Fokus

Senatori traže zabranu letova između SAD i Kine zbog porasta infekcija

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

22:33

Senatori traže zabranu letova između SAD i Kine zbog porasta infekcija
Senatori traže zabranu letova između SAD i Kine zbog porasta infekcija - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Pet američkih republikanskih senatora, na čelu sa Markom Rubiom, danas je zatražilo od administracije predsednika Džozefa Bajdena da zabrani putovanja između SAD i Kine zbog naglog porasta broja slučajeva respiratornih infekcija u toj zemlji.

"Trebalo bi odmah da ograničimo putovanja između SAD i Kine dok ne saznamo više o opasnostima koje predstavlja ova nova bolest“, navodi se u pismu koje je potpisao Rubio, potrpedsednik senatskog odbora za obaveštajne poslove, prenosi Rojters.

Porast slučajeva infekcija u Kini postao je globalno pitanje prošle nedelje, kada je Svetska zdravstvena organizacija uputila zvaničan zahtev Kini za informacije o potencijalno zabrinjavajućem porastu respiratornih bolesti i klastera pneumonije kod dece.

Poslednjih meseci SAD i Kina su stalno povećavali broj letova između zemalja, koji su i dalje daleko ispod nivoa iz 2019. godine, pre pandemije Kovid-19.

U januaru 2020, tadašnji predsednik Donald Tramp zabranio je većini ne-američkih državljana koji su boravili u Kini u prethodne dve nedelje da dolaze u SAD zbog zabrinutosti širenja kovid-19,ali nije ograničio niti ukinuo letove između dve zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet