Fokus

Može li prekid vatre da potraje: "Izrael ne pokazuje znake da je spreman na trajno primirje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2023

-

10:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četvorodnevni prekid vatre u Gazi koji je počeo u petak ujutru za sada se poštuje, kao doduše, i druge odredbe sporazuma prema kome je Hamas oslobodio 13 otetih Izraelaca, 10 Tajlandjana i jednog Filipinca. Zauzvrat, Izrael je iz zatvora na Zapadnoj obali počeo da oslobađa 39 palestinskih zatvorenika, žena i dece.

Nakon 49 dana Hamas je oslobodio prvu grupu talaca, u kojoj su se nalazile 24 osobe. Oni su vozilima Crvenog krsta prebačeni iz pojasa Gaze i predati izraelskim snagama bezbednosti. Šef izraelske hitne pomoći potvrdio je da su oslobođeni taoci u dobrom zdravstvenom stanju. Palestinci sa Zapadne obale ceo dan su čekali oslobađanje svojih sunarodnika iz zatvora Ofer. Tek pošto je potvrđeno da su oteti Izraelci ušli u Izrael, počelo se sa oslobađanjem palestinskih zatvorenika.

"Posvećeni smo primeni sporazuma i on će biti uspešan sve dok ga primenjuje i neprijatelj. Pozdravljamo pokušaje da se okonča cionistička agresija protiv našeg naroda. To obuhvata prekid opsade Gaze, razmenu zarobljenika, prestanak napada na Al Aksu, i pravo našeg naroda da osnuje nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom i pravom na samoopredeljenje", reka je Ismail Hanije, šef političkog krila Hamasa.

U iščekivanju oslobađanja palestinskih zatvorenika, došlo je do sukoba između okupljenih Palestinaca i izraelskih snaga bezbednosti u kojima je upotrebljen suzavac. Izraelski ministar odbrane Joav Galant potvrdio je da će dogovoreno primirje Izraela i Hamasa biti kratkog daha.

"Divim se pripremljenosti naše vojske. Pokazuju profesionalnsot i ubeđen sam da, kao što znaju da se bore, znaju i kako da se brinu o porodicama. Daćemo sve od sebe da ih vratimo. Da prihvatimo na pravi način one koji su oslobođeni tokom prve razmene, i pre svega da zapamtimo da ćemo nastaviti sa borbom i dovesti do oslobađanja svih talaca", naveo je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Prvog dana primirja oglasio se i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi. On je rekao da je za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba neophodan drugačiji pristup, koji bi se umesto pregovora bazirao na međunarodnom priznanju palestinske države koja bi trebalo da bude demilitarizovana.

"Izrael želi da nastavi sa vojnom operacijom u Gazi kad tad"

Komentarišući za Euronews Srbija kako protiče primirje, spoljnopolitički komentator Mirko Dautović rekao je da je zasad sve prošlo u redu, ali da ima mnogo stvari koje bi mogle da pođu po zlu. Kako dodaje, Izrael ne pokazuje znake da je spreman na trajno primirje.

Euronews

"Nemamo samo dva aktera, Izrael i Hamas, koje u ovome odlučuju. Imate i mnoge druge organizacije koje vrlo verovatno žele da vide da primirje propadne. Dakle, imate islamističke milicije koje nisu pod kontrolom Hamasa u Gazi, koje mogu da napadnu izraelske snage. Imate izraelske snage koje su na teritoriji pojasa Gaze, koje mogu da dođu u konflikt, bilo sa Hamasovcima, bilo sa nekim drugim militantima neke druge organizacije, ili da ubiju neke civile, greškom, slučajno, namerno, kako god se ispostavi. Dakle, sve to može da pođe na zlu. A i u Izraelu imate radikalne ekstremističke, sada naoružane grupe, koje mogu da reše da uzmu pravdu u svoje ruke i da spreče puštanje palestinskih zatvorenika iz tih zatvora. Ja se nadam da se nijedno od tih događaja neće desiti", rekao je on.

Kako je dodao, Izrael želi da nastavi sa vojnom operacijom u Gazi kad tad.

