Fokus

COP28: Dvadeset i dve zemlje pozvale na utrostručenje proizvodnje nuklearne energije do 2050.

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2023

-

14:20

COP28: Dvadeset i dve zemlje pozvale na utrostručenje proizvodnje nuklearne energije do 2050.
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju, 22 zemlje pozvale su na utrostručenje proizvodnje nuklearne energije do 2050. godine, kako bi se ispunili ciljevi nulte emisije ugljen-dioksida.

Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri rekao je da nuklearna energija neće biti sveobuhvatna alternativa svakom drugom izvoru energije, ali da nauka i praksa svedoče da nije moguće postići nultu emisiju do 2050. godine bez veće proizvodnje nuklearne energije, preneo je "Gardijan".

"To su samo naučne realnosti. Nikakva politika nije uključena u ovo, nikakva ideologija nije uključena u ovo", dodao je Keri.

Japanski klimatski aktivista Masajoši Ijoda tvrdi da je opasno povećavati proizvodnju nuklearne energije da bi se ubrzalo smanjenje emisije ugljen-dioksida, kako je to predviđeno Pariskim sporazumom.

Ijoda je naveo da je nuklearna energija preskupa i previše rizična i da već postoje jeftinija i bezbednija rešenja za klimatsku krizu, a to su obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

Potpisnici deklaracije o povećanju proizvodnje nuklearne energije za tri puta do 2050. godine su: Bugarska, Kanada, Češka, Finska, Francuska, Gana, Mađarska, Japan, Moldavija, Mongolija, Maroko, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD.

 

Komentari (0)

Svet