Fokus

SZO zatražila od Kine više informacija o nedijagnostikovanoj upali pluća koja se širi među decom

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

08:47

SZO zatražila od Kine više informacija o nedijagnostikovanoj upali pluća koja se širi među decom
SZO zatražila od Kine više informacija o nedijagnostikovanoj upali pluća koja se širi među decom - Copyright Tanjug/AP/Anja Niedringhaus, Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od Kine više informacija o nedijagnostikovanoj upali pluća koja se navodno širi među decom na severu te zemlje i apelovala na kineske zdravstvene vlasti da preduzmu mere za smanjenje prenošenja bolesti.

Nezavisni kineski mediji javili su da su navodno dečije bolnice u delovima zemlje pune bolesne dece.

Kineske vlasti su pripisale nagli porast oboljenja sličnih gripu ukidanju mera protiv korone, preneo je BBC.

Na severu Kine prijavljeno je od oktobra povećanje obolevanja sa simptomima sličnim gripu u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine.

Kineski zvaničnici saopštili su prošle sedmice da je došlo do porasta broja respiratornih bolesti širom zemlje - posebno gripa, korone, pneumonije uzrokovane mikoplazmom, što je uobičajena bakterijska infekcija koja pogađa decu nižeg uzrasta, kao i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, zabeležile su sličan porast oboljenja sličnih gripu nakon ukidanja mera protiv korone.

Komentari (0)

Svet