Fokus

Na granici borbe bez presedana, prvo obraćanje šefa Hezbolaha od početka rata Izraela i Hamasa: Zašto je ova grupa važna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

17:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa prouzrokovao je učestalu razmenu vatre na izraelsko-libanskoj granici između izraelskih oružanih snaga i paravojne organizacije Hezbolah. Izraelska vojska povećala je prisustvo na severu zemlje i na raketne napade Hezbolaha odgovara artiljerijskim i vazdušnim udarima na jug Libana, gde se nalaze položaji ovog pokreta. Šef ove militantne grupe Hasan Nasralah izjavio je da se na libansko-izraelskoj granici vode borbe bez presedana i da je moguća dalja eskalacija, ali je istakao da Sjedinjene Američke Države mogu da spreče regionalni sukob ukoliko se obustavi agresija na Pojas Gaze.

"Operacije otpora na jugu govore neprijatelju da će, ako izvrši agresiju ili razmišlja o preventivnoj operaciji, počiniti najveću glupost u svojoj istoriji", rekao je Nasralah u svom prvom javnom obraćanju od izbijanja sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

On je upozorio da su na libanskom frontu "sve opcije otvorene", dodavši da je dobio poruke da će SAD bombardovati Iran ukoliko Hezbolah bude nastavio sa operacijama na granici sa Izraelom.

Nasralah je naglasio da je operacija Hamasa "Oluja Al Aksa" "stoprocentno palestinska", da je ostvarila strateške rezultate koji će uticati na budućnost Izraela, kao i da se rat proširio na više frontova i da je reč o odlučujućoj bitki.

"Bitka 'Oluja Al Aksa' izazvala je bezbednosni, vojni, psihološki i moralni zemljotres u izraelskom entitetu. Ostvarila je strateške rezultate koji će uticati na sadašnjost i budućnost ovog entiteta", poručio je Nasralah.

On je dodao da je operacija "stoprocentno palestinska", kao i da odluke donose lideri "pokreta otpora", prenosi palestinska TV Al Aksa.

"Ovo je bitka na ljudskom, etičkom i verskom nivou", rekao je prvi čovek Hezbolaha, rekavši da je Hamasova operacija otvorila novo poglavlje u borbi protiv Izraela.

Istorijat Hezbolaha

Hezbolah ili u prevodu sa arapskog "Božija partija" je šiitska proiranska, paravojna i politička organizacija locirana u Libanu koja broji desetine hiljada pristalica. Osnovana je 1982. godine kao reakcija na izraelsku invaziju Libana. Ovu organizacije osnovala je grupa šiitskih sveštenika okupljena oko iranskog ajatolaha Ruholaha Homeinija, čija zemlja i danas finansijski, obaveštajno i logistički podržava ovaj pokret.

Primarni cilj Hezbolaha bilo je proterivanje izraelskih snaga sa juga Libana, a nakon njihovog povlačenja 2000. godine delovanje ove organizacije usmereno je na borbu protiv Izraela s ciljem njegovog uništenja što je proklamovano manifestom iz 1985. godine.

profimedia

 

U sukobima sa izraelskim snagama, Hezbolah se oslanjao na raketne napade, gerilsko ratovanje i samoubilačke bombaške napade, a kidnapovanje dvojice izraelskih vojnika dovelo je do izbijanja drugog izraelsko-libanskog rata 2006. godine koji je trajao oko mesec dana. Ovaj rat odneo je oko 2.000 života i prouzorkovao pomorsku blokadu Libana.

Početkom devedesetih godina aktivirano je i političko krilo Hezbolaha sa ciljem dobijanja podrške libanske javnosti u borbi protiv Izraela. Ovaj period nazvan je "libanizacijom" Hezbolaha. Njegovi predstavnici su i danas prisutni u libanskom parlamentu, a od početka 21. veka ova organizacija ima veliki uticaj na političku i društvenu scenu Libana. 

Kada je reč o organizaciji Hezbolaha, na njegovom čelu nalazi se generalni sekretar Hasan Nasralah, a najviše telo za donošenje odluka je savet sastavljen od pet podsaveta. Savet za džihad, politički, pravosudni, parlamentarni i izvršni savet.

Ukoliko se ne postigne konsenzus za neku odluku, rukovodstvo Hezbolaha u tom slučaju konsultuje vrhovnog vođu Irana. SAD, Velika Britanija i zemlje članice EU označile su Hezbolah kao terorističku organizaciju, na šta se obavezala i Srbija 2020. godine sporazumom iz Vašingtona.

Izraelsko-libanska granica decenijama važi za jednu od najkritičnijih tačaka na Bliskom istoku duž koje su raspoređene mirovne snage UN, još od 1978. godine. Ova mirnovna misija je jedna od najopasnijih na svetu s obzirom na to da je od njenog uspostavljanja poginulo više od 300 plavih šlemova.

Boškovć: Da ne zaboravimo da je Hezbolah mnogo ozbiljniji protivnik od Hamasa

Govoreći za Euronews Srbija o Hezbolahu, vojni analitičar Petar Bošković, rekao je da se pre svega mora znati u kakvim uslovima radi Hezbolah u Libanu, gde je jako teška situacija.

Euronews

"Liban ni politički ni vojno nema snage, ni mogućnosti, ni logistike koja je je neophodna Hezbolahu da se uključi u rat u Izraelu. Takođe nemojmo zaboraviti da je Hezbolah mnogo ozbiljniji protivnik od Hamasa. Podsetiću vas da u poslednjem ratu 2006. godine jedini poraz koji je Izrael doživeo i gde je morao da se vrati na svoju teritoriju je upravo bilo sa Hezbolahom kada su im negde oko 50 tenkova uništili", rekao je Bošković.

Bošković ističe da je vojna snaga Hezbolaha podržana od strane Irana. 

"Bio sam 2015. godine u našoj mirovnoj misiji i bio gost kod njih, jer u svakom selu - neko od Hezbolaha je vođa. On je tu naravno i verski starešina sela. Svako od njih ima lično naoružanje, svako od njih bacač protiv tenkova. Nastupaju i raketiraju iz svojih kuća. Znaju kakvi su odgovori od Izraela i vrlo su sposobni i obučeni, imaju izuzetno iskustvo", dodao je vojni analitičar.

Ipak, kako kaže ta količina opreme, snage i obučenosti koju poseduje Izrael, znači da on može da vodi radi i sa Hezbolahom i sa Hamasom. Opširnije u video-prilogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet