Evropa

EU osuđuje pokušaj OPEK-a da blokira sporazum o fosilnim gorivima COP28

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

22:56

EU osuđuje pokušaj OPEK-a da blokira sporazum o fosilnim gorivima COP28
Tanjug/AP/Kamran Jebreili - Copyright Tanjug/AP/Kamran Jebreili

veličina teksta

Aa Aa

Komesar Evropske unije za klimu oštro je kritikovao pokušaj udruženja proizvođača nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da poremeti sporazum COP28 o postepenom ukidanju fosilnih goriva, nazivajući ga beskorisnim i neuspešnim.

Generalni sekretar OPEK Haitam Al Gais zatražio je ranije ove nedelje, u pismu u koje je Rojters imao uvid, od zemalja članica OPEK+ da odbace svaki dogovor COP28 koji cilja fosilna goriva.

"Mnogi, uključujući i mene, smatraju da je to nespešno i beskorisno, kao i da nije u skladu sa stanjem sveta u smislu veoma dramatične situacije naše klime“, rekao je evropski komesar za klimu Vopke Hoekstra, komentarišući pomenuto pismo.

Hoekstra je za Rojters istakao da je cilj samita da se učini ono što je ispravno za budućnost sveta.

"Nismo ovde da bi u suštini obratili pažnju na naše usko definisane nacionalne ili finansijske interese, već da učinimo ono što je ispravno za budućnost sveta“, rekao je Hoekstra.

Najmanje 80 zemalja, uključujući 27 članica EU, SAD i klimatski osetljive ostrvske zemlje zahtevaju da se klimatski samit UN u Dubaiju COP28  bavi postepenim ukidanjem fosilnih goriva.

"Ovo bi trebalo da bude početak kraja fosila, i mi svi to treba da priznamo, bilo da li proizvodimo naftu, bilo da li je koristimo ili ne", rekao je Hoekstra.

Bivši holandski ministar inostranih poslova, koji je svoju karijeru započeo trogodišnjim radom u naftnoj kompaniji ''Shell'' rekao je i da bi bio "skandal" ukoliko COP28 ne uspe da donese dogovor koji bi svetu dao šansu da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa