Fokus

Filipinski zvaničnici: Strani teroristi stoje iza eksplozije za vreme mise

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2023

-

12:22

Filipinski zvaničnici: Strani teroristi stoje iza eksplozije za vreme mise
Filipinski zvaničnici: Strani teroristi stoje iza eksplozije za vreme mise - Copyright Tanjug AP/Provincial Government of Lanao Del Sur - Public Information Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi osudio je jutrošnji smrtonosni bombaški napad za vreme mise i za njega okrivio "strane teroriste", dok su policija i vojska pojačale stanje pripravnosti na jugu zemlje i u okolini glavnog grada Manile, prenosi Rojters.

"Najoštrije osuđujem besmislena i najgnusnija dela koja su počinili strani teroristi“, rekao je Markos u saopštenju, posle eksplozije bombe tokom jutarnje katoličke mise u univerzitetskoj sali u filipinskom gradu Maraviju, u kome su najmanje četiri osobe izgubilo život, i najmanje 50 ranjeno.

Lider Filipina naglasio je da će ekstremiste koji vrše nasilje protiv nevinih uvek smatrati neprijateljima filipinskog društva.

"Operacije sa ciljem da se izvršioci terorističkih aktivnosti privedu pravdi nastaviće se nesmanjenim intenzitetom", rekao je  ministar odbrane Gilberto Teodoro na konferenciji za novinare, navodeći da ima "snažnih indicija" da je u napadu učestvovao strani element.

Na licu mesta pronađeni su delovi minobacača kalibra 16 milimetara, saopštio je visoki policijski zvaničnik Emanuel Peralta.

"Moguće je da ono što se jutros desilo predstavlja osvetnički napad“, rekao je načelnik filipinskih oružanih snaga Romeo Bravner.

Tanjug AP/Provincial Government of Lanao Del Sur - Public Information Office via AP

 

Eksplozija u Maraviju, glavnom gradu provincije Lanao del Sur, usledila je posle niza vojnih operacija protiv lokalnih grupa proislamske provincije u južnom delu Filipina, uključujući i jednu u toj oblasti, tokom koje je ubijen vođa grupe Davlah Islamia-Maute.

Državni univerzitet Mindanao je "duboko tužan i užasnut aktom nasilja koji se dogodio tokom verskog okupljanje", objavila je škola na Fejsbuku, dodajući da najoštrije osuđuju ovaj besmislen i užasan čin. 

Nastava na Univerzitetu biće obustavljena do daljnjeg.

Policijske snage u Mindanau i glavnom gradu Filipina stavljene su u stanje visoke pripravnosti i policijski kontrolni punktovi pooštreni "kako bi sprečili moguće naknadne incidente", saopštio je policijski zvaničnik Peralta, dok je obalska straža naredila pojačanu inspekciju brodova pre napuštanja luka. 

Vojni zvaničnici su pregledali teretanu u državnom Mindanao Univerzitetu, a na slikama koje su vlasti filipinske oblasti Lanao del Sur podelile na Fejsbuku, vide se razbacane bele plastične stolice. 

Snimci koje je DZBB radio na platformi Iks podelio prikazuju spasioce kako nose povređene osobe na plastičnim stolicama iz teretane. 

Grupe povezane sa Islamskom državom zauzele su filipinski južni grad, Maravi, u maju 2017. godine, sa ciljem da u jugoistočnoj Aziji to postane gubernija terorističke Islamske države. 

Tokom petomesečnih borbi islamista i filipinskih snaga ubijeno je više od 1.000, uključujući civile. 

 

Komentari (0)

Svet