Fokus

Kineski sud razmotriće odštetu za rođake nestalih na letu Malezija erlajnsa

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

16:49

Kineski sud razmotriće odštetu za rođake nestalih na letu Malezija erlajnsa
Kineski sud razmotriće odštetu za rođake nestalih na letu Malezija erlajnsa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski sud organizovaće saslušanja prema zahtevima za odštetu rođaka Kineza poginulih u avionu Malezija erlajnsa, koji je nestao 2014. godine na letu iz Kuala Lumpura za Peking, rekao je danas predstavnik porodica.

S obzirom na misteriju oko slučaja na pomenutom letu MH370, još uvek nije jasno kakve finansijske obaveze avio-kompanija može da ima, pa dosad nije podignuta nikakva optužnica, preneo je AP.

Međutim, rođaci stradalih kažu da žele neku nadoknadu za katastrofu zbog gubitka najmilijih, koja ih je pritom dovela u finansijske teškoće. Kineski pravni sistem nudi široku slobodu sudijama da izriču pravne ili finansijske kazne kada se krivične kazne ne mogu izreći, a očekuje se da će postupak biti sproveden u glavnom posredničkom sudu u Pekingu.

Jedan od rođaka, podnosioca zahteva, rekao je da se očekuje kako će saslušanja potrajati do sredine decembra. Đijang Hui, čija je majka bila na pomenutom letu, napisao je na svom nalogu na društvenim mrežama da je dobio obaveštenje kako će sudske rasprave početi 27. novembra.

"Nadam se da će kineski zakoni doneti pravdu porodicama koje nisu primile nikakvu odštetu ili izvinjenje za svih ovih 10 godina, jer nestanak 239 života, uključujući 154 Kineza, velika je sramota", napisao je on.

I nakon gotovo decenije, sudbina aviona i njegovih putnika ostaje misterija. Pojavile su se različite teorije, ali su pronađeni oskudni dokazi koji pokazuju zašto je avion skrenuo sa prvobitne rute iz Kuala Lumpura u Peking, a veruje se da je avion pao u okean južno od Indije.

Slični slučajevi, pokrenuti u SAD protiv avio-kompanije, njene holding kompanije i osiguravača, odbačeni su na osnovu procene da to treba da rešava malezijski pravni sistem.

Komentari (0)

Svet