Fokus

Ubica iz Mejna bio odranije poznat policiji

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

23:36

Ubica iz Mejna bio odranije poznat policiji
Tanjug/AP/Matt Rourke - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Robert Kard, osumnjičeni za masovnu pucnjavu u Luistonu, u američkoj saveznoj državi Mejn, od ranije je bio poznat policiji, povremeno je pokazivao znakove mentalne bolesti i pretio je nasiljem, prenosi Glas Amerike.

Kard, koji je pronađen mrtav i pretpostavlja se da se ubio, bio je na evaluaciji mentalnog stanja prošlog leta, pošto se ponašao neuobičajeno tokom vojne obuke u jednom objektu u Njujorku, saopštili su nadležni. 

Izveštaj poslat policiji nedugo nakon napada prošle nedelje pokazao je da je 40-godišnji Kard bio smešten u psihijatrijsku ustanovu dve nedelje pošto je "čuo glasove i pretio da će uništiti vojnu bazu".

Policija u Mejnu je u petak kasno uveče objavila da je Kardovo telo pronađeno u prikolici u centru za reciklažu u mestu Lisbon fols.Kard je, kako je rečeno, preminuo usled rane koju je sebi naneo vatrenim oružjem, ali i dalje nije poznato kada se to desilo.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

Prošlog meseca policija u Mejnu dobila je informacije o "prikrivenim pretnjama" Karda, inače rezerviste američke vojske.

Dvojica lokalnih zvaničnika rekla su za AP da je sredinom septembra izdato upozorenje širom države da se obrati dodatna pažnja na Roberta Karda pošto je pretio kolegama u vojnoj bazi, međutim, posle posete njegovoj kući, policija je odustala od daljeg postupanja.

Najgora masovna pucnjava u istoriji Mejna šokirala je 1,3 miliona stanovnika jer je stopa nasilnog kriminala u toj državi vrlo mala, a u 2022. godini bilo je 29 ubistava, navodi portal.

U pucnjavi je ubijeno 18 ljudi, a 13 osoba je ranjeno, od kojih je troje i dalje u kritičnom stanju.
Pucnjava u Luistonu bila je 36. masovno ubistvo u SAD ove godine, prema podacima agencije AP, lista USA Today i Univerziteta Nortvestern. Ova baza podataka uključuje svako ubistvo u kojem je život izgubilo najmanje četvoro ljudi, ne uključuju

Komentari (0)

Svet