Fokus

Blinken u Južnoj Koreji osudio provokativne akcije Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

08:13

Blinken u Južnoj Koreji osudio provokativne akcije Pjongjanga
Blinken u Južnoj Koreji osudio provokativne akcije Pjongjanga - Copyright Tanjug/AP/Jonathan Ernst

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi danas u poseti Južnoj Koreji, što je deo šire turneje po Aziji tokom koje planira da poseti Indiju, prenosi Rojters.

Blinken je u sredu stigao u Južnu Koreju u dvodnevnu posetu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Japanu, koji su pozvali na pauze u borbama između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do civila u Gazi, prenosi Rojters.
Ministri spoljnih poslova G7 takođe su osudili Pjongjang zbog transfera oružja Rusiji, za koji su rekli da predstavlja direktno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Sjedinjene Države ostaju fokusirane na indo-pacifički region, uprkos drugim globalnim izazovima, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Tokiju u sredu, i saopštio da su SAD sposobne da "istovremeno trče i žvaću žvaku".

Blinken se u Seulu sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Tae-jongom i osudio "provokativne akcije" Severne Koreje na poluostrvu i slanje municije i drugih vojnih zaliha Moskvi od strane Pjongjanga, saopštio je američki Stejt department.

Očekuje se da će se Blinken sastati  sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk-jolom pre razgovora sa ministrom spoljnih poslova Park Jinom, kasnije tokom dana.

Oni će razgovarati o odgovoru na rastuću vojnu saradnju između Severne Koreje i Rusije, a posebno o navodnom snabdevanju oružjem Moskve za rat protiv Ukrajine, prenosi Rojters.

Severna Koreja i Rusija negiraju bilo kakve sporazume o oružju, iako su njihovi lideri obećali bližu vojnu saradnju, kada su se u septembru sastali na dalekom istoku Rusije.

Blinken boravi u Seulu uoči posete američkog ministra odbrane Lojda Ostina tokom vikenda i godišnjeg sastanka sa ministrom odbrane Južne Koreje u ponedeljak, na kojem se očekuje da će razgovarati o unapređenju takozvane proširene strategije odvraćanja ili korišćenju  strateških vojnih sredstava SAD, navodi britanska agencija.
 

Komentari (0)

Svet