Fokus

Blinken pozvao Saida da vrati Tunis na demokratski put

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

23:03

Blinken pozvao Saida da vrati Tunis na demokratski put
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je pozvao predsednika Tunisa Kaisa Saida da preduzme mere koje će zemlju vratiti na demokratski put nakon što je on preuzeo upravljačka ovlašćenja u nedelju.


Said je proglasio nacionalnu vanrednu situaciju zbog pandemije i lošeg upravljanja kako bi smenio premijera, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu kontrolu što su pozdravili na uličnim skupovima, ali njegovi protivnici ocenili pučem, preneo je Rojters.

Blinken je u ponedeljak razgovarao sa Saidom.

U intervjuu datom danas Al DŽaziri na arapskom jeziku, prema transkriptu koji je dostavio Stejt department, Blinken je rekao da je zabrinut što su ti koraci u suprotnosti sa ustavom.

Ulice u gradovima širom Tunisa danas su bile mirne nakon što su velike stranke ranije ove sedmice odlučile da za sada ne organizuju bilo kakve velike proteste ili sukobe i pošto je Said uveo strože mere u borbi protiv širenja kovid-19.

Istraživanje javnog mnjenja koje je juče u medijima objavila kompanija Emhrod, čija su istraživanja pre izbora 2019. bila veoma približna konačnim rezultatima, pokazalo je da gotovo devet od 10 Tunišana podržava njegove postupke.

Ljudi, međutim, žele da vide rezultate.

Preporuka za vas

Nakon premijera, predsednik Tunisa smenio direktora nacionalne televizije: Ko je naložio da se zaustave gosti programa

Komentari (0)

Svet