Fokus

Severna Koreja kritikuje SAD zbog nuklearnog testa i najavljuje jače vojno odvraćanje

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

11:50

Severna Koreja kritikuje SAD zbog nuklearnog testa i najavljuje jače vojno odvraćanje
Severna Koreja kritikuje SAD zbog nuklearnog testa i najavljuje jače vojno odvraćanje - Copyright Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja će povećati nivo vojnog odvraćanja kako bi se osigurala od američkog nuklearnog arsenala, saopštili su severnokorejski državni mediji, dok se istovremeno kritikuju SAD zbog nedavnog intekontinentalnog balističkog testa (ICBM).

Američke vazdušne snage testirale su u sredu projektil sposoban da nosi nuklearno oružje, "minutmen III", iz baze u Kaliforniji, ali je projektil uništen, nakon što je utvrđeno da postoji anomalija, preneo je Rojters.

Testu su prisustvovali vojni zvaničnici Južne Koreje, što je njihova prva poseta ovog tipa od 2016. godine.

Severnokorejski vojni komentator rekao je da, uprkos neuspehu testa, prisustvo južnokorejskih "marioneta-vojnih gangstera, jasno je da je američko nuklearno oružje usmereno ka Severnoj Koreji".

"Severna Koreja će, kao i uvek, nastaviti vojne akcije da pojača stepen odvraćanja i obezbedi stratešku sigurnost na Korejskom poluostrvu i regionu", rekao je neimenovani vojni analitičar u izveštaju koji je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

U komentaru se, takođe, kritikuju SAD i Južna Koreja zbog raznih vojnih koraka, uključujući i raspoređivanje američkih nuklearnih strateških bombardera u Severnoj Koreji.

"Nuklearna pretnja SAD i njenih vazalskih snaga znači približavanje crvenoj liniji", dodao je analitičar.

Ministarstvo Južne Koreje za ujedinjenje, koje upravlja međukorejskim odnosima, navelo je da je da se postavlja pitanje da li Pjongjang sprema da opravda novu vojnu "provokaciju".

"Jasno je da su trenutne povećane tenzije na Korejskom poluostrvu došle zbog neuspelog nuklearnog razvoja Pjongjanga i nepromišljenih vojnih provokacija", rekao je jedan od portparola ministarstva Kim In-ae.

Južna Koreja održala je zajedničku vežbu sa SAD i Japanom u blizini Kojreskog poluostrva prošlog meseca, u kojoj su učestvovali američki bombarderi B-52 i borveni lovci sve tri nacije.

SAD i Južna Koreja su takođe održali vazdušne vežbe u kojima je učestvovalo 130 aviona iz obe zemlje, kao vid simulacije ratnih operacija.

   

Komentari (0)

Svet