Fokus

SAD: Republikanski plan budžeta ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu

Komentari

Autor: tanjug

16/11/2023

-

22:02

SAD: Republikanski plan budžeta ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu
SAD: Republikanski plan budžeta ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narednog petka ističe privremeno rešenje američkog državnog budžeta, zbog čega su republikanci u Predstavničkom domu najavili plan u dva koraka za finansiranje vlade, ali ni jedno od dva najavljena rešenja ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu, potvrdila su za CNN tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Najavljujući novi plan republikanaca, novoizabrani predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je: "Nisam ja bio arhitekta nereda u kojem smo se našli", tvrde izvori američke TV mreže.

Džonson se nije u potpunosti povinovao željama tvrdokornih desničara među republikancima, jer novi plan ne uključuje duboke rezove potrošnje za koje se zalaže krajnje desničarsko krilo republikanaa, već umesto toga proširuje finansiranje na sadašnjem nivou.

"Ovaj plan u dva koraka je neophodan da bi republikance u Predstavničkom domu doveo u najbolju poziciju da se bore za konzervativne ideje i pobede", navodi se u Džonsonovom saopštenju.

Prvi predlog zakona bi produžio finansiranje do 19. januara sledeće godine i ono bi uključivalo izdvajanja za vojne potrebe, boračka pitanja, transport, stanovanje i energetiku.

Drugi predlog zakona, kojim bi se finansiranje produžilo do 2. februara, uključivao bi finansiranje ostatka vlade, ali nijedan predlog zakona ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu.

Komentari (0)

Svet