Fokus

Gutereš o uspehu COP28: Postepeno ukidanje fosilnih goriva ključno

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

11:08

Gutereš o uspehu COP28: Postepeno ukidanje fosilnih goriva ključno
Gutereš o uspehu COP28: Postepeno ukidanje fosilnih goriva ključno - Copyright Tanjug/AP/Khalil Senosi

veličina teksta

Aa Aa

Jedini način da samit o klimi COP28, koji se održava u Dubaiju, bude uspešan jeste da nacije postignu dogovor o postepenom ukidanju fosilnih goriva, iako se neke zemlje možda kreću u drugom smeru, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je novinarima rekao da COP pokriva mnoge aspekte i zavisi od svetskog odnosa ravnoteža, ali da će samit biti uspešan ako bude postignut konsenzus o potrebi da se postepeno ukinu fosilna goriva, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, to ne znači da sve zemlje moraju istovremeno da počnu postepeno ukidanje fosilnih goriva. Poziv liderima okupljenim na samitu COP 28 da sklope dogovor o većem smanjenju štetanih emisija kako bi bilo sprečeno da porast globalnog zagrevanja premaši 1,5 stepeni Celzijusa, Gutereš je uputio juče na forumu u Dohi.

Agencija UN za borbu protiv klimatskih promena objavila je prošle nedelje novi nacrt sporazma o fosilnim gorivima, u kojem se naglašava važnost da energetski sektor bude pretežno bez fosilnih goriva mnogo pre 2050. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet