Društvo

Ove godine virus gripa u Srbiju stigao ranije nego što je uobičajeno: Kakva nas sezona čeka sada kad je kovid utihnuo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/11/2023

-

16:04

Ove godine virus gripa u Srbiju stigao ranije nego što je uobičajeno: Kakva nas sezona čeka sada kad je kovid utihnuo
Ove godine virus gripa u Srbiju stigao ranije nego što je uobičajeno: Kakva nas sezona čeka sada kad je kovid utihnuo - Copyright Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je i laboratorijski potvrđen prvi slučaj virusa gripa. Reč je o pacijentu (53) iz Novog Sada koji se leči u kućnim uslovima. Lekari kažu da je virus gripa stigao ranije nego što je uobičajeno i da se može očekivati da bude sličnog intenziteta kao i prošle godine. Prošlu sezonu obeležila je prilično duga cirkulacija virusa - rano je počela i dugo je trajala.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji su prijavili prvi slučaj gripa, tokom prošle nedelje imali su 1.693 pacijenta sa akutnim respiratornim infekcijma i 75 pacijenata koji su imali obolenja slična gripu. Među obolelima je najviše dece školskog uzrasta.

"Tokom prošle nedelje potvrđen je prvi slučaj gripa na teritoriji AP Vojvodine u ovoj sezoni nadzora. Radi se o importovanom slučaju iz Italije, a dokazana je infekcija virusom gripa tipa A (H3N2)", navedeno je na sajtu Instituta. 

Slično je i u ostalim delovima Srbije. U Beogradu je već nekoliko nedelja oko 13.000 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama. 

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže za Euronews Srbija da virus gripa epidemijski nivo obično dostigne krajem decembra, početkom januara i da obično traje osam do 12 nedelja. 

"Virus sada jeste laboratorijski potvrđen, jer Vojvođani imaju dobar monitoring, ali će epidemijski nivo biti dostignut tek za mesec dana", rekao je Radovanović.

Efikasna vakcina

Dodaje da virus jeste malo ranije stigao nego što je to uobičajeno, ali da je dobro što su sve podvarijante virusa koje su bile u cirkulaciji na južnoj hemisferi u vakcini za ovu sezonu.

"Znamo da je vakcina efikasna u zavisnosti od toga koji soj virusa prevlada. U februaru se prave procene za severnu hemisferu, a Svetska zdravstvena organizacija u aprilu daje preporuke koji sojevi virusa će biti najučestaliji. Tako se prave vakcine za severnu hemisferu. Vakcina koja je nabavljena kod nas je dobra i štiti one koje treba", kaže Radovanović.

Efikasnost svake vakcine protiv gripa, u najboljem slučaju, je oko 60 odsto. To znači da pacijent koji je primio vakcinu može da se zarazi gripom, ali vakcina štiti od komplikacija i smrtnog ishoda. 

Profimedia

 

"Vakcina u najboljim slučajevima štiti 60 odsto. Ukoliko nas iznenadi neki drugi soj, koji nije u sastavu vakcine onda je efikasnost mnogo manja. Možemo očekivati da će zaštita biti maksimalna, jer su u cirkulaciji sojevi virusa koji u sastavu ovogodišnje vakcine", pojasnio je Radovanović.

A virusa gripa praktično da nije bilo tokom pandemije kovida. U medicini je poznata pojava interferencije virusa gde jedan patogen poteskuje drugi. Kada je korona bila dominantna, virus gripa je bio potisnut i nije ga bilo.

"Retke su dve epidemije istovremeno. Obično se nadovezuju jedna na drugu. Tako je bilo i prošle godine. To krene sa rinovirusima od septembra, pa se na njih nadovezuje respiratorni sincicijalni virus, a onda grip. Tako je bilo prošle godine", priča Radovanović.

Vakcinacija

U Srbiji je vakcinacija protiv sezonskog gripa počela početkom novembra. Građani u svim domovima zdravlja mogu da prime četvorovalentnu vakcinu kompanije Abot.

Pogramom obavezne imunizacije u Srbiji definisane su kategorije koje mogu da dobiju vakcinu protiv gripa o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

Tanjug/Dušan Aničić

 

"Preporuka je da se vakcinišu stariji od 65 godina, kao i oni građani koji imaju oštećen imunski sistem, koji su imali transplantaciju organa ili imaju autoimunske bolesti. To su kategorije kojima se preporučuje vakcinacija, jer grip kod njih može da ima teži tok. Na grip može da se nadoveže bakterijska upala pluća, što je teška komplikacija", objašnjava Radovanović.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je do sada utrošeno 65 odsto vakcina. 

 "Najveći utrošak, u odnosu na broj planiranih doza, bio je na teritoriji Zapadnobačkog okruga gde je dato skoro 76 odsto od broja distribuiranih doza, a najmanje na teritoriji Raškog okruga ( Novi Pazar) 38,1 odsto", kažu u Batutu.

Podsetimo, vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci. Iz Batuta svake godine poručuju da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija