Zdravlje

Abortus nije kontracepcija: Žene u Srbiji uglavnom koriste tradicionalne metode zaštite, česte neželjene trudnoće

Komentari

Autor: Fonet

22/09/2023

-

14:21

Abortus nije kontracepcija: Žene u Srbiji uglavnom koriste tradicionalne metode zaštite, česte neželjene trudnoće
Abortus nije kontracepcija: Žene u Srbiji uglavnom koriste tradicionalne metode zaštite, česte neželjene trudnoće - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanovništvo u Srbiji pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije povodom Svetskog dana kontracepcije 26. septembra.

Prema rezultatima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije, dve petine žena uzrasta od 15 do 49 godina koje su bile seksualno aktivne u posmatranom periodu koristila je neko od savremenih metoda kontracepcije.

Savremene metode kontracepcije su značajno manje koristile žene sa nižim obrazovanjem i žene iz najsiromašnijih domaćinstava. U istoj dobnoj grupi žena, procenat žena koje su udate ili žive u vanbračnoj zajednici koje su koristile savremene metode kontracepcije je manji i iznosio je 34,8 odsto.  Tradicionalne metode kontracepcije je koristilo 17,1 odsto žena uzrasta od 15 do 49 godina.

Od ukupnog broja žena uzrasta od 15 do 49 godina 1,1 odsto je imalo namerni prekid trudnoće, a među njima je 0,9 odsto devojaka uzrasta od 15 do 19 godina. Namerni prekid trudnoće je u većem procentu bio zastupljen kod žena nižeg obrazovanja.

Prema rezultatima najnovijeg Istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji, nešto manje od dve trećine učenika prvog razreda srednje škole koji su stupili u seksualne odnose je koristilo kondom 64,5 odsto, dok je 13,2 odsto kao metod zaštite prilikom poslednjeg odnosa koristilo pilule za kontracepciju.

Savremene metode kontracepcije obuhvataju kombinovanu hormonsku kontracepciju, progestagensku hormonsku kontracepciju, intrauterinu kontracepciju, barijernu kontracepciju, spermicide, voljnu sterilizaciju žene i muškarca i hitnu kontracepciju.

Tradicionalni metodi kontracepcije su apstinencija, metodi zasnovani na određivanju perioda tzv. plodnih dana, metod prekinutog snošaja i metod laktacione amenoreje. 

Komentari (1)

Драган

25.09.2023 14:43

Абортус је убиство властитог детета.

Magazin