Fokus

Britanska nuklearna podmornica zbog kvara krenula da tone, posada sprečila katastrofu

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

17:46

Britanska nuklearna podmornica zbog kvara krenula da tone, posada sprečila katastrofu
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearna podmornica britanske kraljevske mornarice danas je zbog kvara počela da roni preduboko, jer je glavni merač dubine otkazao, ali je posada na vreme reagovala i sprečila katastrofu, potvrdio je danas izvor britanskog Ministarstva odbrane.

Incident se dogodio na neimenovanoj podmornici klase Vangard, koja nosi britanske nuklearne rakete "trident", ali je na sreću sekundarni merač dubine i dalje radio i ukazao na kvar, preneo je BBC.

Izvor odbrane je rekao da je "problem postojao i da je bilo zabrinjavajuće", ali da ga je "sistem prepoznao na vreme".

Navodi se da je podmornica još u nivou svojih granica za bezbedno delovanje, ali da je ronila preduboko pre nego što je podignut alarm. Istraga o incidentu sprovedena je u Kraljevskoj mornarici, rekao je izvor.

Detalji o incidentu na toj podmornici prvi put su objavljeni u novinama San, pre više od godinu dana i uočen je dok se spremala da izađe u patrolu, a inženjeri su upozorili posadu na kvar kada je podmornica ronila.

Podmornice moraju biti dovoljno jake da izdrže ogromne pritiske okeana prilikom ronjenja, a sigurnosni sistemi su ugrađeni u podmornice s nuklearnim naoružanjem, kako bi bilo sprečeno eskaliranje problema.

Kraljevska mornarica saopštila je da njene podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze i da, iako ne komentariše operacije, bezbednost njenog osoblja uvek je najviši prioritet.

Podmornice Vanguard se nalaze u Faslejnu u Škotskoj i, prema Kraljevskoj mornarici, obično imaju posadu od 132 oficira i mornara.

Komentari (0)

Svet