Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Netanijahu ne mari na Bajdenovo upozorenje: Ništa nas neće sprečiti da eliminišemo Hamas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

22:49

RAT IZRAELA I HAMASA Netanijahu ne mari na Bajdenovo upozorenje: Ništa nas neće sprečiti da eliminišemo Hamas
RAT IZRAELA I HAMASA Netanijahu ne mari na Bajdenovo upozorenje: Ništa nas neće sprečiti da eliminišemo Hamas - Copyright Tanjug/AP/Moti Milrod, Mohammed Dahman, Majdi Mohammed, Hatem Ali

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 68 dana. Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN. Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija, a protiv su bili Izrael i Sjedinjene Američke Države. U međuvremenu, konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći za palestinske civile u Pojasu Gaze krenuo je juče iz Egipta ka graničnom prelazu Kerem Šalom nakon što je uspostavljen novi sistem carinske kontrole u nastojanju da se ubrzaju isporuke, izjavio je neimenovani zvaničnik Crvenog polumeseca. Takođe, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pronašla tela dvoje talaca koje je palestinska militantna grupa Hamas držala u Pojasu Gaze.

Ključni događaji:

  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o hitnom prekidu vatre
  • Konvoj od 80 kamiona humanitarne pomoći poslat u Gazu
  • Pronađena tela dvoje talaca Hamasa
  • Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo da je ubijeno 18.205 ljudi
  • Hamas osudio Izrael zbog rušenja dve škole UNRWA na severu Gaze

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

 

22.19 Najmanje 288 raseljenih osoba ubijeno u skloništima UN

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je večeras da je ubijeno najmanje 288 raseljenih osoba u skloništima te agencije u Pojasu Gaze od 7.

oktobra, kada su počeli sukobi između Izraela i Hamasa, smrtonosnim napadom militanata Hamasa na jug Izraela, preneo je Rojters.

UNRWA je na platformi Iks (Tviter) dodala da je 271 Palestinac ubijen od izraelskih odbrambenih snaga, među kojima 69 dece, na okupiranoj Zapadnoj obali, što je "najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako su UN počele da registruju žrtve".

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) je takođe saopštila da je 271 Palestinac ubijen na Zapadnoj obali, uključujući i u istočnom Jerusalimu.

 

19.09 Netanijahu: Ništa nas neće sprečiti da eliminišemo Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da ništa neće sprečiti Izrael da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas.

"Nastavljamo do kraja, do pobede i do eliminacije Hamasa. Ništa nas neće zaustaviti", rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je juče da Izrael počinje da gubi podršku zbog "neselektivnog" bombardovanja Gaze, dodavši da bi Netanijahu trebalo da promeni svoju "tvrdolinijašku" vladu.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra do danas stradalo je oko 18.000 Palestinaca.

16.13 Bajden će se lično sastati sa porodicama osmoro Amerikanca koje drži Hamas

Predsednik SAD Džozef Bajden sastaće se danas lično sa porodicama osmoro Amerikanaca za koje se još uvek ne zna gde su i za koje se pretpostavlja da ih je zarobio Hamasa tokom brutalnog napada na Izrael 7. oktobra, saopštila je Bela kuća. 

Članovi porodica svih osmoro Amerikanca učestvovaće na sastanku sa Bajdenom, bilo lično ili onlajn, rekao je visoki zvaničnik američke administracije, preneo je AP. 

Predsednik SAD se ranije sastao sa nekim članovima porodica onlajn, dok je sa drugima razgovarao telefonom.

Bajden bi trebalo da im pruži najnovije informacije o američkim naporima da obezbede oslobađanje onih koje drži Hamas.

16.03 Izrael suočen sa diplomatskom izolacijom i kritikama Bele kuće

Dok Ujedinjene nacije zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre, Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Pojasu Gaze, a američki predsednik Džozef Bajden upozorava da "neselektivno" bombardovanje palestinskih civila vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci Izraelu.

Iako glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim se traži prekid vatre, nema pravnu snagu, to je do sada bio najjači signal da je narušena međunarodna podrška akcijama Izraela, prenosi Glas Amerike. Tri četvrtine od 193 države članice glasale su za usvajanje tog predloga, a samo osam zemalja pridružilo se Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu glasajući protiv. Pre glasanja, predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je da Izrael još uvek ima podršku "većine sveta" u borbi protiv Hamasa, uključujući SAD i Evropsku uniju.

15.55 Sedam Palestinaca ubijeno u naletu Izraelaca na izbeglički kamp u Dženinu

Associated Press

15.28 Racija u izbegličkom kampu: Izraelci uhapsili stotine osumnjičenih

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da njihova operacija u izbegličkom kampu Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali, traje više od 30 sati. IDF su navele da su uhapsile stotine osumnjičenih, pretresle preko 400 zgrada, zaplenile oružje i municiju i uništile "terorističku infrastrukturu", preneo je Bi-Bi-Si.

Oni su naveli da su uništili šest laboratorija koje su korišćene za pravljenje eksploziva, kao i nekoliko podzemnih okana na području kampa. Operacija izraelske vojske izazvala je proteste tamošnjih Palestinaca. Palestinski demonstranti palili su gume kako bi blokirali puteve nakon racija. Ranije danas palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo da je 13-godišnji dečak postao sedma žrtva tokom racija i napada dronovima u oblasti Dženin proteklog dana.

15.14 Lula da Silva: Rešenje "dve države" za izraelsko-palestinski sukob

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva pozvao je danas međunrodnu zajednicu da radi na dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba i da se više angažuje u globalnim institucijama poput Ujedinjenih nacija (UN).

"Moramo ozbiljno raspravljati o anahronizmu globalnog upravljanja i modelu koji više nije reprezentativan", rekao je Lula tokom pripremnog sastanka za samit G20 koji će biti održan u Brazilu naredne godine, prenosi Rojters.

On je pozvao na reformu multilateralnih finansijskih institucija tako da dužničke nacije budu bolje zastupljene i predložio da se potraži rešenje za međunarodne poreske mehanizme kojim bi se pomoglo razvojno finansiranje.

14.40 SZO: Zaštititi humanitarne i zdravstvene radnike u Pojasu Gaze

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na zaštitu humanitarnih i zdravstvenih radnika u Gazi nakon što su, kako tvrdi, pojedini radnici privedeni i pretučeni na kontrolnom punktu u Vadi Gazi koji kontroliše izraelska vojska. Iz SZO navode da je od članova ekipe hitne pomoći zatraženo da ostave svoja vozila radi identifikacije, prenosi CNN.

14.27 Eli Koen: Rat će se nastaviti sa ili bez međunarodne podrške

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da će njegova zemlja nastaviti svoj rat u Gazi bez obzira na to da li ima međunarodnu podršku ili ne. "Izrael će nastaviti rat protiv Hamasa sa ili bez međunarodne podrške. Prekid vatre u trenutnoj fazi je poklon terorističkoj organizaciji Hamas i omogućiće joj da se vrati i zapreti stanovnicima Izraela", rekao je izraelski ministar, a prenosi Gardijan.

14.14 Fon der Lajen podržala uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je danas uvođenje sankcija protiv "ekstremističkih" izraelskih naseljenika zbog napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali. "Zalažem se za sankcionisanje onih koji su umešani u napade na Zapadnoj obali. Moraju da odgovaraju. Ovo nasilje nema nikakve veze sa borbom protiv Hamasa i mora se zaustaviti", rekla je Fon der Lajen, prenosi CNN.

Ona je dodala da "nasilje doseljenika ekstremista" ugrožava izglede za trajni mir na Bliskom istoku. "To bi moglo da dovede do povećanja regionalne nestabilnosti", rekla je predsednica Evropske komisije.

12.25 IDF potvrdio da je 10 vojnika poginulo u Gazi, uključujući jednog pukovnika

Deset pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), uključujući višeg vojnog zapovednika i nekoliko oficira, poginulo je u teškim borbama u Pojasu Gaze, čime je broj vojnika IDF-a poginulih u kopnenoj ofanzivi porastao na 115, javljaju danas izraelski mediji. Komanda IDF-a je precizirala da je devet vojnika upalo u zasedu i ubijeno u utorak uveče u oblasti Šudžaije, na severu Pojasa Gaze, dok je jedan ubijen u odvojenom incidentu u blizini. To se smatra jednim od najsmrtonosnijih sukoba od kada su izraelske trupe krenule u kopneni napad na Pojas Gaze, piše "Haarec".

11.22 UN: Kolaps zdravstvenog sistema u Gazi

Humanitarna kancelarija UN-a saopštila je da je ponovila svoju poruku da se Gaza suočava sa "katastrofom u javnom zdravlju" nakon kolapsa zdravstvenog sistema.

"Svi znamo da je zdravstveni sistem kolabirao", rekla je Lin Hejstings, humanitarna koordinatorka UN za okupiranu palestinsku teritoriju.

"Imamo formulu iz udžbenika za epidemije i katastrofu javnog zdravllja", dodala je ona, a prenosi Rojters.

11.18 IDF: 250 vazdušnih udara na Gazu za 24h

Izraelska vojska je saopštila da je izvela 250 vazdušnih udara na Gazu u poslednja 24 sata
Zvaničnici Hamasa kažu da je najmanje 50 ljudi ubijeno u poslednjem talasu vazdušnih napada.

IDF kaže da je osujetila pokušaj "terorističkog odreda" u regionu Sadžeija u blizini grada Gaze, važnog uporišta Hamasa, koji se spremao da lansira rakete prema izraelskoj teritoriji, ali je vazdušni napad ID "eliminisao taj odred".

IDF kaže da njene kopnene, vazdušne i pomorske snage nastavljaju "precizne udare na terorističke ciljeve i infrastrukturu širom Pojasa Gaze, sa preko 250 terorističkih ciljeva koji su pogođeni tokom poslednjeg dana"

Associated Press

10.18 Palestinska oslobodilačka organizacija: Bajdenove izjave moraju postati akcije

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al-Šeik, rekao je danas da se izjave američkog predsednike Džozefa Bajdena moraju pretvoriti u akcije, odnosno u poziv za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. "Izjave predsednika Bajdena moraju da se transformišu u akcije, počevši od poziva na hitan prekid vatre i iznošenje sveobuhvatnog političkog plana zasnovanog na međunarodnom pravu, čime se završava okupacija i uspostavlja nezavisna palestinska država", objavio je Al-Šeik na platformi X.

09.58 Američki zvaničnik: Dve rakete koje su ispalili jemenski Huti promašile tanker

Dve rakete ispaljene sa teritorije koju kontrolišu jemenski pobunjenici Huti promašile su danas komercijalni tanker u blizini moreuza Bab el-Mandeb u Crvenom moru, a nije bilo povređenih, rekao je neimenovani američki zvaničnik za AP. Zvaničnik je naveo da je američki ratni brod oborio dron za koji se sumnja da su ga lansirali Huti ka brodu i da nije bilo povređenih. Komercijalni tanker koji je bio meta napada plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i kretao se od severa prema Sueckom kanalu u Crvenom moru, pokazali su podaci satelitskog praćenja.

09.10 Sedam Palestinca ubijeno u izraelskom napadu na Dženin, racija još traje

Palestinac koji je ranjen u intenzivnim sukobima sa izraelskom vojskom u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali podlegao je povredama, saopštile su danas vlasti u Ramali. Prema palestinskim zdravstvenim vlastima, ukupno sedam ljudi ubijeno je u borbama sa izraelskom vojskom u izbegličkom kampu Dženin, koje traju od juče, prenosi Tajms of Izrael. Izraelska vojska saopštila je u utorak da je izvršila napad dronom na neodređeni broj Palestinaca, koji su, kako je navela, bacali eksplozivne naprave i pucali na izraelske trupe, preneo je Rojters.

AP Photo/Ariel Schalit

 

08.31 Osam izraelskih vojnika poginulo u Gazi

Osam izraelskih vojnika, među kojima je i komandant bataljona, poginulo je u borbama u Gazi u utorak, objavile su izraelske odbrambene snage (IDF). Među poginulima je i potpukovnik Tomer Grinberg, komandant bataljona. Najmanje 114 izraelskih vojnika poginulo je otkako je Izrael pokrenuo svoju kopnenu ofanzivu na Gazu 20. oktobra, javio je Rojters.

06.56 Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o hitnom prekidu vatre

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN. Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija, a protiv su bili Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Rezolucijom se traži "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila". Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze. 

Euronews TV

06.32 Konvoj od 80 kamiona humanitarne pomoći za Gazu

Konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći za palestinske civile u Pojasu Gaze krenuo je juče iz Egipta ka graničnom prelazu Kerem Šalom nakon što je uspostavljen novi sistem carinske kontrole u nastojanju da se ubrzaju isporuke, izjavio je neimenovani zvaničnik Crvenog polumeseca. Isporuke pomoći iz Egipta u Pojas Gaze koje su počele 20. oktobra moraju prvo da se upute ka prelazu Al-Avdža-Nicana na granici Egipta i Izraela, južno od prelaza Rafa, da bi se obavila carinska kontrola što prouzrokuje zastoje i kašnjenja, prenosi Rojters.

Associated Press

06.13 Pronađena tela dvoje talaca Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je juče da je pronašla tela dvoje talaca koje je palestinska militantna grupa Hamas držala u Pojasu Gaze. Kako se navodi, reč je o 27-godišnoj Eden Zakariji koja je oteta na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra i 36-godišnjem Zivu Dadu, kog je izraelska vojska već proglasila mrtvim, prenosi BBC. Iz IDF-a su dodali da su porodice žrtava obaveštene.

"IDF šalje porodicama svoje iskreno saučešće i nastaviće da ih podržava. Naša misija je da lociramo nestale i vratimo sve taoce kućama", navodi se u saopštenju. 

 

Komentari (0)

Svet