Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, Bela kuća: Hamas verovatno drži još žena i dece kao taoce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2023

-

07:40

RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, Bela kuća: Hamas verovatno drži još žena i dece kao taoce
RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, Bela kuća: Hamas verovatno drži još žena i dece kao taoce - Copyright Tanjug AP/Mohammed Hajjar, Mahmoud Illean, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska saopštila je danas da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe. Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad vojnim vozilima nekoliko minuta nakon što je jutros prekinuto jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa.

Naslov

  • Izraelska vojska obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze
  • Hamas: Izraelska vojska napala severozapad Pojasa Gaze
  • Lazarini: Izraelski napad na jug Gaze doveo bi do milion izbeglica
  • Izraelski ministar: Nastavićemo da se borimo dok ne eliminišemo Hamas
  • Ben Gvir: Hamas prekršio primirje terorističkim napadom u Jerusalimu

     Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.05 Bela kuća: Hamas prekršio dogovor, još ima zarobljenih žena i dece

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Hamas verovatno drži još izraelskih žena i dece kao taoce.

"Mislimo da je više nego verovatno da imaju (Hamas) više žena i dece koji ispunjavaju kriterijume i treba da se kvalifikuju za razmenu", izjavio je Kirbi, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael je prethodno saopštio da je u Gazi preostalo 17 žena i dece otetih 7. oktobra i da je primirje s Hamasom predviđalo da će teroristička grupa osloboditi njih pre ostalih zatočenih. Hamas je, međutim, u četvrtak uveče odbio da predstavi očekivanu listu i umesto toga predložio pregovore za oslobađanje drugih kategorija talaca, što je Izrael odbio i Izraelske odbrambene snage (IDF) su nastavile razmenu vatre.

"Pauza je završena zbog Hamasa. Oni su imali obavezu da obezbede spisak", saopštio je Kirbi, podržavši izraelske tvrdnje da je Hamas prekršio primirje time što je ispalio rakete na položaje IDF pre zvaničnog završetka prekida vatre.

22.31 Crveni polumesec tvrdi da Izrael blokira uvoz humanitarne pomoći u Gazu

Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je danas da je Izrael blokirao uvoz humanitarne pomoći u Pojas Gaze "do daljnjeg". "Danas su izraelske okupacione snage informisale sve organizacije i tela koja posluju na graničnom prelazu Rafa da je ulaz svih kamiona humanitarne pomoći iz Egipta u Gazu zabranjen, počevši od danas do daljnjeg", saopštio je PRCS u seriji objava na platformi X (Tviter), preneo je Bi-Bi-Si. Organizacija tvrdi da će nedostatak humanitarne pomoći dovesti do veće patnje i da će otežati rad humanitarnim organizacijama u ublažavanju poteškoća građana i raseljenih lica. 

22.28 Nastavljeni napadi Izraela na Gazu, militantne grupe uzvratile vatru

Izraelska vojska nastavila je sa napadima na položaje palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze nakon što je danas došlo do prekida primirja između Izraela i Hamasa, dok je istovremeno grupa Palestinski islamski Džihad ispalila više projektila na Izrael. Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni izveli vazdušne napade na položaje palestinske militnatne grupe Hamas širom Pojasa Gaze u poslednjih nekoliko sati, i to na komandne centre u kojima su se nalazili operativci, kao i na lokaciju koja se koristi za lansiranje protivtenkovskih projektila na izraelske trupe, prenosi Tajms of Izrael.

22.23 Bela kuća: Izrael će pustiti kamione humanitarne pomoći u Gazu

Bela kuća saopštila je danas da veruje da će Izrael dopustiti prolaz kamionima humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uprkos nastavku razmene vatre Izraela i Hamasa, ali da će broj isporuka verovatno biti smanjen. Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je, pozivajući se na izraelske izvore, da će Tel Aviv dopustiti humanitarnu pomoć na nagovor SAD, dodavši da će se broj kamiona smanjiti na desetak, u poređenju sa stotinama koji su ulazili u Gazu tokom privremenog primirja, preneo je Rojters.

Kirbi je naglasio da je Gazi potrebno više pomoći, ali da je ovo ipak dobar znak za budućnost. "Hamas je kriv što se primirje završilo", izjavio je Kirbi i rekao da se SAD zalažu za ponovnu pauzu radi razmene talaca. Potparol Bele kuće je takođe ispravio prethodno navedeni broj oslobođenih američkih talaca sa šest na četiri.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

21.12 Izrael pritvorio više od 260 Palestinaca na Zapadnoj za vreme primirja

Izraelske snage pritvorile su više od 260 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali tokom trajanja primirja, saopštila je humanitarna organizacija Udruženje palestinskih zatvorenika.

''Od 7. oktobra zabeleženo je da je uhapšeno 3.400 ljudi, uključujući one koji su uhapšeni u svojim domovima, na kontrolnim punktovima, kao i onima koji su se predali pod pretnjom i potom držani kao taoci'', navodi se u saopštenju.

Izraelske snage su saopštile da je tokom primirja uhapšeno najmanje 100 ljudi, a kada je reč u periodu od početka sukoba Izraela i palestinske grupe Hamas, izrael je saopštio da je uhapšeno oko 2.100 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, od kojih je, kako se navodi, 1.100 bilo povezano sa Hamasom, prenosi CNN.

21.11 Tajms of Izrael: Primirje propalo jer je Hamas odbio da oslobodi 10 žena talaca

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.

Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana. Izraelske vlasti su odgovorile kako znaju da Hamas još drži otprilike 17 žena i dece i da neće razgovarati o drugim kategorijama talaca dok oni ne budu oslobođeni.

21.09 Ministarstvo u Gazi: Ubijeno 178 ljudi u današnjim napadima Izraela

Broj ubijenih u današnjim izraelskim napadima, izvedenim nakon isteka primirja porastao je na 178, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim rukovodi Hamas.

Kako se navodi u saopštenju, većinu žrtava čine deca i žene.

Ministarstvo je navelo da je danas ranjeno 589 ljudi. BBC napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove podatke. Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

17.58 Galant: Hamas razume samo silu

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Joav Galant izjavio je da palestinska militantna grupa Hamas razume samo silu, dodavši da će izraelske snage nastaviti napade na Pojas Gaze sve dok ne budu postigle svoje ciljeve.

"Gledao sam napade i video njihov intenzitet iz kokpita borbenog helikoptera vazdušnih snaga iznad Pojasa Gaze. Kao što sam govorio od prvog dana, sada ponavljam, Hamas razume samo silu", rekao je Galant u video-obraćanju, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodao je da je izraelska vojska postigla "impresivne" rezultate otkako je danas nastavljeno bombardovanje Gaze.

"Nastavićemo da napadamo Hamas dok ne postignemo ciljeve: uništenje Hamasa, njegovih vojnih kapaciteta i povratak talaca. Nastavićemo ovu misiju do uspešnog završetka i pobede nad Hamasom", rekao je Galant.

15.45 Izraelska vojska:Od jutros vazdušni napadi na oko 200 ciljeva u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je od 7:00 sati jutros, nakon što je Hamas prekršio primirje, izvela vazdušne napade na oko 200 ciljeva širom Pojasa Gaze. Na meti udara našlo se i nekoliko ciljeva u Kan Junisu i Rafi, na jugu te palestinske enklave, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska je saopštila da su kopnene trupe istovremeno uništavale strukture koje su bile minirane, tunelske šahtove, kao i lokacije za lansiranje raketa i drugu infrastrukturu koja pripada Hamasu.

Mornarički raketni čamci, tenkovi i artiljerija takođe su danas vršili udare u Gazi, dodaje se u saopštenju

Tokom dana oko 50 raketa je ispaljeno iz Pojasa Gaze na gradove na jugu Izraela, navodi "Tajms of Izrael".

Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

 

15.44 Meloni: Italija stoji uz izraelski narod u ovim teškim trenucima

Italijanska premijerka Đorđa Meloni poručila je danas izraelskom predsedniku Isaku Hercogu da je Italija uz narod Izraela, saopšteno je iz kabineta Melonijeve.

"Italija stoji uz izraelski narod u ovom teškom trenutku i nastavlja da radi na uspotavljanju trajnog mira", poručila je Meloni Hercogu na marginama samita o klimi COP28, navodi se u saopštenju, prenosi ANSA.

Dodaje se da je izrazila punu solidarnost sa Izraelom nakon napada u Jerusalimu u četvertak, za koji je Hamas preuzeo odgovornost, a u kome su život izgubila četiri Izraelca.

14.47 Hamas: Od jutros ubijeno više od 100 Palestinaca u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 109 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze otkako je jutros okončano privremeno primirje. Izraelska vojska prethodno je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Takođe tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu.

14.14 Pušteni palestinski zatvorenici kažu da su ih zlostavljali u zatvorima u Izraelu

Palestinski zatvorenici pušteni iz izraelskih zatvora izjavili su za BBC da su ih stražari zlostavljali i kolektivno kažnjavali u nedeljama nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Zatvorenici, koji su oslobođeni prošle nedelje u okviru sada okončanog sporazuma o taocima, opisali su da su udarani motkama, da su na njih puštali pse sa brnjicom i oduzimali im odeću, hranu i ćebad. Jedna zatvorenica je rekla da joj je prećeno silovanjem i da su čuvari dva puta aktivirali suzavac u ćelijama.

BBC je razgovarao sa ukupno šest osoba, od kojih su svi rekli da su pretučeni pre nego što su napustili zatvor.   

14.03 OCHA: Prelaz Rafa zatvoren, humanitarna pomoć ne može da uđe u Gazu

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) Jens Lerke izjavio je danas da je prelaz Rafa na granici između Egipta i Pojasa Gaze trenutno zatvoren, što znači da humanitarna pomoć ne može da uđe u tu palestinsku enklavu.

"Usled nastavka rata strahujemo da je nastavak isporuke humanitarne pomoći sada doveden u pitanje. Kontrolni punkt Rafa je trenutno zatvoren. Potreban nam je nastavak humanitarne pauze, a na povratak u rat", rekao je Lerke na konferenciji za medije, prenosi RIA.

profimedia

 

13.55 Izrael: Hamas i dalje drži u zatočeništvu 137 talaca

Izrael veruje da u zatočeništvu i dalje ima 137 ljudi koje je oteo militantni Hamas prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela 7. oktobra, saopšteno je danas iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo CNN.

Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom. U zarobljeništvu je i dvoje maloletnika, kao i 10 ljudi starih 75 godina ili više, prema proceni izraelskih službi. Dodaje se da su tela dvoje otetih, koji su ubijeni, pronašli izraelski vojnici.

Associated Press

13.30 Izraelski zvaničnik: Oslobađanje talaca kroz pregovore ili "na druge načine"

Izrael bi oslobađanje talaca koji su u zatočeništvu Hamasa mogao da obezbedi pregovorima, "ili na druge načine", izjavio je danas jedan izraelski zvaničnik za Rojters. Govoreći u Dubaiju, na samitu COP28, nakon što su se posle sedmodnevnog primirja borbe nastavile u Pojasu Gaze, zamenik šefa izraelske diplomatije general Džozef, rekao je da Izrael ne odustaje od namere da obezbedi oslobađanje svih talaca i uništi Hamas.

Tokom pauze u borbama, nekoliko desetina talaca je zamenjeno za stotine palestinskih zatvorenika, a humanitarna pomoć je stigla u Pojas Gaze.

13.16 Portparol izraelske vlade: Hamas će primiti najveći udarac do sada

Portparol izraelske vlade rekao je da će Hamas "primiti najveći udarac" nakon što je isteklo primirje u Pojasu Gaze.

"Nažalost, Hamas je odlučio da prekine pauzu tako što nije pustio sve kindapovane žene", rekao je portparol izraelske vlade Elon Levi na brifingu.

"Samim tim što su odabrali da zadrže naše žene, Hamas će sada primiti 'majku svih udaraca'", rekao je on.

Levi je rekao da je jednonedeljni sporazum mogao da bude produžen, s tim što je izraelska vlada već odobrila spisak palestinskih zatvorenika za oslobađanje. To bi značilo da bi se razmena zatvorenika i talaca nastavila još dva dana.

13.13 Raste broj poginulih u Gazi

Broj poginulih u Gazi otkako je Izrael nastavio vojnu operaciju u petak ujutru porastao je na 54, javili su palestinski mediji, a prenosi Gardijan.

Associated Press

13.12 Šefica francuske diplomatije: Prekid primirja u Gazi je loša vest

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona izjavila je danas da njena zemlja žali zbog okončanja privremenog primirja između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa i pozvala na njegovu obnovu. "Prekid primirja je veoma loša vest, za žaljenje, jer ne donosi rešenje i komplikuje rešavanje svih pitanja koja se pojavljuju", rekla je Kolona na marginama svetske klimatske konferencije COP28 u Dubaiju, prenosi Gardijan. Dodala je da je nastavak primirja "od suštinskog značaja". "Tražimo da se primirje nastavi. To je neophodno. Istovremeno, neophodno je da se nastavi sa oslobađanjem talaca koji su već 55 dana u izuzetno teškim uslovima", rekla je šefica francuske diplomatije.

12.53 Tel Aviv: Izraelci podržavaju nastavak borbi svoje vojske u Pojasu Gaze

Izraelci intervjuisani na ulicama Tel Aviva podržali su danas nastavak borbi svoje vojske u Pojasu Gaze, priznajući opasnosti, ali okrivljujući Hamas za kolaps jednonedeljnog primirja, preneo je Rojters. Pauza u ratu koji je trajao sedam nedelja omogućila je razmenu talaca koje je Hamas držao od napada izvedenog 7. oktobra za stotine palestinskih zatvorenika i olakšao ulazak humanitarne pomoći u Gazu, navela je agencija.

"Nisu vratili sve zarobljenike. Nisu okupili porodice. Nismo imali drugog izbora. Znate, nije rat ono što mi biramo", rekao je Dvir Feler. "Ne želimo ovaj rat, ali moramo", istakao je on.

12.40 CNN: Nijedan kamion sa pomoći nije ušao u Gazu posle isteka primirja

Nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije prešao danas u Pojas Gaze nakon što je sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo i nakon što je izraelska vojska obnovila borbena dejstva, rekao je očevidac na prelazu Rafa za CNN. Desetine kamiona, koji su prošli izraelsku inspekciju na prelazu Nicana u Izraelu, čekaju na prelazu Rafa, rekao je svedok. On je naveo da kamion sa gorivom, koji je ranije jutros prošao kroz granični prelaz Rafa sa egipatske strane takođe čeka i da nije prešao u Gazu.

12.32 UN: Nastavak napada na Gazu katastrofalan, potreban trajan prekid vatre

Ujedinjene nacije izrazile su danas žaljenje zbog nastavka izraelske vojne operacije u Gazi, opisujući situaciju kao katastrofalnu i pozivajući strane da obezbede trajni prekid vatre. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš napisao je na platformi X da žali zbog nastavka neprijateljstava i izrazio nadu da bi mogla biti uspostavljena nova pauza u sukobu Izraela sa Hamasom. "Ponovni sukobi samo pokazuju koliko je važan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći", istakao je Gutereš.

12.03 Palestinski radio: Najmanje 54 Palestinca ubijena u napadima Izraela na Gazu

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio. Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja. Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters.

Izraelska vojska jutros je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

11.50 Gutereš: Duboko žalim zbog nastavka vojnih operacija u Pojasu Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da žali što su se vojne operacije nastavile u Pojasu Gaze, nakon prekida sedmodnevnog primirja između Izraela i Hamasa. "Duboko žalim jer su vojne operacije ponovo počele. I dalje se nadam da će biti moguće obnoviti pauzu koja je bila uspostavljena", naveo je Gutereš na platformi X (Tviter). On je dodao da povratak neprijateljstava pokazuje "koliko je važno imati humanitarno primirje".

11.35 Šojgu: Ukrajina od početka kontraofanzive izgubila više od 125.000 ljudi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da su gubici Ukrajine u proteklih šest meseci, tokom kontraofanzive, premašili 125.000 ljudi i 16.000 jedinica naoružanja. Šojgu je tokom sastanka sa rukovodstvom Oružanih snaga Rusije rekao da su borbene mogućnosti ukrajinskih trupa značajno smanjene, prenosi Interfaks. Prema rečima Šojgua, ruske trupe će nastaviti da sprovode aktivnu odbranu i povećavaju svoj borbeni potencijal, uzimajući u obzir iskustvo stečeno u "specijalnoj operaciji" u Ukrajini.

10.35 Katar: Traju pregovori sa Izraelom i Hamasom o obnovi primirja

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su još u toku pregovori sa Izraelom i Hamasom o obnovi primirja nakon što je sedmodnevni prekid vatre istekao jutros. Katarsko ministarstvo je navelo da je izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, koje je obnovljeno jutros, zakomplikovalo posredničke napore i da pogoršava humanitarnu katastrofu, preneo je Rojters.

Ministarstvo je osudilo izraelsko gađanje civila, kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda i, kako se navodi, "pokušaje prisilnog raseljavanja građana opkoljenog Pojasa Gaze".

10.12 IDF: Cilj je uništenje Hamasa da ta grupa više nikada ne bi počinila zločin

Cilj izraelske vojske je da uništi Hamas da više nikada ta militantna grupa ne bi počinila zločin u Izraelu, kao i da vrati taoce kući, rekao je danas portparol IzraeIskih odbrambenih snaga (IDF) major Doron Špilman, dok su izraelske snage obnovile borbena dejstva u Pojasu Gaze. Portparol je istakao za CNN da IDF ponovo nastoji da uništi Hamas nakon što je isteklo jednonedeljno primirje između Izraela i te militantne grupe.

09.36 Islamski džihad napao izraelske gradove i naselja

Brigade Al Kuds, oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, saopštile su da su jutros napale izraelske gradove i naselja kao odgovor, kako su naveli, na zločine protiv njihovog naroda, navodi se u saopštenju te grupe. Izraelska vojska prethodno je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe, preneo je Rojters.

Ona tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6.00 sati po lokalnom vremenu.

09.30 Hamas: U izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno više od 30 Palestinaca

Više od 30 Palestinaca ubijeno je jutros, a na desetine je ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters. Prethodno su ministarstvo zdravlja i bolnički izvori saopštili da je osam Palestinaca poginulo u izraelskim napadima na sever i jug Pojasa Gaze.

09.27 Hamas krivi SAD i međunarodnu zajednicu za nastavak borbi u Gazi

Vladina kancelarija za medije pod kontrolom Hamasa okrivila je SAD i međunarodnu zajednicu za nastavak borbi u Gazi nakon što je danas prekinuto jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa. Ministarstvo je saopštilo da Amerika i međunarodna zajednica "snose odgovornost za zločine 'izraelske' okupacije i nastavak brutalnog rata protiv civila, dece i žena u Pojasu Gaze", preneo je CNN. U saopštenju se dodaje da Palestinci imaju pravo da se brane "svim sredstvima" i da uspostave palestinsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

08.50 Izrael upozorava civile na jugu Gaze da napuste oblast

Kako izveštava AP, Izrael je jutros ispuštao letke u delove južne Gaze, tačnije u Kan Junis na kojima se poručuje civilima da napuste ovu oblast.

08.07 Šest Palestinaca poginulo u napadu na Rafu

Najmanje šest Palestinaca ubijeno je jutros u izraelskom napadu na grad Rafa, na jugu Gaze, rekao je portparol ministarstva zdravlja pod upravom Hamasa, prenosi AFP.

U drugom napadu, dvoje dece je ubijeno u gradu Gazi na severu, objavila je novinska agencija, citirajući Fadela Naima, lekara iz bolnice Al-Ahli.

08.06 Netanijahuov kabinet: Hamas prekršio dogovor, vlada posvećena ratnim ciljevima

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je danas da je Hamas prekršio dogovor i nije ispunio svoju obavezu da oslobodi sve žene taoce, kao i da je ispalio rakete na Izrael.

U saopštenju se navodi da su borbe obnovljene u Pojasu Gaze i da je Vlada Izraela posvećena postizanju ciljeva rata koji su, kako se navodi, oslobađanje talaca, eliminacija Hamasa i obezbeđivanje da narod Izraela  nikada više ne može da bude ugrožen iz Pojasa Gaze, preneo je "Tajms of Izrael".

Euronews

08.00 Hamas: Izraelska vojska napala severozapad Pojasa Gaze

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad vojnim vozilima na severozapad Pojasa Gaze nekoliko minuta nakon što je jutros prekinuto jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa.

U saopštenju se navodi da je Izrael obnovio i vazdušne napade na tu oblast Pojasa Gaze, preneo je CNN. Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

profimedia

 

07.55 Izraelska vojska obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe. Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u šest sati po lokalnom vremenu. Vojska je potom navela da njeni borbeni avioni izvode talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze i da će uskoro objaviti detalje o tim napadima.

