Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Srbija glasala "Za"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

07:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

at Izraela i Hamasa traje 67 dana. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izrael nema nameru da trajno ostane u Pojasu Gaze i da je otvoren za razgovor o tome ko će kontrolisati tu teritoriju. Poručio je da Izrael želi da postigne eventualni sporazum sa militantnom grupom Hezbolah u Libanu koju podržava Iran, ali pod uslovom i dogovorom koji uključuje sigurnu zonu duž granice i odgovarajuće garancije. Bela kuća je saopštila da je zabrinuta zbog izveštaja da je IDF upotrebio municiju sa belim fosforom koju su mu isporučile SAD u oktobru, tokom napada u južnom Libanu. Palestinske vlasti osudile su Izrael, jer nastavlja da blokira novac dodeljen Gazi što, kako kažu predstavlja "ratni zločin".

Ključni događaji:

  • Bela kuća zabrinuta zbog izveštaja da je Izrael upotrebio beli fosfor
  • Galant: Izrael spreman na sporazum sa Hezbolahom, ali pod određenim uslovima
  • Izraelske odbrambene snage tvrde da koriste samo legalno oružje
  • IDF: 500 terorista uhapšeno u Gazi prošlog meseca
  • Borelj: EU predlaže sankcije za nasilne izraelske naseljenike na Zapadnoj obali
  • Ministarstvo zdravlja Gaze: Do sada ubijeno 18.205 ljudi

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.10 Ambasador Izraela u UN: Još jedna licemerna rezolucija

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da će Generalna skupština UN glasati o "još jednoj licemernoj rezoluciji".

"Ne samo da ova rezolucija ne osuđuje Hamas za zločine protiv čovečnosti, nego uopšte ne pominje Hamas. To će samo produžiti smrt i razaranja u regionu", rekao je Erdan u Generalnoj skupštini UN.

Dodao je da je jedina namera Hamasa da uništi Izrael i da je ta palestinska militantna grupa, prema njegovim rečima, potvrdila da će ponavljati svoje zločine iznova i iznova dok Izrael ne bude prestao da postoji.

"Pa zašto bi iko želeo da pomogne Hamasu da nastavi svoju vladavinu terora i ostvari svoju satanističku agendu. Svi znamo da takozvani humanitarni prekid vatre u ovoj rezoluciji nema nikakve veze sa humanošću. Izrael već preduzima sve mere da olakša ulazak humanitarne pomoći u Gazu", istakao je izraelski diplomata. 

22.45 Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.

Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija, a protiv su bili Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Rezolucijom se traži "momentalan humanitarni prekid vatre", kao i da se "sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila". Pored toga, poziva se na "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca" i na "obezbeđivanje pristupa humanitarne pomoći" u Pojas Gaze.

21.15 Konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći krenuo prema Gazi

Konvoj od 80 kamiona sa humanitarnom pomoći za palestinske civile u Pojasu Gaze krenuli su danas iz Egipta ka graničnom prelazu Kerem Šalom nakon što je uspostavljen novi sistem carinske kontrole u nastojanju da se ubrzaju isporuke, izjavio je neimenovani zvaničnik Crvenog polumeseca.

Isporuke pomoći iz Egipta u Pojas Gaze koje su počele 20. oktobra moraju prvo da se upute ka prelazu Al-Avdža-Nicana na granici Egipta i Izraela, južno od prelaza Rafa, da bi se obavila carinska kontrola što prouzrokuje zastoje i kašnjenja, prenosi Rojters.

20.05 IDF: Pronađena tela dvoje talaca koje je Hamas držao u Gazi

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je pronašla tela dvoje talaca koje je palestinska militantna grupa Hamas držala u Pojasu Gaze.

Kako se navodi, reč je o 27-godišnoj Eden Zakariji koja je oteta na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra i 36-godišnjem Zivu Dadu, kog je izraelska vojska već proglasila mrtvim, prenosi BBC.

Iz IDF-a su dodali da su porodice žrtava obaveštene.

"IDF šalje porodicama svoje iskreno saučešće i nastaviće da ih podržava. Naša misija je da lociramo nestale i vratimo sve taoce kućama", navodi se u saopštenju. 

19.50 Skoro 40.000 zgrada u Gazi uništeno ili oštećeno od 7. oktobra

Skoro 40.000 zgrada ili oko 18 odsto objekata je oštećeno ili uništeno u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, pokazuje procena Ujedinjenih nacija. Procenu je napravio Satelitski centar UN na osnovu satelitskih snimaka visoke rezolucije iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Agencija navodi da takve procene mogu i da potcene obim razaranja jer uništena zgrada na kojoj je krov čitav može da izgleda neoštećeno.

Najteže su pogođene oblasti Gaza i Severna Gaza u kojima je uništeno ili oštećeno oko 80 odsto od ukupnog broja oštećenih objekata.

19.10 Bajden: Izrael počinje da gubi podršku zbog neselektivnog bombardovanja Gaze

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da Izrael počinje da gubi podršku međunarodne zajednice svojim neselektivnim bombardovanjem Pojasa Gaze u kojem su ubijene hiljade palestinskih civila.

"Počinju da gube tu podršku", rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Dodao je da izraelski premijer Benjamin Netanijahu treba da promeni svoju "tvrdolinijašku vladu".

16.36 Netanijahu: Neće biti ''Hamas-stana'' niti ''Fatah-stana'' u Gazi nakon rata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael neće ''ponoviti greške iz Osla'', i priznao da postoje neslaganja oko vizije posleratne Gaze sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

"Duboko cenim američku podršku uništavanju Hamasa i vraćanju naših talaca. Nakon intenzivnog dijaloga sa predsednikom Bajdenom i njegovim ljudima, dobili smo punu podršku za kopnenu operaciju i za obuzdavanje međunarodnog pritiska da se rat okonča", rekao je Netanijahu i dodao da "postoji neslaganje kada je u pitanju 'dan posle' Hamasa", prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

15.48 Četiri Palestinca ubijena u izraelskom napadu dronom na Zapadnoj obali

Četiri Palestinca ubijena su danas u izraelskom napadu dronom na grad Dženin i njegov izbeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, a još jedan Palestinac je povređen, javila je palestinska agencija WAFA. To je potvrdilo i palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je da je izvršila napad dronom na neodređeni broj Palestinaca, koji su, kako je navela, bacali eksplozivne naprave i pucali na izraelske trupe, preneo je Rojters. Vojska je navela da je locirala tunele, pronašla oružje, municiju i eksplozivna sredstva, kao i da je demontirala postrojenje za izradu bombi.

Direktor bolnice u Dženinu rekao je za agenciju WAFA da su Palestinci bili direktne mete.

15.28 Luka Ašdod ocenila napade Huta na brodove ''strateškom prentnjom''

Napadi jemenske militantne grupe Huti na komercijalne brodove predstavljaju stratešku pretnju svetskim brodskim rutama i pomorskom saobraćaju ka Izraelu, iako nije bilo direktnog uticaja na lučke aktivnosti, saopštila je danas uprava izraelske luke Ašdod.

''Činimo sve kako bismo u potpunosti bili operativni i održali otvorene kapije ka Izraelu uprkos ratnim izazovima'', navodi se u saopštenju luke Ašdod.

14.57 Broj poginulih u Gazi premašio 18.000

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra poginulo je 18.412 ljudi, a povređeno 50.100, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u dnevnom izveštaju.

Tanjug AP/Hatem Moussa

 

14.12 Šef UNRWA: Civili u Pojasu Gaze "podnose pakao na zemlji"

Šef Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini rekao je nakon što je posetio Pojas Gaze da civili u enklavi "podnose pakao na zemlji". Lazarini je napisao na platformi X da se tragična situacija u Gazi stalno produbljuje, da su ljudi bez krova nad glavom, da žive na ulici i da im je potrebna svaka pomoć. Lazarini je rekao da se UNRWA suočava sa "nemogućom situacijom", preneo je Bi-Bi-Si (BBC). UN su saopštile da je distribucija pomoći na većem delu Pojasa Gaze uglavnom obustavljena zbog intenziteta borbi i ograničenja kretanja duž glavnih puteva.

14.02 U Parizu sutra konferencija o strategiji za sprečavanje finansiranja Hamasa

Zvaničnici iz više od 20 zemalja, uključujući Izrael, ali od kojih nijedna nije arapska država, sastaće se sutra u Parizu da bi definisali strategiju za sprečavanje finansiranja Hamasa i aktivnosti te palestinske militantne grupe na internetu, izjavili su trojica neimenovanih diplomata za Rojters. "Čudno je da neće biti arapskih zemalja", rekao je jedan diplomata, čija je zemlja pozvana na sastanak. Dvojica drugih diplomata takođe su potvrdili odsustvo arapskih zemalja i Turske.

Francuska, Nemačka i Italija zalagale su se da EU uvede poseban režim sankcija protiv Hamasa nakon napada te grupe na jug Izraela 7. oktobra.

13.58 Puma od sledeće godine raskida sponzorski ugovor sa reprezentacijom Izraela

Nemački proizvođač sportske opreme Puma će prekinuti sponzorstvo fudbalske reprezentacije Izraela sledeće godine, na osnovu odluke donete pre napada Hamasa 7. oktobra, saopštio je danas portparol kompanije. "Detalji o dva novopotpisana ugovora biće objavljeni krajem ove i početkom 2024. godine, ugovori sa nekim savezima kao što su Srbija i Izrael će isteći 2024. godine", naveo je portparol u saopštenju poslatom mejlom. Odluka je doneta 2022. godine kao deo nove Pumine strategije "manje-veće-bolje" i bila je u skladu sa redovnim rokovima za dizajniranje i razvoj timskih dresova, dodao je portparol, prenosi Rojters.

Pokret za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS) predvođen Palestincima pozvao je na bojkot ove firme za sportsku odeću pre napada 7. oktobra zbog njenog sponzorstva izraelskog tima.

13.45 Francuska fregata uništila dron koji je pretio norveškom tankeru u Crvenom moru

Francuska fregata presrela je i uništila dron koji je pretio norveškom naftnom tankeru Strinda u vazdušnom napadu iz Jemena, saopštilo je danas francusko ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da se napad dogodio u ponedeljak uveče i da je izazvao požar na tankeru koji plovi pod norveškom zastavom, preneo je Rojters.

12.09 SZO: Od 36 bolnica u Pojasu Gaze, delimično funkcionalno samo 11

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su danas da je samo 11 bolnica, ili manje od trećine svih bolnica u Pojasu Gaze, ostalo delimično funkcionalno i zamolili su da preostale bolnice ostanu netaknute. "Za samo 66 dana, zdravstveni sistem je spao sa 36 funkcionalnih bolnica na 11 delimično funkcionalnih bolnica - jedna na severu i 10 na jugu", rekao je predstavnik SZO za tu okupiranu palestinsku teritoriju, Ričard Peperkorn, na onlajn brifingu iz Gaze. On je naveo da se više ne sme izgubiti nijedna zdravstvena ustanova ili bolnica.

Associated Press

11.37 Danas hitna sednica GS UN, glasa se o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi

Generalna skupština UN trebalo bi danas da glasa o trenutnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, nekoliko dana nakon što su SAD stavile veto na sličnu rezoluciju predloženu u Savetu bezbednosti. Ovaj predlog podnela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju, prenosi BBC. Sednica GS UN je zakazana u 15 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21 po srednjeevropskom.

10.25 SZO optužila Izrael za maltretiranje palestinskog medicinskog osoblja

Svetska zdravstvena organizacija izdala je snažno saopštenje u kojem optužuje Izrael da odlaže vitalnu medicinsku misiju i da je nateralo palestinsko medicinsko osoblje da "kleči na nišanu pištolja", pritvara i sprečava da rade svoj posao.

"Dana 9. decembra 2023. godine, tim SZO završio je misiju visokog rizika u bolnici Al-Ahli u Gazi kako bi isporučio medicinski materijal, procenio situaciju u bolnici i prebacio teško povređene pacijente u bolnici na jug.

Na putu ka severu, konvoj UN je pregledan na kontrolnom punktu Vadi Gaza, a članovi ekipe hitne pomoći morali su da napuste vozila radi identifikacije. Dvoje pripadnika PRCS-a zadržano je više od sat vremena, što je dodatno odložilo misiju. Osoblje SZO je videlo kako su jednog od njih naterali da kleči na nišanu, a zatim ga sklonili iz vidokruga, gde su ga navodno maltretirali, tukli, svlačili i pretresali.

Kada je misija ušla u grad Gaza, kamion pomoći koji je prevozio sanitetski materijal i jedno od kola hitne pomoći pogođeni su mecima.

U povraktu prema južnoj Gazi, sa pacijentima iz bolnice Al-Ahli, konvoj je ponovo zaustavljen na kontrolnom punktu Vadi Gaza, gde su osoblje PRCS-a i većina pacijenata morali da napuste kola hitne pomoći radi bezbednosne provere. Kritične pacijente koji su ostali u kolima hitne pomoći pretraživali su naoružani vojnici.

Jedan od ista dva službenika PRCS-a koji su ranije bili privremeno pritvoreni na ulasku, odveden je na ispitivanje po drugi put. Misija je činila brojne pokušaje da koordiniše njegovo oslobađanje, ali je na kraju - posle više od dva i po sata - morala da donese tešku odluku da napusti veoma opasno područje i nastavi dalje, radi bezbednosti i dobrobiti pacijenata i humanitarnih radnika. Palestinsko društvo Crvenog polumeseca je kasnije izvestilo da je tokom procesa transfera jedan od povređenih pacijenata preminuo od posledica nelečenih rana.

Član osoblja PRCS-a pušten je kasnije te noći nakon zajedničkih napora UN-a. Juče ga je sreo tim SZO, kao i njegovog oca, supervizora i kolege. Rekao je da su ga maltretirali, tukli, pretili, skidali mu odeću i vezivali mu oči. Ruke su mu bile vezane na leđima i prema njemu se postupalo na ponižavajući način. Kada je pušten, ostavljen je da hoda prema jugu sa još vezanim rukama na leđima, bez obuće i odeće", navodi se u saopštenju SZO.

Dalje se u saopštenju poziva na prekid vatre, dok SZO ostaje kritična prema Izraelu i uslovima koje je izazvao unutar Pojasa Gaze.

Associated Press

08.10 Jemenski Huti ispalili raketu na noverški tanker

Jemenski Huti su gađali novrveški komercijalni tanker krstarećom raketom nakon što je posada odbila da odgovori na upozorenja, prenosi Rojters reči portparola vojske Huta Jehija Sarijea. On je u televizijskoj izjavi dodao da je grupa poslednjih dana uspešno ometala prolaz nekoliko brodova delujući u znak podrške Palestincima.

On je obećao da će Huti nastaviti da blokiraju sve brodove koji idu ka izraelskim lukama dok Izrael ne dozvoli ulazak hrane i medicinske pomoći u Pojas Gaze.

Dva vojna zvaničnika su za Rojters potvrdila su da nema žrtava, a napad na tanker "Strinda" dogodio se na oko 110 kilometara severno od moreuza Bab al-Mandab, sinoć oko 22 sata, rekao je jedan od zvaničnika. Američki razarač USS Mason je prvi pritekao u pomoć, dodali su zvaničnici.

Britanska novinska navodi da je u pitanju norveški tanker koji je prevozio hemikalije i sada je u sigurnoj luci.

 

AP/AP Photo

 

08.10 Izrael dronom napao militante u Dženinu, ubijena četiri Palestinca

Četiri Palestinca ubijena su danas u napadu izraelskog drona na okupirani grad Dženin na Zapadnoj obali i njegov izbeglički kamp, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali i palestinska zvanična novinska agencija WAFA. Još jedna osoba je povređena u napadu na naselje Al-Sibat u gradu Dženin, izvestili su palestinski mediji, prenosi Rojters. Direktor bolnice u Dženinu rekao je agenciji WAFA da su ti Palestinci direktno bili meta. Izraelske snage okružuju tri bolnice u toj oblasti, dodaje se u izveštaju agencije.

07.17 Blinken: Izrael ne sme da dozvoli da se proširi konflikt na Bliskom istoku

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je potrebno da Izrael načini sve neophodne korake da se konflikt na Bliskom istoku ne proširi. Državni sekretar Blinken razgovarao je telefonom sa članom ratnog kabineta Izraela, ministrom Benijem Gancom.

"Državni sekretar Blinken razgovarao je telefonom sa članom ratnog kabineta Izraela, ministrom Benijem Gancom. Njih dvojica su razgovarali o aktuelnim naporima da se omogući bezbedan povratak svih preostalih talaca, poveća nivo humanitarne pomoći i spreči širenje konflikta", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

6.49 Crveni polumesec: Vode se borbe u blizini bolnice Al-Amal

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca objavilo je na društvenoj mreži X da se borbe vode u blizini bolnice Al-Amal u Kan Iounisu, na jugu pojasa Gaze. "Okupacioni avioni izvršili su nekoliko nasilnih napada u blizini bolnice Al-Amal, a nastavljeno je artiljerijsko granatiranje centra grada i severnih delova sedišta udruženja, u kojem je smešteno 13.000 raseljenih", navodi se.

6.40 Izrael izneo uslove za sporazum sa Hezbolahom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da je Izrael spreman za mogućnost postizanja sporazuma sa libanskim Hezbolahom, ali pod određenim uslovima. Potrebno je, kako je naveo, da se ostvare bezbedne zone duž granice i da se daju odgovarajuće garancije, preneo je Rojters.

Galant je ponovio da Izrael nema nameru da ostane trajno u Pojasu Gaze i da je otvoren za razgovor o alternativi ko bi mogao da vlada tom palestinskom teritorijom, dokle god nova, buduća grupa nije neprijateljski nastrojena prema Izraelu.

profimedia

 

6.37 Borelj: EU predlaže sankcije za nasilne izraelske naseljenike na Zapadnoj obali

Evropska unija predložiće vladama zemalja članica da uvedu sankcije izraelskim naseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali koji nasilno postupaju s tamošnjim Palestincima, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj. "Radićemo na predlaganju sankcija ekstremističkim naseljenicima na Zapadnoj obali", istakao je Borelj nakon sastanka ministara inostranih poslova EU u Briselu, a preneo je Rojters.

Ovaj medij napominje da se nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima u Zapadnoj obali povećalo od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

6.15 IDF: U džamiji u Gazi pronađena prostorija koju Hamas koristi za obuku

Izraelska vojska (IDF) saopštila je sinoć da su njeni pripadnici otkrili mesto za obuku palestinske militantne grupe Hamas unutar džamije u Džabaliji na severu Pojasa Gaze. IDF je objavio video-snimak na kojem se vidi kako vojnik obilazi džamiju i na trećem spratu otkriva prostoriju koju Hamas navodno koristi za simulaciju borbi, prenosi Tajms of Izrael.

U susednoj prostoriji je, kako navodi izraelska vojska, pronađena oprema koja se koristi za pravljenje eksplozivnih naprava. Pored toga, u džamiji je pronađeno i više komada vatrenog oružja, granata, kao i vojna oprema, piše u saopštenju IDF-a. 

6.05 Ministarstvo zdravlja Gaze: Do sada je ubijeno 18.205 ljudi

Najmanje 18.205 ljudi ubijeno je u napadima Izraela od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja iz Pojasa Gaze. Ministarstvo je navelo i da je najmanje 49.645 ljudi ranjeno, preneo je Rojters. Portparol Ministarstva zdravlja Pojasa Gaze Ašraf al Kudra rekao je u subotu za Al Džaziru da deca čine oko 45 odsto žrtava. 

Komentari (0)

Svet