Agencija navodi da su najmanje četiri civila poginula u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Kan Junis.

08.12 Izraelske trupe izvele drugi organičeni kopneni napad na Pojas Gaze

Izrael je preko noći poslao tenkove i trupe u Pojas Gaze u drugom ograničenom kopnenom napadu na Gazu, navodi se iz štaba Izraelskih odbrambenih snaga, a udari su izvršeni na operativce i lokacije Hamasa.

Napad u istočnoj Gazi izvele su pešadija i okopne snage, a bespilotne letelice i borbeni helikopteri su pružali vazdušno pokrivanje, navodi vojska.

08.10 Šef Hamasa: Brigade Al Kasam nastaviće da pojačavaju napade

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je da vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam nastaviti da pojačava napade i da je "otpor" u Gazi nepokolebljiv. Hanije je istakao da će izraelski napadi u Gazi destabilizovati ceo region, kao i da niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati, objavila je Al Džazira.

08.00 Galant: Izrael spreman za sledeću fazu u ratu protiv Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da se Izrael sprema za "sledeću fazu" u ratu protiv Hamasa. "Manevrisanje će početi kada se steknu uslovi. Ovi uslovi su složeni jer je takva i kampanja. Trupe su spremne", rekao je Galan na brifingu u Tel Avivu.

Dodao je da će izraelske snage i bezbednosne vlasti "učiniti sve što je potrebno" da vrate taoce koje su uzeli pripadnici Hamasa, prenosi CNN. Odgovarajući na pitanje da li je Katar legitimni posrednik u sukobu, Galant je rekao da je važan cilj. "Kako ja to vidim, svaki kanal je mogući kanal. Cilj je važan", rekao je Galant.

07.50 IDF: Broj talaca u Gazi porastao na 224

Broj talaca koje drži palestinski pokret Hamas u Pojasu Gaze porastao je na 224, saopštile su danas Izraelske oružane snage (IDF). U saopštenju je navedeno da bi taj broj mogao i dalje da raste, prenosi Rojters.

Ranije je izraelska vojska saopštila da su pripadnici Hamasa oteli 224 osobe tokom napada 7. oktobra, ali je u međuvremenu ta militantna palestinska grupa oslobodila četiri taoca "iz humanitarnih razloga". Izraelska vlada je juče saopštila da više od polovine od oko 220 talaca koje Hamas drži, ima strano državljanstvo i da potiče iz 25 različitih zemalja.

Portparol oružanog krila Hamasa Abu Ubeida rekao je ranije danas da je skoro 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ubijeno u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju.

Associated Press

07.30 Iran upozorio SAD da neće biti pošteđene od rata ako se nastavi sukob u Gazi

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je danas pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da, ukoliko se ne bude okončao napad Izraela na Hamas, ni SAD neće biti pošteđene od rata. Amir-Abdolahijan je istakao da ukoliko bude nastavljen, kako je naveo, "genocid" u Gazi, ni SAD neće biti pošteđene od sukoba, preneo je Rojters.

07.05 IDF: U napadu na Gazu ubijen zamenik obaveštajaca Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je u vazdužnom napadu na Gazu ubijen zamenik šefa obaveštajne uprave palestinske militantne grupe Hamas Šadija Baruda. Iz IDF-a navode da je Barud planirao napade 7. oktobra na jug Izraela sa liderom Hamasa Jahjom Sinvarom, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

Dodaje se da je Barud ranije služio kao komandant bataljona u oblasti Kan Junis i da je imao i druge uloge u obaveštajnoj upravi Hamasa. ”Bio je odgovoran za planiranje brojnih terorističkih napada na izraelske civile”, navodi IDF u saopštenju, uz koje je objavljen i video-snimak na kojem se navodno vidi vazdušni napad u kojem je Barud ubijen.

06.50 IDF: Ubijen načelnik Hamasa u Kan Junisu u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštia je juče da je ubila načelnika Hamasa za Severni sektor u Kan Junisu, Hasana el Abdulaha. IDF navodi da je vazdušni napadna Pojas Gaze izveden nakon obaveštajnih informacija o lokaciji na kojoj se El Abdulah nalazio, a koje su prikupile bezbednosna agencija Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

06.30 Pogođena zgrada u Petah Tikvi, gradu u centralnom delu Izraela

U jučerašnjem raketnom napadu na centralni deo Izraela, pogođena je zgrada u gradu Petah Tikva. Petah Tikva se nalazi na 10-ak kilometara istočno od Tel Aviva i pripada izraelskom Centralnom distriktu.

06.15 Poginulo najmanje 7.000 Palestinaca

Najmanje 7.028 Palestinaca je ubijeno, uključujući 2.913 dece, u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, prenosi Rojters. Ove tvrdnje nisu nezavisno potvrđene.

Bajden je u sredu rekao da "nema poverenja u broj koji Palestinci koriste" za broj poginulih, ali nije ponudio više detalja. Ujedinjene nacije se oslanjaju na ministarstvo Gaze za podatke o broju poginulih. U SAD, Savet za američko-islamske odnose saopštio je da je "duboko uznemiren" Bajdenovim komentarima o podacima iz Gaze i pozvao predsednika da se izvini.

S druge strane, u napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra poginulo je više od 1.400 Izraelaca, uglavnom civila, a borci Hamasa su sa sobom vratili najmanje 224 taoca u Gazu.

Associated Press

06.00 Erdogan: Napadi na Gazu dostigli nivo masakra, ćutanje je sramota za čovečanstvo

Izraelski napadi na Pojas Gaze "dostigli su nivo masakra", a ćutanje međunarodne zajednice predstavlja "sramotu za čovečanstvo", rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora sa papa Franjom. Kako se navodi u saopštenju kabineta turskog predsednika objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter), Erdogan je tokom razgovora sa papom, čija je tema bio rat između Izraela i Hamasa, rekao da bi svi trebalo da podrže napore da se nevinim civilima u Gazi bez prekida isporučuje pomoć.

 

Komentari (0)

Svet