07.40 Nekoliko eksplozija u Gazi, Izrael presreo raketu na jugu zemlje

Nekoliko eksplozija i pucnjava čule su se rano jutros u severnoj Gazi, javila je novinska agencija Šehab za koju se smatra da je bliska Hamasu. Izraelska vojska saopštila je takođe da je presrela raketu lansiranu iz Gaze rano jutros nakon što su se aktivirale sirene za vazdušni napad u izraelskim zajednicama, preneo je Rojters. Izraelska javna televizija Kan navela je da je to prvi napad na Izrael otkako je počelo primirje sa Hamasom 24. novembra. 

profimedia

 

08.00 Broj žrtava u Jerusalimu porastao na četiri

Broj ubijenih u pucnjavi u Jerusalimu porastao je na četiri pošto je preminuo muškarac, koji je teško ranjen tokom jučerašnjeg napada, preneli su juče izraelski mediji. Kako navodi Tajms of Izrael, reč je o muškarcu koji je otvorio vatru na teroriste, ali su izraelski vojnici pucali na njega nakon što su ga verovatno pomešali sa napadačem.

U napadu na ulazu u Jerusalim ubijeni su još sedamdesettrogodišnji muškarac, žena stara oko 60 godina i dvadesetčetvorogodišnja žena, dok su ranjene četiri osobe, a dva napadača iz Hamasa, koji su ih ubili na autobuskoj stanici u Jerusalimu, usmrtrili su vojnici, koji nisu bili na dužnosti, i naoružani civil, saopštila je izraelska policija. Navodi se i da u pucnjavi tokom jučerašnjeg jutarnjeg špica ranjeno najmanje osam ljudi, preneo je Rojters. 

07.20 Blinken: Radimo na produžetku pauze, Izrael da formira bezbedne zone

 Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je sinoć da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori takozvane "bezbedne zone" za Palestince, pre nastavka sukoba.

"Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na severu Gaze ne smeju se ponoviti na jugu", rekao je Blinken je na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Jerusalimu. On je objasnio da je tokom sastanka koje je imao juče sa izraelskim liderima rekao da kada Izraelska odbrambene snage nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbednih zona na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze kako bi civili izbegli sukobe.

06.33 Lazarini: Izraelski napad na jug Gaze doveo bi do milion izbeglica

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini upozorio je juče da bi, u slučaju izraelskog vojnog napada na jug Pojasa Gaze, moglo da dođe do stvaranja milion izbeglica. Lazarini je, nakon susreta sa Palestincima tokom posete Pojasu Gaze, pozvao Izrael da razmisli o posledicama ofanzive na jugu Pojasa Gaze, ukoliko se ne produži privremeno primirje, koje je trenutno na snazi.

06.15 Izraelski ministar: Nastavićemo da se borimo dok ne eliminišemo Hamas

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je juče, pre početka ministarskog sastanka OEBS-a, izjavio da će Izrael, nakon puštanja talaca na slobodu i okončanja primirja, nastaviti da se bori dok ne eliminiše palestinsku militantnu grupu Hamas.

"Samo je jedna strana odgovorna za masakr talaca 7. oktobra i rat koji je započeo, a zatim i stradanje naroda Gaze – to je Hamas ISIS. Nastavićemo da se borimo dok ne vratimo sve naše taoce i dok ne eliminišemo Hamas. Svet treba da bude ujedinjen da oslobodi Gazu od Hamasa ISIS. Da se ​​osigura da se takva dela ne pojave nigde drugde u svetu", rekao je Koen, prenela je makedonska agencija Mak faks. 

06.00 Ben Gvir: Hamas prekršio primirje terorističkim napadom u Jerusalimu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je juče da je palestinska militantna grupa Hamas prekršila primirije terorističkim napadom u Jerusalimu, u kom su stradale tri osobe. "Hamas jednom rukom potpisuje primirje, a drugom šalje teroriste da ubijaju Jevreje u Jerusalimu", naveo je Ben Gvir u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael. On je dodao da prekid vatre daje nadu Hamasu da će iz sukoba izaći nadmoćniji u odnosu na Izrael.

Komentari (0)

Svet