Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu nagovestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2023

-

08:43

RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu nagovestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca
RAT IZRAELA I HAMASA Netanjahu nagovestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca - Copyright Tanjug AP/Ohad Zwigenberg, Moti Milrod, Leo Correa, Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 71 dan. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su juče tokom borbi na severu Gaze greškom usmrtile tri izraelska taoca. Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe mestu Šejaja pogrešno identifikovale tri izraelska taoca kao pretnju, otvorile vatru na njih i usmrtile ih. Snimatelj Al Džazire ubijen je juče u južnom delu Pojasa Gaze, izjavio je portparol te televizije. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je podršku Evropske unije rešenju o dve države za Izraelce i Palestince, rekavši da ne može biti mira ako taj aranžman ne bude na stolu.

Ključni događaji:

  • Izraelska vojska greškom ubila tri taoca
  • Ubijen snimatelj Al Džazire
  • Fon der Lajen: Ne može biti nasilnog iseljavanja Palestinaca
  • Suspendovani izraelski vojnici koji su skrnavili džamiju

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.17 Hamas: Nema novog sporazuma o taocima ako ne prestane izraelska agresija na Gazu

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je večeras da neće pristati na još jedan dogovor o oslobađanju talaca koje drži u Gazi ako ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

"Potvrđujemo naš stav da nećemo otvarati nikakve pregovore o razmeni zarobljenika ukoliko jednom zauvek ne prestane agresija na naš narod", piše u saopštenju Hamasa.

Navodi se da je Hamas ovaj stav preneo posrednicima, prenosi Tajms of Izrael. Militantna grupa Islamski džihad takođe je saopštila da će se o sporazumu o oslobađanju talaca raspravljati tek nakon opšteg prekida vatre.

"Spremni smo za razmjenu zarobljenika, ali nakon opšteg prekida vatre. Posvećeni smo ovom uslovu", izjavio je prestavnik Islamskog džihada.

22.39 Ministarstvo zdravlja u Ramali: Poginulo 19.088 Palestinaca

Od početka ratnog sukoba u Gazi do danas je poginulo 19.088 Palestinaca, a u napadima izraelske vojske povređeno je više od 54.450 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Ramali.

U saopštenju se precizira da je u Pojasu Gaze poginulo 18.800 osoba, a broj žrtava na Zapadnoj obali uvećan je na 288. U Gazi je povređeno više od 51.000, a na Zapadnoj obali 3.450 osoba, prenosi agencija Vafa.

Tanjug AP/Leo Correa

 

22.27 Netanijahu nagovestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagovestio je danas da su u toku novi pregovori o povratku talaca koje drži Hamas, nakon što se šef obaveštajne službe Mosad David Barnea sastao sa premijerom Katara, zemlje koja posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Netanijahu je sukob u Gazi nazvao egzistencijalnim ratom koji se mora voditi do pobede, uprkos pritiscima i troškovima i istakao da će ta teritorija biti demilitarizovana i pod izraelskom bezbednosnom kontrolom, preneo je Rojters.

On je rekao da je izraelska ofanziva u Gazi pomogla da se u novembru postigne delimičan sporazum o oslobađanju talaca. "Uputstva koje dajem pregovaračkom timu zasnovana su na ovom pritisku, bez kojeg nemamo ništa", kazao je on.

21.42 Penzionisani izraelski general: Hamas se ne može pobediti ako se ne vrate taoci

Ako izraelski taoci ostanu u Gazi, njihovo prisustvo će predstavljati teret koji bi mogao da potraje decenijama, upozorio je izraleski general-major u penziji Amos Gilad tokom današnjeg skupa solidarnosti na takozvanom Trgu talaca u Tel Avivu.

„Nikakva pobeda nad Hamasom nije moguća ako se kasnije ispostavi da nije učinjeno sve što je bilo moguće da se vrate taoci“, rekao je Gilad, koji je sada na funkciji izvršnog direktora Instituta za politiku i strategiju, a prethodno je bio na čelu Odeljenja za istraživanje vojne obaveštajne službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

21.40 Netanijahu:Smrt talaca slomila srca nacije,rat se nastavlja do uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija IDF nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

“Borimo se za svoj opstanak i moramo nastaviti do pobede, uprkos međunarodnom pritisku i gubicima koje Izrael trpi", istakao je Netanijahu na konferenciji za novinare. On je rekao da žali zbog "tragične smrti trojice talaca - Jotama Haima (28), Samera Talalke (22) i Alona Šamriza (26), koje su greškom ubili vojnici IDF-a u petak ujutro, prenosi Tajms of Izrael.

“Dodirnuli su spas, a onda se dogodila katastrofa. Pitao sam se, a nesumnjivo su se i svi Izraelci pitali: 'Što bi bilo da…' i 'Da je samo nešto bilo drugačije'…. Bili smo tako blizu da ih zagrlimo. Ali ne možemo da vratimo sat unazad", rekao je Netanijahu, napominjući da svi ratnici znaju da je "tanka linija između pobede i katastrofe". “Naučićemo lekcije”, poručio je on, napominjući da će Izrael nastaviti “vojne i diplomatske napore” da vrati sve taoce.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

21.33 Al Džazira pokreće slučaj na Međunarodnom krivičnom sudu zbog ubistva snimatelja

Al Džazira će proslediti slučaj, kako je navela, "atentata" na jednog od svojih snimatelja u Gazi Međunarodnom krivičnom sudu, saopštila je danas ta medijska kuća.

Snimatelj Samer Abu Daka, nastradao je u napadu dronom u petak dok je izveštavao o ranijem izraelskom bombaškom napadu na školu, koja je korišćena kao sklonište za raseljene osobe u južnom Pojasu Gaze, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

19.40 Izraelski ratni kabinet raspravlja večeras o sporazumu o oslobađanju talaca

Izraelski ratni kabinet trebalo bi da se sastane večeras kako bi raspravljao o dogovoru o spasavanju više talaca iz zarobljeništva u Gazi, javili su izraelski mediji.

Dogovor koji je bio tema razgovora između šefa Mosada Davida Barnee i premijera Katara Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija uključuje oslobađanje starijih muškaraca i civila u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Barnea je razgovarao kasno sinoć s katarskim premijerom u Oslu u okviru napora da se postigne dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Gazi. On se takođe sastao s egipatskim zvaničnicima, prenosi Džerusalem post.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su kako se čini da je Izrael spremniji u razgovorima s posrednicima za postizanje novog dogovora o prekidu vatre i oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca držanih u Gazi. Takođe su napomenuli da su izraelski zvaničnici promenili mišljenje o nekim tačkama koje su prethodno odbili, ali nisu naveli detalje.

19.25 IDF i Šin Bet: Zarobljeno 90 terorističkih operativaca u bolnici na severu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet saopštile su danas da su tokom poslednjih nekoliko dana izraelske snage zarobile oko 90 terorističkih operativaca u bolnici Kamal Advan na severu Gaze i zaplenile brojno oružje. U zajedničkom saopštenju se navodi da su neki od zarobljenih u bolnici, koja je navodno služila kao baza Hamasa, učestvovali u masakru 7. oktobra na jugu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Pripadnici 460. oklopne brigade i komandosa mornaričke jedinice Šajet 13 izvršili su raciju u bolnici, locirajući oružje, uključujući jurišne puške, RPG, eksplozivne naprave i vojnu opremu koja pripada Hamasovim operativcima, saopštile su IDF.

19.17 Hejdari: Primirje u Gazi rezultat pregovora Irana i drugih zemalja

Uspostavljanje privremenog primirja u Pojasu Gaze bilo je rezultat efikasnih diplomatskih konsultacija i stalnih pregovora između Irana i drugih zemalja, rekao je danas zamenik predsednika Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta Šahrijar Hejdari.

On je rekao iranskoj novinskoj agenciji IRNA da je administracija predsednika Irana Ebrahima Raisija uložila sve diplomatske kapacitete da ohrabri druge zemlje u svetu da se promoviše prekid vatre u Pojasu Gaze.

profimedia

 

19.11 Holandski teretni brodovi neće ploviti Crvenim morem zbog napada Huta

Holandski teretni brodovi, za sada, neće ploviti kroz Crveno more jer, kako tvrde nadležni, jemenski pobunjenici Huti raketama i bespilotnim letelicama napadaju svaki brod koji naiđe. Anet Koster iz Kraljevskog udruženja holandskih brodovlasnika (KVNR) kaže da je vezu sa Izraelom "teško pronaći ili da ona uopšte ne postoji", što, tvrdi, situaciju čini još komplikovanijom.

Brodovi koji su već na Crvenom moru nemaju drugog izbora osim da nastave da plove, rekla je Koster, ali brodovi koji još uvek mogu da biraju, idu dugim putem, oko Afrike. Umesto kroz Crveno more, brodovi koji putuju u Aziju promorani su da plove 10 do 15 dana duže, oko Afrike, pošto su jemenski Huti, nagovestili da će nastaviti sa napadima na brodove sve dok Izrael ne pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi NL Tajms.

19.08 Abas razgovarao sa kraljem Bahreina o napadu Izraela na Pojas Gaze

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas i kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa razgovarali su danas telefonom o najnovijim dešavanjima na palestinskim teritorijama, posebno o tekućem izraelskom napadu na Pojas Gaze.

Abas je obavestio kralja Hamada o aktuelnoj situaciji u Palestini, ističući izraelske napade i naglašavajući potrebu za koordinisanim naporima sa arapskom braćom kako bi se osiguralo zaustavljanje izraelske agresije, sprečilo raseljavanje palestinskog naroda i olakšala brza isporuka humanitarne pomoći, vode i distribucija struje, prenela je WAFA.

18.49 Šef IDF: Ne možemo ubijati one koji dižu belu zastavicu u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti su odgvorne za tragično ubistvo tri taoca u Gazi, priznao je načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi u večernjem obraćanju, prenosi Jerusalim Post.

"Tri taoca su učinila sve što je bilo moguće da shvatimo (ko su oni). Ne možemo da pucamo na one koji podižu belu zastavicu. Međutim, pucnjava se dogodila u oblasti borbe pod visokim pritiskom", dodao je Halevi.

Ranije danas saopšteno je da je istraga pokazala da su tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u naselju Šejaja u gradu Gazi, bila bez majice, kao i da je jedan od njih nosio štap sa improvizovanom belo zastavom, prenosi Tajms of Izrael.

Portparol IDF-a ranije je naveo da vojska veruje da su greškom usmrćeni taoci "pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

EPA-EFE/ATEF SAFADI

 

16.23 NYT: Izrael imao nacrt finansijske infrastrukture Hamasa još 2018. godine

Izraelska obaveštajna služba prikupila je sveobuhvatne detalje o Hamasovoj finansijskoj strukturi 2018. godine, ali nije ništa uradila da je ugasi i prekine slanje novca toj militantnoj grupi, preneo je Njujork tajms. Prema izveštaju njujorškog lista, u dokumentima pronađenim na kompjuteru visokog zvaničnika Hamasa mogao se videti privatni kapital vredan stotine miliona dolara.

Uključivao je rudnike pod kontrolom Hamasa, farme živine i građevinske kompanije za gradnju puteva u Sudanu, dva nebodera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, građevinskog investitora u Alžiru i firmu za nekretnine na turskoj berzi. Dodaje se da, iako su dokumenta predata u Jerusalimu i Vašingtonu, ništa nije učinjeno da se spreče operacije, navodi Tajms of Izrael.

"Svi pričaju o neuspehu obaveštajnih službi 7. oktobra, ali niko ne priča o neuspehu da se zaustavi tok novca. Tim novcem je omogućeno da dođe do ovoga", rekao je Udi Levi, bivši šef Mosada za ekonomska pitanja.

profimedia

 

13.45 Zvaničnik: Ubijeni izraelski taoci nosili su belu zastavu

Tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u Gazi, nosila su belu zastavu, pokazala je preliminarna istraga incidenta, rekao je vojni zvaničnik. On je dodao da se incident dogodio u oblasti gde militanti Hamasa "deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja", preneo je Rojters. Zvaničnik je rekao da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima o pravilima borbe.

12.30 Od početka sukoba Izraela i Hamasa nastradalo 66 novinara, većinom Palestinci

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci.

Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara, prenosi Al Džazira. Kamerman Al Džazire Samir Abudaka poslednji je među novinarima koji su ubijeni u izraelskim akcijama u Pojasu Gaze i sahranjen je danas u Kan Junisu, na jugu te enklave.

12.29 Izraelska vojska vrši pretrese škola u Gazi za koje sumnja da su baze Hamasa

Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade i mornaričke jedinice Šajetet 13 izveli su racije u dve škole u naselju Rimal, u Gazi, gde su se, kako tvrde Izraelske odbrambene snage (IDF), krili operativci Hamasa.

Prema saopštenju IDF, izraelske trupe su ubile nekoliko boraca Hamasa u toj oblasti, dok su se operativci koji su se nalazili u školama predali izraelskoj vojsci. Trupe brigade Kirijati izvršile su pretrese nekoliko stanova u južnom gradu Kan Junis u Gazi, gde je pronađeno oružje i tuneli koje su navodno koristili borci Hamasa, saopštile su izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

12.03 Šta se zna o tri taoca koje su izraelske snage greškom ubile u Gazi

Izraelska vojska saopštila je sinoć da je greškom ubila tri taoca tokom operacije u Gazi nakon što su oni pogrešno identifikovani kao "pretnja". Objavljena su i njihova imena, a reč je o Jotamu Haimu (28), Sameru Talalki, (22), i Alonu Šamrizu (26). Šta se zna o njima pročitajte opširnije u posebnom tekstu.

Courtesy of the Shamriz, Al-Talalka and Haim families via AP

 

11.50 UN: Ova godina najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj Obali od 2005.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je ova godina najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj Obali od 2005, kada je ta agencija UN počela da vodi evidenciju. Ukupno 477 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj Obali i u Istočnom Jerusalimu od 1. januara, a više od polovine tog broja nastradalo je od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, saopštava OCHA.

U saopštenju OCHA naglašeno je da se dve trećine ubistava dogodilo tokom "hapšenja i pretresa" i drugih operacija koje su izvele izraelske snage.

09.43 WAFA: Na desetine Palestinaca poginulo u Džabaliji na severu Pojasa Gaze

Na desetine Palestinaca poginulo je danas u izraelskim vazdušnim napadima na Džabaliju na severu Pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija WAFA, navodeći da je veliki broj tela ostao pod ruševinama. Najmanje 14 Palestinaca poginulo je u vazdušnim napadima na dve kuće u Džabaliji, a na desetine je ubijeno u odvojenom vazdušnom napadu na još jednu kuću u tom gradu, preneo je Rojters.

08.35 Hamas: Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo na severu Gaze

Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo je rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na Džabaliju na severu Pojasa Gaze, a devet je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za CNN da ima još tela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja. Al-Burš je iz poljske bolnice u Džabaliji rekao da su meta izraelskog napada bile dve kuće u kojima je bio veliki broj raseljenih Palestinaca.

08.26 Portparol Unicefa: Pojas Gaze je "gori od groblja za decu"

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze "gori od groblja za decu" i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša. Elder, koji se upravo vratio iz višenedeljne posete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posledice po decu zbog nestašice hrane, vode i lekova, objavio je CNN. Elder je ukazao da deci u Gazi prete glad, žeđ i bolesti i istakao da nikada do sada ni na jednom mestu nije video takav nivo razaranja i očaja.

08.14 Protesti u Tel Avivu nakon što je vojska priznala da je greškom ubila tri taoca

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas. Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael veruje da ih Hamas još uvek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanjahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas. Netanjahu je smrt tri taoca ocenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka". Izraelska vojska saopštila je u petak da su njeni pripadnici tokom borbi na severu Pojasa Gaze greškom ubili tri taoca koje je držao Hamas.

07.18 Blinken pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da se brani od Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Nemačke pravu Izraela da obezbedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department. U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spreči dalje širenje sukoba.

06.57 Fon der Lajen: Ne može biti nasilnog iseljavanja Palestinaca

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je juče podršku Evropske unije rešenju o dve države za Izraelce i Palestince, rekavši da ne može biti mira ako taj aranžman ne bude na stolu.

Fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka lidera EU rekla da "postoji sve veći konsenzus“ o tome kako EU treba da pristupi "dan nakon“ okončanja sukoba, prenosi CNN.

"Ne može biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze“, kazala je, i dodala da "Gaza ne može biti sigurno utočište za Hamas“ i da "Hamas ne može biti u upravljačkoj strukturi buduće palestinske države“.

06.46 Ubijen snimatelj Al Džazire

Snimatelj Al Džazire ubijen je juče u južnom delu Pojasa Gaze, izjavio je portparol te televizije.
Snimatelj Samer Abu Daka povređen je zajedno sa kolegom dok je pokrivao bombardovanje škole, navela je Al Džazira u saopštenju ranije danas, preneo je Rojters.

Spasioci nisu uspeli da stignu do Abu Dake i prebace ga na lečenje.

"Spasioci su upravo uspeli da izvuku telo snimatelja Samera Abu Dake", rekao je portparol televizije.

Al Džazira je saopštila da su novinari pogođeni projektilom ispaljenog sa drona u gradu Kan Junis na jugu Gaze.

06.29  Izraelska vojska greškom ubila tri taoca

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su juče tokom bitaka na severu Gaze greškom usmrtile tri izraelska taoca. Portparol IDF-a Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe mestu Šejaja pogrešno identifikovale tri izraelska taoca kao pretnju, otvorile vatru na njih i usmrtile ih, preneo je Tajms of Izrael.

Hagari kaže da IDF snosi odgovornost za "tragični incident".

"Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice", dodao je on.

Portparol IDF-a naveo je kako vojska veruje da su "to troje pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

06.09 Suspendovani izraelski vojnici koji su skrnavili džamiju

Vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Dženinu, koji su puštali molitvu Šema Israel preko zvučnika jedne džamije u Dženinu, suspendovani su sa dužnosti zbog "kršenja verskih svetinja", saopštila je izraelska vojska.

"Vojnici su odmah uklonjeni iz operativnih aktivnosti, nakon što smo dobili snimke i nakon prve inspekcije incidenta od strane komandira. Ponašanje vojnika na snimcima je nedopustivo i u  potpunoj suprotnosti sa vrednostima IDF-a", navodi se u saopštenju vojske koje je preneo Džeruzalem post.

Komentari (0)

Svet