Društvo

Domovima zdravlja još nisu stigle Torlakove vakcine protiv gripa: Građane štiti cepivo iz uvoza

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/10/2023

-

14:58

Domovima zdravlja još nisu stigle Torlakove vakcine protiv gripa: Građane štiti cepivo iz uvoza
Domovima zdravlja još nisu stigle Torlakove vakcine protiv gripa: Građane štiti cepivo iz uvoza - Copyright Tanjug/AP/Mark J. Terrill

veličina teksta

Aa Aa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Srbiji počela je 2. oktobra, a u domove zdravlja stigle su Abotove vakcine iz uvoza, ali ne i domaćeg proizvođača Torlaka, kako je najavljeno.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kažu da je domovima zdravlja u prestonici namenjeno 76.000 četvorovalentnih Abotovih vakcina protiv gripa i 7.800 trovalentnih Torlakovih. Navode da su stigle samo vakcine iz uvoza, dok se na Torlakove "još čeka".

I direktor Doma zdravlja Vračar dr Miroslav Dmitrović kaže da još nisu dobili Torlakove vakcine, a da je zainteresovanost građana za imunizaciju "zadovoljavajuća".

"Kao i prethodnih godina, zadovoljavajuća je zainteresovanost za vakcinaciju protiv gripa. Nismo još dobili Torlakovu vakcinu", rekao je dr Dmitrović za Euronews Srbija.

I iz Zavoda za javno zdravlje Užice kažu da se na punktovima za vakcinaciju domova zdravlja u tom kraju daju četvorovalentne vakcine.

"Torlakove vakcine još nisu stigle. Kada će stići to je pitanje za Institut Batut koji radi distribuciju vakcina protiv gripa", kaže epidemilog dr Marija Baralić.  

Pitanja bez odgovora

Republički fond za zdravstveno osiguranje nedavno je saopštio da su ove godine kupili 364.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Iz uvoza je stiglo 344.700 doza vakcina kompanije Abot, a kupljeno je i 19.800 doza Torlakovih vakcina. 

Vakcine iz uvoza stigle su krajem septembra, te je imunizacija protiv sezonskog gripa startovala 2. oktobra. Međutim, vakcina protiv gripa domaćeg proizvođača Torlaka još ivek nema u domovima zdravlja i nema naznaka kada će je dobiti.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Zašto je došlo do zastoja u isporuci domaćih vakcina nismo dobili odgovor od relevantnih institucija. Euronews Srbija je upite poslao  - Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kao kupcu vakcina, Institutu za javno zdravlje Srbije kao distributeru cepiva, Institutu Torlak kao proizvođaču i na kraju Ministarstvu zdravlja, ali do objavljivanja teksta odgovor nismo dobili.

Odgovor čekamo i od Agencije za lekove i medicinska sredstva- ALIMS da li je Torlakova vakcina protiv gripa dobila sve neophodne dozvole za primenu. 

Torlak: "Možemo da proizvedemo pola miliona doza"

U Institutu Torlak nedavno su za Euronews Srbija rekli da imaju kapacitete da proizvedu, skladište i distribuiraju 500.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

"Plan proizvodnje se ipak usaglašava sa iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova koje za sezonu 2023/2024 iznose samo 19.800 doza", naveli su iz Torlaka. 

Inače, Torlak je 2020. godine uspeo da proizvede i stavi u promet trovalentne vakcine protiv gripa TorVaxFlu®. Vakcina je proizvedena kroz projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) "Globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa", nakon 15 godina pauze.

Torlakova vakcina u početku je registrovana za upotrebu kod odraslih osoba od 18 do 65 godina starosti.

"Prošle godine (2022.), nakon sprovedenog kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripa u cilju proširenja terapijske indikacije za primenu ove vakcine, omogućena je njena upotreba i u populaciji starijoj od 65 godina", naveli su u Torlaku.

Pogramom obavezne imunizacije u Srbiji definisane su kategorije koje mogu da dobiju grip vakcinu o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

Podsetimo, vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci. Iz Batuta svake godine poručuju da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

 

Komentari (0)

Srbija