Fokus

Putin: Situacija u svetu teška i napeta

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

10:59

Putin: Situacija u svetu teška i napeta
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je situacija u svetu teška i napeta i ukazao na zaoštravanje starih i otvaranje novih sukoba u nizu regiona.

Putin je, obraćajući se učesnicima 11. sastanka sekretara saveta bezbednosti zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND), koji je danas počeo u Moskvi, rekao da se to vidi naročito na Bliskom istoku, gde je, kako je naveo, isprovocirana nova runda palestinsko-izraelske konfrontacije, u kojoj pre svega stradaju civili.

Prema rečima Putina, pojedine zemlje pokušavaju da potkopaju legitimne vlasti u državama ZND i veze između njih, što zahteva koordinisan kolektivni odgovor, prenosi Interfaks.

"Akcije nekih država direktno su usmerene na podrivanje legitimnih vlasti, društvene stabilnosti i tradicionalnih vrednosti u zemljama ZND, na narušavanje naših tradicionalnih bliskih trgovinskih i kulturnih veza", rekao je predsednik Rusije.

Dodao je da se zemlje ZND i dalje suočavaju sa zajedničkim pretnjama kao što su terorizam, organizovani kriminal, trgovina drogom, ilegalne migracije, radikalizam i ekstremizam, kao i rizici u oblasti ekonomske, informacione, tehnološke i biološke bezbednosti.

"Sve to zahteva ne samo koordinisan kolektivni odgovor, već i veliki preventivni rad", naglasio je Putin.

 

Komentari (0)

Svet