Fokus

Vrhovni sud Teksasa privremeno zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

14:03

Vrhovni sud Teksasa privremeno zabranio ženi abortus fetusa sa anomalijama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Teksasa privremeno je zabranio trudnici Kejt Koks abortus fetusa sa anomalijama, nakon što joj je odlukom suda u četvrtak odobren medicinski izuzetak od zakona koji dozvoljava prekid trudnoće do šeste nedelje.

Zabrana je stupila na snagu nekoliko sati nakon što je državni tužilac Ken Pakston uložio žalbu i zapretio da će krivično goniti lekare ili bolnicu u slučaju abortusa, prenosi CNN.

Kod fetusa je otkrivena hromozomska anomalija i deformacija kičme i trudnici je saopšteno da nastavak trudnoće može dovesti njeno zdravlje, plodnost i život u pitanje.

Tridesetjednogodišnja žena je majka dvoje dece i nekoliko puta je bila prinuđena da se javi u hitnu pomoć zbog teških grčeva i gubitka tečnosti, ali je, uprkos riziku, lekarima po zakonu zabranjeno da izvrše abortus.

Tužilac Pakston je naveo da trudnica nije uspela da dokaže da se nalazi u "riziku od smrtnog ishoda ili većih telesnih povreda".

Advokati Kejt Koks su saopštili da država (Teksas) tvrdi da ima moć da, bez obzira na želje Koks i njene porodice, kao i na dobronamerne savete lekara, više ceni neodrživu trudnoću nego život trudnice Koks i živote buduće dece, koju se njen muž i ona nadaju da će imati,

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet