Planeta

Treba li da strepimo od nove pandemije: Vesti o širenju virusa iz Kine su kao "deža vi", šta kažu stručnjaci?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2023

-

17:32

Treba li da strepimo od nove pandemije: Vesti o širenju virusa iz Kine su kao "deža vi", šta kažu stručnjaci?
Treba li da strepimo od nove pandemije: Vesti o širenju virusa iz Kine su kao "deža vi", šta kažu stručnjaci? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vesti o širenju novog respiratornog virusnog oboljenja u Kini odjeknule su u svetskim medijima pre četiri godine, baš u novembru, što je bio uvod u pandemiju kovida 19.

Ove godine se svet, makar na prvi pogled, susreće sa sličnim zabrinjavajućim informacijama, nakon što je kinesko Ministarstvo zdravlja 13. novembra prijavilo oštar rast broja slučajeva respiratornih oboljenja nalik gripu od početka oktobra, pretežno kod dece.

Simptomi uključiju groznicu, upalu pluća bez kašlja i čvoriće na plućima, koje su obično rezultat prethodne infekcije. 

Početak panike

Za sada nema prijavljenih smrtnih slučajeva, niti postoji zvaničan broj obolelih, mada je jedna bolnica u Pekingu prijavila da dnevno prima 1.200 sa ovim simptomima, piše Al Džazira. Takođe je primetno da deca sve više odsustvuju sa nastave, a prijavljeni su i slučajevi da se cela odeljenja raspuštaju na nedelju dana, ako je neko od đaka bolestan. 

U jednoj dečjoj bolnici u Pekingu je nekoliko roditelja kazalo agenciji AFP da njihova deca imaju mikoplazma pneumoniju, koja je čest uzrok upale pluća kod dece i koja se lako leči antibioticima. 

profimedia

 

Povodom svega ovoga se oglasila i međunarodna medicinska zajednica ProMED, koja je krajem 2019. podigla uzbunu zbog epidemije tada nepoznatog virusa u Vuhanu, upozoravajući na sve veći broj medijskih izveštaja o nedijagnostikovanim upalama pluća među decom na severu Kine.

Tajvanska televizija FTV News je izvestila da su dečije bolnice u Pekingu, Liaoningu i drugim gradovima na severu "pretrpane bolesnom decom" i da se roditelji pitaju da li vlasti "prikrivaju epidemiju".

Razlike u odnosu na početak pandemije kovida

Posle onoga što odigralo od 2020. sve do postepenog popuštanja antiepidemijskih mera i lokadauna, jasno je zašto smo svi osetljivi na ovakve vesti, ali postoje jako bitne razlike u odnosu na početak globalne zdravstvene krize koja je ostavila dubok trag na celu planetu.

Prema prvim informacijama uzrok bolesti ovaj put nije novi misteriozni koronavirus, već je, sudeći po kineskim zdravstvenim službama, u pitanju kombinacija nekoliko dobro poznatih faktora: obustavi strogih antiepidemijskih mera, početku sezone prehlada i cirkulaciji patogena uključijući grip, upalu pluća zbog mikoplazme, respiratornog virusa RSV, ali i virusa SARS-CoV-2.

profimedia

 

Ipak, kineski zvaničnici i dalje tvrde da situacija nije u potpunosti jasna, kao i da "malo toga" sugeriše da je bolest uzrokovana nepoznatim virusom.

To se nalazi i u izveštaju koji je Kina uputila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u kojem se naglašava da nije otkrivena nijedna "neobična ili nova bolest".
  
"Kineske zdravstvene vlasti nisu prijavile nikakve promene u manifestaciji bolesti", saopštila je SZO i dodala da su kineski zvaničnici kazali da porast broja pacijenata nije preopteretio bolnice.

Takođe, rast broja obolelih (tzv. spajk) nije toliko oštar kao što je to bio slučaj sa početkom pandemije kovida 19, saopštila je SZO i dodala da nisu pronađeni novi patogeni u najskorijim slučajevima.