"Primirje je, kao što znamo, ograničeno na četiri dana. Postoji mogućnost da se produžava za po jedan dan ako Hamas bude odlučio da pusti desetoro talaca. Ali od početka Izrael je stavio uslov da više od deset dana ne može da se produži. Tako da imamo taj problem što Izrael namerava da nastavi sa svojom vojnom operacijom. Međutim, biće jako teško politički gledano da oni odjednom sami, ako je ni sa čim izazvano, opet trena da bombarduju Gazu kako su je bombardovali do juče. To bi moglo da izazove velike političke probleme za njih, ali nisam siguran da li bi oni marili za to. Dakle, oni su sada vrlo odlučni u tome da Hamas unište, da Gazu sravne sa zemljom. Nisam siguran da bi to možda radili čak i u korist svoje štete, da se tako izrazi", rekao je Dautović.

Američki i izraelski mediji ovih dana su inače pisali je komplikovano bilo da na kraju svih tih pregovora ratni kabinet Benjamina Netanjahu, odnosno izraelski, odobri zapravo i ovaj prekid, da su zapravo ti ekstremni desničari ministri i ministri u vladi pristali upravo uz uveravanje da će se ovaj rat na kraju nastaviti. 

"Vi više nemate umerene glasove u Izraelu. Pod umerenim podrazumemo one koji žele da vrate taoca žive i zdrave. To je najumerenije što ćete naći", rekao je Dautović.

Na pitanje da li je onda sve ovo što sada vidimo zapravo rezultat pritiska porodica, rođaka, otetih, analitičar ističe da jeste. Kako kaže, "nije Amerika uspela da natera Izrael da stupi u ovo primirje, već je to bila akcija familija, porodica otetih".

"To je bila zapravo akcija familija, porodica otetih koji su mobilisali izraelsko društvo, koji su marširali od Tel Aviva do Jerusalima i pred Knesetom stajali, bdeli, dok su time vršili pritisak, podizali pritisak javnosti na premijera Netanjahua da postupi suprotno svojim interesima, svojim uskim političkim interesima i da zapravo počne da razmišlja o tome kako oslobađati taoce. Hamas je to vrlo dobro znao. Dakle, Hamas je to igrao odlično, znajući da će porodice talaca podići tenziju i podići pritisak na premijera Netanjahua, oni pristaju na ovakva pojedinačna, epizodna puštanja tih talaca na slobodu", rekao je.

U Pojasu Gaze stradalo više od 5.000 dece

Od početka rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze stradalo je više od 5.000 dece. Više hiljada je povređeno, a stotine hiljada raseljeno. U kakvim uslovima žive deca u Gazi i kako im UNICEF i Fond Ujedinjenih nacija pomažu, za Euronews svet govorio je Tobi Friker, direktor za komunikacije UNICEF-a.

Euronews

"Deca žive u katastrofalnim uslovima, veoma tesnim skloništima, školama Ujedinjenih nacija, bolnicama i drugim javnim zgradama. Veoma je loša sanitarna situacija, uskraćen im je pristup vodi kao osnovnom izvoru života. Dobijaju tri litre vode dnevno, što je ispod 15 litara koji su predviđeni za vanredne situacije. Deca su veoma ugrožena, a sistem zdravstvene zaštite dece je na ivici kolapsa. Istovremeno imamo izraelsku decu koja su među taocima, koja treba da budu odmah i bezbedno oslobođena. Svakom detetu, bez obzira na nacionalnost, je potreban odmor od onoga što je videlo", rekao je on.

Kako je dodao, prioritet UNICEF-a i mnogih drugih organizacija je da se spasu životi dece.

"Mi se ne osvrćemo na pauzu u prekidu vatre. Trudimo se da to stalno radimo, bez obzira na rizike. Pored toga, naša misija je da dopremimo osnovna higijenska i medicinska sredstva. Verujemo da je pomoć najpotrebnija u izolovanim bolnicama. Trudimo se i da poboljšamo uslove u skloništima. Po meni je najbolji način da se pomogne deci momentalni prekid vatre. Kada se sve završi, moramo da dopremimo sredstva za život za raseljenu decu, da decu vratimo normalnom životu i detinjstvu. Posle horora koji su doživeli, trebamo obezbediti obrazovanje koje je potpuno prekinuto. Pojedinoj deci potrebna je mentalna podrška zbog stresa i užasa koje su doživeli i trauma koje su potom nastale. Moram da dodam da je rad UNICEF-a i humanitarnih organizacija unutar Gaze veoma opasan i težak. Od 7. oktobra, 108 članova osoblja Ujedinjenih nacija je ubijeno. U UNICEF-u imamo slučajeve da su članovi porodica naših zaposlenih ubijeni i oni su takođe raseljeni, dok pokušavaju da pomognu i spasu živote onima koji su u Gazi i sami proživljavaju horor", dodao je Friker.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet