Fokus

Protest na samitu COP28 UN u Dubaiju zbog zatvaranja aktivista

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

13:11

Protest na samitu COP28 UN u Dubaiju zbog zatvaranja aktivista
Protest na samitu COP28 UN u Dubaiju zbog zatvaranja aktivista - Copyright Tanjug/AP/Rafiq Maqbool

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti na samitu COP28 Ujedinjenih nacija u Dubaiju organizovali su protest zbog zatvaranja aktivista za ljudska prava zatvorenih u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima - bivšem i sadašnjem domaćinu klimatskih pregovora.

Demonstranti su nosili obeležja sa likom aktiviste iz Emirata Ahmeda Mansura i egipatskog aktiviste Ale Abdel-Fataha, na ograničenim, ali do sada nezabeleženim protestima koji su dobili dozvolu za održavanje od UAE i UN u Plavoj zoni, lokaciji gde se održavaju zvanični pregovori, prenosi AP.

Neposredno pre demonstracija, koje su organizovali Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, demonstranti su morali da pokriju natpise na kojima su bila imena zatvorenika iz Emirata, a naredba je stigla iz UN, otprilike 10 minuta pre nego što je protest trebalo da počne, koje su saopštile da ne mogu da garantuju bezbednost skupa, rekla je Džoi Šej, istraživač u Hjuman rajts voču koja je zadužena za UAE.

"To je šokantan nivo cenzure u prostoru za koji je garantovano da ima zaštićene osnovne slobode, kao što su sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja, izjavila je Šej za Asošijeted pres.

Dok je govorila tokom protesta, Šej je, skladu sa pravilima UN, takođe morala da izbegava pominjanje Emirata i Egipta.

"Apsurd onoga što se dogodilo na ovoj akciji danas dovoljno govori", dodala je ona.

Mansur, dobitnik nagrade za branioce ljudskih prava "Martin Enals" i aktivista u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji se zalaže za slobodnu štampe i demokratske slobode, 2018. je osuđen na 10 godina robije za "vređanje statusa i prestiža UAE i njihovih simbola, uključujući i vođe" i "objavljivanje lažnih izveštaja i informacija na društvenim medijima", navodi AP.

Slučaj zatvorenog egipatskog političkog aktiviste Ale Abdela Fataha privukao je pažnju sveta na klimatskoj konferenciji COP27 koja je održana u egipatskom gradu Šarm El Šeiku, pošto je prestao da uzima hranu i vodu u znak protesta zbog svog pritvora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet