Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Oslobođeno još šest talaca, Blinken: Radimo na produžetku pauze, Izrael da formira bezbedne zone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2023

-

08:06

RAT IZRAELA I HAMASA Oslobođeno još šest talaca, Blinken: Radimo na produžetku pauze, Izrael da formira bezbedne zone
RAT IZRAELA I HAMASA Oslobođeno još šest talaca, Blinken: Radimo na produžetku pauze, Izrael da formira bezbedne zone - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hamas je jutros saopštio da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom, dok je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca. Prekid vatre trebalo je da istekne u šest sati po srednjeevropskom vremenu, a počeo je prošlog petka. U međuvremenu, tri osobe su ubijene, a najmanje šest je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve.

Ključni događaji

  • Ističe šestodnevno primirje 
  • U napadu u Jerusalimu ubijene tri, ranjeno šest osoba
  • Hamas pristao na produžetak primirja, Izrael oslobodio 30 zatvorenika
  • Netanjahu: Izrael će nakon primirja nastaviti ofanzivu sa ciljem uništenja Hamasa
  • Hamas oslobodio još jednu grupu talaca
  • Izrael veruje da Hamas drži još 161 taoca u Gazi
  • Izraelske snage ubile dvoje palestinske dece u logoru Dženin
  • Dve oslobođene rusko-izraelske državljanke na izraelskoj teritoriji
  • Hamas: U izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijena tri taoca

      Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 


23.30 Broj žrtava u Jerusalimu porastao na četiri

Broj ubijenih u pucnjavi u Jerusalimu porastao je na četiri pošto je preminuo muškarac, koji je teško ranjen tokom napada, prenose izraelski mediji.  Kako navodi Tajms of Izrael, reč je o muškarcu koji je otvorio vatru na teroriste, ali su izraelski vojnici pucali na njega nakon što su ga verovatno pomešali sa napadačem. 

U napadu na ulazu u Jerusalim ubijeni su još 73-ogodišnji muškarac, žena stara oko 60 godina i 24-ogodišnja žena, dok su ranjene četiri osobe.  

23.00 Katar: 30 Palestinaca će biti oslobođeno u zamenu za 10 talaca iz Pojasa Gaze

Portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Mažed al- Ansari izjavio je da će 30 Palestinaca danas biti oslobođeno, u zamenu za deset talaca iz Pojasa Gaze. On je na društvenim mrežama naveo da su dva ruska taoca, koja su oslobođena u sredu, bila na današnjem spisku, prenosi Gardijan.

22.39 Oslobođeno još šest talaca

Izraelska vojska saopštila je da je još šest talaca predato Crvenom krstu u Gazi i da su na putu preme izraelskoj teritoriji, čime se ukupan broj talaca koji je danas pušten povećao na osam, preneo je Rojters.

Ranije danas, Hamas je pripadnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi predao dve žene.

Broj danas oslobođenih izraelskih talaca time je porastao na osam pošto su prethodno puštene dve državljanke Izraela.

22.05 Blinken: Radimo na produžetku pauze, Izrael da formira bezbedne zone

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori takozvane "bezbedne zone" za Palestince, pre nastavka sukoba.

"Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na severu Gaze ne smeju se ponoviti na jugu", rekao je Blinken je na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Jerusalimu.

On je objasnio da je tokom sastanka koje je imao danas sa izraelskim liderima rekao da kada Izraelska odbrambene snage nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbednih zona na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze kako bi civili izbegli sukobe.

On je rekao da treba izbegavati dalje masovno raseljavanje Palestinaca i i napade na infrastrukturu koja je od ključne važnosti za život Palestinaca, kao što su bolnice, elektrane i postrojenja za prečišćavanje vode.

22.00 Hagari: Izrael spreman da nastavi borbe ako se ne produži prekid vatre

Izraelska vojska spremna je da nastavi borbe u Pojasu Gaze, ako se sporazum o prekidu vatre sa Hamasom ne produži za još jedan dan, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

"Spremni smo da napadnemo u bilo kom času, uključujući večeras", upozorio je Hagari, a prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da Izrael trenutno čeka da bude oslobođeno još talaca i naveo da je izraelska vojska tokom noći insistirala na sprovođenju dogovora sa Hamasom, koji predviđa da ta teroristička grupa oslobodi ženu i decu koje drži kao taoce.

"To ćemo učiniti i sutra. I posrednici, Katar i Egipat, u obavezi su da sprovedu dogovor, kako bi se nastavio prekid vatre", rekao je Hagari.

21.59 Napadače iz Hamasa u Jerusalimu usmrtili vojnici van dužnosti i naoružani civil

Dva napadača iz Hamasa, koji su prethodno danas ubili tri osobe na autobuskoj stanici u Jerusalimu, usmrtrili su vojnici, koji nisu bili na dužnosti, i naoružani civil, saopštila je izraelska policija.

Navodi se i da u pomenutoj pucnjavi tokom jutarnjeg špica ranjeno najmanje osam ljudi, preneo je Rojters.

„Teroristi su automobilom stigli na lice mesta ujutro, naoružani puškom M-16 i pištoljem i počeli da pucaju na civile, pre nego što su ubijeni na licu mesta", saopštila je policija.

Izraelski mediji identifikovali su ubijene žrtve kao žene od 20 i 60 godina, kao i rabina od 74 godina. Izraelska bezbednosna agencija Šin Bet identifikovala je napadače kao Palestince iz istočnog Jerusalima - braću od 30 i 38 godina, koja su bila povezana sa Hamasom.

20.33 Lazarini: Izraelski napad na jug Gaze doveo bi do milion izbeglica

 Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je danas da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica.

Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.

"Već imamo zapanjujuću ljudsku tragediju", ocenio je Lazarini, a prenosi Gardijan.

On je ukazao da se Palestinci suočavaju sa pretnjom od bolesti. "Mi smo u trci sa vremenom, a bolest već postaje pretnja isto koliko i bombardovanje.

19.15 Izraelski ministar: Nastavićemo da se borimo dok ne eliminišemo Hamas

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je, pre početka današnjeg ministarskog sastanka OEBS-a, izjavio da će Izrael, nakon puštanja talaca na slobodu i okončanja primirja, nastaviti da se bori dok ne eliminiše palestinsku militantnu grupu Hamas.

"Samo je jedna strana odgovorna za masakr talaca 7. oktobra i rat koji je započeo, a zatim i stradanje naroda Gaze – to je Hamas ISIS.

Nastavićemo da se borimo dok ne vratimo sve naše taoce i dok ne eliminišemo Hamas. Svet treba da bude ujedinjen da oslobodi Gazu od Hamasa ISIS. Da se ​​osigura da se takva dela ne pojave nigde drugde u svetu", rekao je Koen, prenosi makedonska agencija Mak faks.

19.14 Međunarodni krivični sud: Karim Kan u Izraelu, posetiće i Ramalu

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan boravi u poseti Izraelu, na zahtev i poziv preživelih i porodica žrtava napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopštio je danas taj sud.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (Tviter), Kan će posetiti i Ramalu kako bi se sastao sa palestinskim zvaničnicima.

U saopštenju se napominje da poseta nije "istražne prirode", ali da je prilika za izražavanje saosećanja sa svim žrtvama i angažovanje u dijalogu.

19.12 Udruženje palestinskih zatvorenika: Izrael će osloboditi osam žena i 22 dece

Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je spisak od 30 palestinskih zatvorenika, koji bi Izrael trebalo danas da oslobodi.

Na spisku se nalazi osam žena i 22-oje dece, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska saopštila je ranije tokom dana da su oslobođena još dva izraelska taoca, koja su držana u Pojasu Gaze. Kako su preneli mediji, reč je o dve žene.

Prema navodima Izraela, očekuje se da će do kraja sedmog dana primirja, biti oslobođeno još talaca, u zamenu za palestinske zatvorenike.

18.53 Blinken: Izrael da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija na jugu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da Izrael mora da zaštiti civile pre započinjanja vojnih operacija u južnom delu Pojasa Gaze.

"Državni sekretar je pozvao Izrael da preduzme sve moguće mere kako bi se izbegle civilne žrtve", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, objavljenom nakon sastanka dvojice zvaničnika.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", Blinken je naglasio da Sjedinjene Države i dalje podržavaju pravo Izraela da se zaštiti od terorističkih napada u skladu sa međunarodnim pravom.

18.02 Bolnica u Tel Avivu: Zdravstveno stanje 14 bivših talaca stabilno

Zdravstveno stanje 14 bivših talaca, koji se nalaze u Medicinskom centru Suraski u Tel Avivu, stabilno je, saopšteno je danas iz te ustanove.

Kako se navodi, očekuje se da će iz bolnice uskoro biti otpuštena većina pacijenata, među kojima je devetoro dece i pet žena, prenosi Tajms of Izrael.

Jedna žena će ostati u bolnici na stalnom posmatranju neurološke službe, a jedna devojčica će biti zadržana u Dečjoj bolnici Dana-Dvek radi nastavka ortopedskog lečenja.

17.40 Izraelska vojska: Hamas oslobodio još dva izraelska taoca iz Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage navode da je Hamas predao dva izraelska taoca Crvenom krstu u Pojasu Gaze. Crveni krst je žene predao izraelskim snagama i one bi trebalo da budu prebačene u izraelsku vojnu bazu, prenosi AP. 

Jedna od dve oslobođene Izraelke Mia Šem je 21-ogodišnja francusko-izraelska državljanka, koja je oteta tokom muzikčkog festivala Supernova na jugu Izraela 7. oktobra. Druga oslobođena Izraelka je 40-ogodišnja Amit Susana, koja je bila kod kuće sa temperaturom, kada je Hamas napao kibuc Kfar Aza 7. oktobra, prenosi Bi-Bi-Si.  

 

 

16.51 SAD zabrinute jer Hamas i dalje nalazi finansijsku pomoć u Turskoj

Američki podsekretar za terorizam Brajan Nelson izjavio je danas da je razgovarao sa turskim zvaničnicima jer su SAD zabrinute zbog toga što palestinska militantna grupa Hamas prikuplja sredstva u toj zemlji.

"Duboko smo zabrinuti zbog sposobnosti Hamasa da nastavi da prikuplja sredstva i pronađe finansijsku podršku u Turskoj za potencijalne terorističke napade", rekao je Nelson novinarima u Istanbulu nakon razgovora sa turskim zvaničnicima, prenosi Rojters.

On je dodao da su ga turski zvaničnici podsetili da u njihovoj zemlji Hamas nije označen kao teroristička organizacija, ali su naglasili da Turska neće tolerisati kršenje zakona, uključujući pranje novca i direktno finansiranje napada.

"Čak i ako je Hamas legitimna grupa u Turskoj, ona i dalje može da krši domaće zakone. Turska ima mogućnosti da reši ovaj problem u okviru svog zakonodavstva, bez obzira na sankcije SAD", rekao je američki zvaničnik.

16.01 Blinken: Poštovati međunarodno pravo

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je izjavio u Jerusalimu da bi Izrael trebalo da poštuje međunarodno pravo u ratu protiv palestinske organizacije Hamas.

Blinken je okarakterisao kao imperative da Izrael vodi računa o izbegavanju civilnih žrtava ukoliko počne vojnu operaciju u južnom delu Pojasa Gaze, javlja AP. Prema Blinkenovim rečima, SAD pridaju veliku važnost obnavljanju mirovnog procesa, koji bi doveo do stvaranja palestinske države, čemu se protivi izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

15.10 Italija i UAE razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Gazi

Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati razmatraju mogućnost postavljanja terenske bolnice u Pojas Gaze, saopštila je danas italijanska vlada. Zvanični Rim je već poslao humanitarnu pomoć u region vojnim brodom, koji bi trebalo da stigne u Egipat 3. decembra.

"Očekuje se da će lekari iz drugih zemalja, počevši od Katara, raditi na tom brodu", navela je italijanska vlada, prenosi Rojters.

Dodaje se da je sva pomoć poslata u skladu sa dogovorom postignutim sa glavnim regionalnim partnerima i Izraelom.

14.07 Ben Gvir: Hamas prekršio primirje terorističkim napadom u Jerusalimu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas prekršila primirije terorističkim napadom u Jerusalimu, u kom su stradale tri osobe.

"Hamas jednom rukom potpisuje primirje, a drugom šalje teroriste da ubijaju Jevreje u Jerusalimu", naveo je Ben Gvir u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da prekid vatre daje nadu Hamasu da će iz sukoba izaći nadmoćniji u odnosu na Izrael.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

13.35 Automobil napao vojni kontrolni punk na Zapadnoj obali

Dvojica izraelskih rezervista zadobila su lakše povrede nakon što se automobil zabio u vojni kontrolni punkt na Zapadnoj obali, prenosi Gardijan.

Portparol IDF-a je rekao da se "napad vozilima" dogodio nešto pre 13.10 po lokalnom vremenu u blizini naselja Beka'ot u blizini Jordana.

On je rekao da su rezervisti na licu mesta "pucali i neutralisali" počinioca i da su dvojica povređenih prebačena u bolnice na lečenje.

On je dodao da je u toku potraga za dodatnim osumnjičenima.

13.25 Hamas saopštio da su njegovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu

Islamistička grupa Hamas saopštila je danas da su njihovi pripadnici izveli napad u Jerusalimu u kojem su poginule tri osobe, a šest ranjeno. Hamas je naveo u saopštenju da je "operacija usledila kao prirodan odgovor na zločine bez presedana tokom okupacije", navodeći vojnu kampanju Izraela u Pojasu Gaze i tretman palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, prenosi Rojters.

Tri osobe su ubijene, a šest je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve, javili su izraelski mediji.

12.20 Napadači iz Jerusalima već bili u zatvoru zbog terorizma

Dvojica naoružanih napadača u jutrošnjoj pucnjavi u Jerusalimu ranije su bili u zatvoru zbog terorističkih aktivnosti, saopštila je izraelska bezbednosna agencija Šin Bet.

Muškarci su imenovani kao Murad Namr (38) i njegov brat Ibranim Namr (30).

U saopštenju Šin Betga se navodi da je Murad proveo 10 godina u zatvoru do 2020. godine zbog planiranja terorističkih napada, dok je Ibrahim bio u zatvoru 2014.

Printscreen/Twitter/manniefabian

 

11.45 Sančes: Ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno pravo u napadima na Gazu

S obzirom na broj žrtava među civilima u Gazi, postoji sumnja da Izrael ne poštuje međunarodno humanitarno pravo, izjavio je danas španski premijer Pedro Sančez, i istakao da vojna akcija u palestinskoj enklavi nije prihvatljiva. ''Uzimajući u obzir sve snimke koje možemo da vidimo, kao i sve veći broj dece koja umiru, ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno pravo'', rekao je Sančes, a prenosi Rojters. On je rekao da je neselektivno ubijanje nevinih civila uključujući na hiljade dečaka i devojčica, potpuno neprihvatljivo.

10.57 Izraelski ministar: Napadači iz Jerusalima pripadnici Hamasa

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir rekao je da su svojica napadača u Jerusalimu pripadnici Hamasa i da su bili stanovnici istočnog Jerusalima.

"Ovo su očigledno operativci Hamasa, koji ovde govore dvoglasno, jednim glasom takozvanog prekida vatre i drugim glasom terora", rekao je Gvir koji se obratio novinarima na mestu napada.
On je dodao da napad pokazuje važnost podele oružje civilima u Izraelu.

Ben Gvir je lično nadgledao distribuciju hiljada novih pušaka doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra.

08.50 Nastavlja se primirje

Izraelska vojska potvrdila je u četvrtak da će se primirje sa Hamasom nastaviti, omogućavajući dalje oslobađanje talaca i zatvorenika i mogućnost trajnije pauze u neprijateljstvima, prenosi Gardijan.

Tokom noći bilo je mnogo diplomatskih napora da se produži šestodnevni prekid borbi u Gazi, koji je trebalo da istekne jutros u sedam po lokalnom vremenu. Čini se da će trenutno produženje važiti samo 24 sata, iako to tek treba da potvrde obe strane.

Potvrda izraelske vojske stigla je samo nekoliko minuta pre isteka šestodnevnog primirja.

Euronews

08.32 Preminule još dve osobe u napadu na Jerusalim

Još dve osobe preminule su u terorističkom napadu na Jerusalim, izvestio je Rojters, čime se broj žrtava popeo na tri. Ranjeno je još šest osoba.

Do napada je došlo kada su dva palestinska napadača otvorila vatru na autobusku stanicu tokom jutarnjeg špica na ulazu u Jerusalim.

Napadači su došli iz istočnog Jerusalima, rekao je novinarima na licu mesta komandant okruga jerusalimske policije Doron Turgeman.

08.40 Napad u Jerusalimu, ubijena jedna, ranjeno najmanje osam osoba

Jedna osoba je ubijena, a najmanje osam osoba je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu tokom jutarnje saobraćajne gužve, javlja Tajms of Izrael.

Dvadesetčetvorogodišnja devojka ubijena je u napadu koji se dogodio kod autobuske stanice na ulazu u Jerusalim, saopšteno je iz jerusalimske hitne pomoći Magen David Adom (MDA).Direktor MDA Eli Bin rekao je za javni servis Kan da je od osam osoba, petoro u teškom stanju.

Teško ranjeni su prebačeni u bolnicu Šare Zedek, a ostali u bolnicu Hasadah Ein Kerem. Policija je saopštila da su dvojica osumnjičenih napadača "neutralisani na licu mesta", navodi Rojters.

08.33 Hamas pristao na produžetak primirja, Izrael oslobodio 30 zatvorenika

Palestinski militantni Hamas saopštio je jutros da je pristao na produžetak primirja sa Izraelom sedmi dan zaredom, dok je izraelska vojska ranije poručila da će primirje sa Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da rade na oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je navela u četvrtak da će se primirje sa Hamasom nastaviti "u sklopu napora posrednika da se nastavi sa procesom oslobađanja talaca, kao i u skladu sa dogovorom", navodi Rojters.

08.20 Hamas oslobodio još jednu grupu talaca

Šesta grupa talaca koju je Hamas oslobodio predata je Crvenom krstu, saopštila je juče izraelska vojska. Među njima se nalazi 10 Izraelaca i četiri državljanina Tajlanda.

08.16 Hamas saopštio da je sever Gaze ostao bez 60 odsto zdravstvenih kapaciteta

Zdravstveni sistem u severnoj Gazi izgubio je preko 60 odsto svojih kapaciteta u svim bolnicama, navodi se u jučerašnjem saopštenju Hamasovog ministarstva zdravstva. Gubitak kapaciteta se odnosi najviše na operacione sale i jedinice intenzivne nege, potvrdio je u pisanoj izjavi za CNN portparol ministarstva zdravstva pod kontrolom Hamasa dr Ašraf Al-Kidra.

08.00 Izraelske snage ubile dvoje palestinske dece u logoru Dženin

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su juče dvoje palestinske dece u okviru napada na kamp u gradu Dženin. Palestinska agencija Vafa prenosi, pozivajući se na bezbednosne i lokalne izvore, da su IDF, uz pretnju oružjem, primorale stanovnike naselja Damj unutar logora Dženin da napuste svoje domove nakon masovnog razaranja kuća i ulica u komšiluku i bombardovale jednu kuću iz drona.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su u antiterorističkoj operaciji u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali eliminisale dvojicu "opasnih radikalnih ekstremista", od kojih je jedan bio komandant bataljona. "Jedan od njih bio je Mohamed Zubeidi, komandant bataljona u kampu, agent Islamskog džihada i jedan od glavnih terorista u logoru Dženin", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

07.55 Dve oslobođene rusko-izraelske državljanke na izraelskoj teritoriji

Izraelska vojska juče je saopštila da se dve Ruskinje, koje imaju izraelsko državljanstvo, a koje je Hamas oslobodio kao odgovor na zahtev Rusije, nalaze na izraelskoj teritoriji. 

