Fokus

Iranska dobitnica Nobela iz zatvora: Nastaviću borbu makar me to koštalo života

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

14:45

Iranska dobitnica Nobela iz zatvora: Nastaviću borbu makar me to koštalo života
Iranska dobitnica Nobela iz zatvora: Nastaviću borbu makar me to koštalo života - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranska aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru, poručila je u prokrijumčarenom pismu da će nastaviti da se bori za ljudska prava, čak i ako to dovede do njene smrti, prenosi švedska televizija SVT.

Muhamadi (51) služi više kazni u ozloglašenom zatvoru "Evin" u Teheranu, nakon što je osuđena po više optužbi, među kojima je i širenje propagande protiv Islamske Republike.

"Zatvor, psihološka tortura, stalno zatvaranje u samicu, kazna za kaznom; to me nije i neće zaustaviti. Zalagaću se za slobodu i jednakost, čak i ako me to košta života", navela je ona u pismu.

Pismo, objašnjava SVT, predstavlja odgovor na pitanja koja su joj krišom dostavljena u zatvoru preko posrednika.

Mohamadi je započela štrajk glađu u novembru u znak protesta jer joj, kako je navela, nije omogućen pristup zdravstvenoj nezi u zatvoru, ali SVT nije objavio nikakve informacije o njenom zdravlju, već samo kratki komentar da joj najviše nedostaju deca.

Nobelov komitet odlučio je u oktobru da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodeli Mohamadi zbog, kako je naveo u obrazloženju, njene borbe protiv represije nad ženama u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohamadi je jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, koja se bori za prava žena i ukidanje smrtne kazne. Mohamadi je bila u zatvoru 13 puta i osuđena je pet puta. Ukupno je osuđena na 31 godinu zatvora.

Komentari (0)

Svet