Zvaničnica SZO Marija fon Kerhove rekla je da je povećanje broja obolelih naizgled izazvano porastom broja dece izložene patogenima, koje su prethodne dve godine izbegla zbog antiepidemijskih mera, prenosi France 24. Njeno mišljenje je u saglasnosti sa kineskim stavom.

Kina je sredinom oktobra prvi put počela da prati mikoplazma pneumoniju, dodaje SZO.

Mišljenja stručnjaka

Prema mišljenju eksperata ove organizicije, postoji samo ograničen pristup detaljnim informacija, neophodnim da bi se u potpunosti procenio rizik od prijavljenih slučajeva respiratornih bolesti kod dece. Situaciju otežava i prognoza da bi dolaskom zime trebalo je očekivati porast broja obolelih.

Nekoliko stračnjaka se slaže sa kineskom procenom da je dolazak zime, kraj kovid ograničenja i nedostatak prethodnog imuniteta kod dece kao verovatan uzrok porasta infekcija.

"Pošto je Kina iskusila daleko duže i oštrije zatvaranje nego maltene bilo koja druga zemlja na svetu, očekivalo se da bi ti izlasci iz karantina u talasima mogli biti od značaja u Kini", rekao je Fransoa Balu sa Univerzitetskog koledža u Londonu, prenosi France24.

profimedia

 

Osim ako se ne pojave novi dokazi koji ukazuju na suprotno, "nema razloga da se sumnja na pojavu novog patogena", dodao je on.

Pol Hanter sa britanskog Univerziteta Istočna Anglija naglasio je da trenutno ima premalo informacija da bi se uspostavila konačna dijagnoza.

"Međutim, sveopšte gledano, ovo mi ne zvuči kao epidemija zbog novog virusa. Da jeste, očekivao bih da vidim mnogo više infekcija kod odraslih. Nekoliko infekcija prijavljenih kod odraslih ukazuje na postojanje imuniteta od prethodnog izlaganja", ​​dodao je on.

Ketrin Benet sa australijskog univerziteta Dikin istakla je da su mala deca u školama u Kini provela skoro pola svog života bez izloženosti uobičajenim patogenima, pa stoga nemaju isti nivo imuniteta.

Iako je teoretski moguće prisustvo novog patogena, bez dodatnih informacija se nameće zaključak da bi epidemija mogla biti posledica postojećeg, ali mutiranog patogena sa modifikovanim karakteristikama i težinom simptoma, smatra profesor zdravstvene politike i istraživanja Lait Abu-Radad iz Katara.

Mere u pogođenim oblastima i preporuke stanovništvu

Kineske vlasti su na konferenciji za novinare rekle da postoji potreba za pojačanim nadzorom nad bolestima i jačanjem kapaciteta zdravstvenih sistema.

SZO i lekari u Kini savetovali su stanovnicima ove zemlje da pojačaju mere opreza koje su prktikovali tokom pandemije, kao što su rigorozno pranje ruku, nošenje maski i distanciranje.

U provinciji Liaoning, veliki broj ljudi je čekao u redovima, u bolnicama tradicionalne kineske medicine, dok su pacijenti u Dečjoj bolnici u Dalianu morali da čekaju na pregled dva sata, navodi se u izveštaju ProMED-a.

Iako je medicinsko osoblje zabrinuto zbog porasta broja infekcija kod osoba mlađih od 18 godina, takođe ih brinu posledice po ranjivu populaciju kao što su starije osobe i trudnice, navodi se u izveštaju Al Džazire.

Veliki broj obolele dece mogao bi, prema mišljenju kineskih stručnjaka, da sugeriše da starije osobe imaju imunitet na patogen koji je široko raširen i da je verovatno u pitanju respiratorni virus RSV. Vakcina protiv ovog patogena je dostupna, što umanjuje brigu zdravstvenih zvaničnika.

SZO je preporučila da stanovnici pogođenih oblasti poštuju uobičajena pravila kako bi izbegli respiratorne bolesti. To uključuje vakcinaciju i izolaciju ako se pojave simptomi, ali i redovno testiranje ili nošenje maske ako to bude neophodno.

Na osnovu trenutnih informacija, SZO je savetovala da se ne ograničavaju putovanja u Kinu i iz nje.

Komentari (0)

Svet