Fokus

U porastu antisemitski napadi i incidenti na Univerzitetima u Americi i Evropi: Studentima brane da pohađaju nastavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

12:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Antisemitski napadi i incidenti na Univerzitetima u Americi i Evropi u porastu su od početka rata Izraela i Hamasa. To uključuje onlajn uznemiravanje, ispisivanje antisemitskih grafita, čak i sprečavanje jevrejskih studenata da prisustvuju nastavi.

Naime, od 7. oktobra, kada je počeo sukob Izraela i Hamasa, tenzije rastu širom sveta, ali rastu i na američkim univerziteima i kampovima. Tenzije su porasle u proteste, protesti u fizičke obračune, a obe grupe kažu da su žrtve različitih napada.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak sa Univerziteta Harvard na kojem se vidi da propalestinski studenti okružuju  jednog jevrejskog studenta i fizički ga maltretiraju tokom jednog od protesta. Nedavno su zabeležene tenzije i na Univerzitetu Tulejnu u Nju Orleansu kada su se direktno fizički sukobile dve grupe studenata - jedna propalestinska i jedna proizraelska.

Na prestižnom MIT Univerzitetu navodi se da su studenti okupljeni oko antiizraelskih grupa sprečili jevrejske i izaelske studente da prisustvuju nastavi.

Više pogledajte u videu na početku teksta.

Komentari (0)

Svet