07.40 Papa pozvao na produžetak primirja u Gazi

Papa Franja pozvao je juče na produženje primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekavši da je "rat uvek poraz" za sve osim za proizvođače oružja. „Nadam se da će se primirje koje je u toku u Gazi nastaviti, kako bi svi taoci bili oslobođeni, a neophodna humanitarna pomoć mogla da uđe", poručio je papa na kraju svoje opšte audijencije i uputio molitve za mir.

Tanjug/AP/Gregorio Borgia

 

07.17 Zvaničnik: Izrael razmatra da li postoji mogućnost za produžetak primirja

Izrael razmatra da li postoji mogućnost da produži pauzu u neprijateljstvima sa Hamasom, rekao je juče visoki izraelski zvaničnik. Na pitanje novinara da li je na stolu bilo ponuda da se oslobode svi taoci za sve palestinske zarobljenike u izraelskim zatvorima, zvaničnik je naveo da izraelska strana "nije upoznata sa tom mogućnošću" i da "sumnja da takva ponuda postoji", prenosi CNN.

07.10 Izrael veruje da Hamas drži još 161 taoca u Gazi

Izrael veruje da se još 161 talac i dalje nalazi u zatočeništvu Hamasa u Pojasu Gaze, rečeno je juče iz kancelarije premijera Benjamin Netanjahu za CNN. Kako je navedeno, četvoro otetih su mlađi od 18 godina, a četvoro imaju 18 ili 19 godina, dok je 10 njih starije od 75 godina. Pored toga, 15 njih su stranci, a 146 Izraelci, od kojih neki sa dvojnim državljanstvom.

07.00 Gutereš: U Gazi do sada poginulo 111 radnika UN

Od početka sukoba u Gazi poginulo je 111 radnika Ujedinjenih nacija, što je najveći broj poginulih u istoriji te organizaciji, saopštio je juče generalni sekretar Svetske organizacije Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Bliskom istoku.

06.47 Netanjahu: Izrael će nakon primirja nastaviti ofanzivu sa ciljem uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da će Izrael, nakon završetka primirja, nastaviti ofanzivu na Pojas Gaze koja ima za cilj uništenje palestinske militantne grupe Hamas. "Glavni ciljevi su eliminisanje terorističke grupe koja vlada Gazom i vraćanje kući svih talaca otetih 7. oktobra", rekao je Netanijahu u video-obraćanju, prenosi Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

On je naveo da je prioritet i obezbeđivanje da enklava nikad više ne predstavlja pretnju po Izrael.
"Poslednjih dana čujem pitanje: Hoće li se Izrael vratiti borbama nakon što se završi ova faza vraćanja naših talaca? Moj odgovor je nedvosmisleno da", poručio je izraelski premijer.

06.25 Hitna pomoć bolnice Al-Šifa u Gazi od danas je ponovo aktivna

Bolnica Al-Šifa danas će ponovo pokrenuti službu hitne pomoći, izjavio je juče doktor koji radi u toj bolnici u Gazi. Doktor Marvan Abu Sada kaže da su u toku pripreme bolnice kako bi hitna pomoć sutra počela s radom, prenela je Al Džazira.

profimedia

 

06.15 Blinken: Bela kuća bi želela da dođe do produženja prekida vatre 

Američki državni sekretar Entoni Blinken je juče izjavio da bi Bela kuća želela da dođe do produženja prekida vatre u ratu Izraela protiv palestinske organizacije Hamas, kako bi se obezbedilo oslobađanje još talaca i omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze. "Važno je razgovarati o idejama o budućem upravljanju Gazom ukoliko Izrael ostvari cilj i uništi Hamas", rekao je Blinken, koji se priprema za treću posetu Bliskom Istoku od izbijanja rata 7. oktobra.

06.00 Hamas: U izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijena tri taoca

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je juče da su u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze ubijena tri izraelska taoca. Kako se navodi, reč je o najmlađem taocu, 10-mesečnom dečaku Kfiru Bibasu, njegovom četvorogodišnjem bratu i njihovoj majci, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Svet