Fokus

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Radi se o dugotrajnom ratu, ažuriran spisak - otete 242 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

14:51

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Radi se o dugotrajnom ratu, ažuriran spisak - otete 242 osobe
Počasni konzul Srbije u Izraelu: Radi se o dugotrajnom ratu, ažuriran spisak - otete 242 osobe - Copyright Tanjug AP/Abed Khaled

veličina teksta

Aa Aa

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je broj kidnapovanih od strane Hamasa, koji se nalazi u Pojasu Gaze, ažuriran na 242, i dodao da, kako dani prolaze, u Izraelu jača uverenje da se radi o drugotrajnijem ratu.

"Imali smo prilike jutros da se sretnemo sa ministrom za dijasporu Amihajem Šiklijem, koji je pored iznošenja stavova izraelske vlade po trenutnoj konstalaciji i ažuriranju onog što se dešavalo u poslednjih nekoliko dana, izrazio zahvalnost vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci i saradnji po pitanju otetog Alona Ohela, koji je dvojni državljanin. Posle toga smo imali prilike da se sretnemo sa porodicom otetog Alona", rekao je on za K1 televiziju.

Prema njegovim rečima, majka otetog Alona je rekla kako je jako važno da mesto u kom oni žive bude involvirano u ceo proces. Nikolić je napomenuo da je potpukovnik Salman Hapka, koji je poginuo u jučerašnjim brobama na severu Pojasa Gaze, najviši rangirani oficir koji je stradao od kako je krenula kopnena ofanziva Izraela na Gazu, i dodao da se broj poginulih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga popeo na 18.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

Istakao je da iako stalno dolaze vesti o poginulim vojnicima, to ni na koji način ne utiče na spremnost Izraela, jer se, kako je naveo, ovaj sukob doživljava kao rat za opstanak, odnosno rat za kuću u ovom delu sveta.

"Juče kad smo bili u kibucu Kisofin, na nekih 1.2 kilometara od razdvajanja, artiljerija je neprestano delovala. Vode se vrlo intenzivne borbe. Mislim da je jako interesantno osvrnuti se na Dav Jala, koji je poznati izraelski novinar, koji je izneo da se prepoznaju dvojni glasovi vlade Izraela, sa jedne strane neophodnost jasne pobede koja se neće ograničiti time da je poslata poruka drugoj strani, nego da je druga strana, odnosno Hamas definitivno eliminisan sao suveren u Pojasu Gaza", istakao je konzul.

Sa druge strane, Nikolić kaže da se vode kalkulacije ne samo putem postojećih kanala oko oslobađanja talaca, a to su pre svega, američko katarski kanali, već mogućnost da se omogući današnjem rukovodstvu Hamasa da napusti Pojas Gaze, a da zauzvrat oslobode sve taoce.

"Rekao bih da se iz dana u dan javlja više pitanja, a sve manje odgovora, ali jedna stvar je sigurna da ovde niko ne gaji bilo kakve iluzije oko toga da usložnjavanje situacije, posebno imajući u vidu oči uprte ka severu, odnosno prema Hezbolahu, će dovesti do bilo kakvog olakšanja u narednom periodu, a posebno ovaj način napredovanja tri do četiri kilometara dnevno", ocenio je on.

Kako je naveo, svi vojni analitičari i politički kometatori na svim vodećim medijima upućuju na potrebu maksimalnih napora da ne dođe do multifrontalnosti, odnosno da se ne otvore dodatni forntovi, pre svega, napominje on, onaj na liniji razgraničenja sa Libanom.

Konzul dodaje da ono što ohrabruje je činjenica da je tokom prethodne tri nedelje ratovanja Zapadna obala još uvek ostala relativno mirna, odnosno da je tamo stanje uglavnom pod kontrolom.

"Ako govorimo o izraelskim arapima, državljanima Izraela unutar suverene teritorije Izraela, nije bilo nikakvih ekscesa. Ima vidnih znakova solidarnosti. Vidite da među otetima ima osam beduina, dakle muslimana. Međutim, kada se govori o samom Hezbolahu, ta razmena vatre koja se oličava u borbi protiv tenkovskih mina na Golanskoj visoravni, za sada nije implicirala šire razmere", ocenio je Nikolić.

Kao mogući razlog za "uspavanost" bezbednosnog sistema povodom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, sa tehničko operativne strane, Nikolić je naveo neograničeno oslanjanje na visoke tehnologije, odnosno napuštanje ljudskog faktora kao esencijalnog u praćenju stanja na tako osetljivoj tački kao što je razdvajanje od Pojasa Gaze.

"S druge strane koncept koji se bazirao na želji jednog dela ovdašnjeg političkog establišmenta, da se slabe pozicije palestinskih zahteva na Zapadnoj obali, time što se razdvaja Pojas Gaze od nje, odnosno gde postoji ta vrsta dvojne vlasti", objasnio je on i dodao da kada je reč o kolapsu sistema koji se desio 7. oktobra, on se ne zasniva samo na odsustvu obaveštajnih podataka.

Komentari (0)

Svet