Fokus

Estonski ministar odbrane: Svet rizikuje da uđe u novo doba imperija u kojem vlada zakon jačeg

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

14:45

Estonski ministar odbrane: Svet rizikuje da uđe u novo doba imperija u kojem vlada zakon jačeg
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna poručio je danas da svet rizikuje da uđe u novo doba imperija u kojem vlada zakon jačeg.

On je u autorskom tekstu za Gardijan naveo da je međunarodnom sistemu potrebna hitna i fundamentalna promena, dodavši da je neophodan "novi globalni razgovor" o tome na koji način treba sprovesti reformu Ujedinjenih nacija i Međunarodnog krivičnog suda.

Prema njegovim rečima, ruska invazija na Ukrajinu je istakla nedostatke u sistemu, što bi moglo da dovede do potkopavanja poverenja ljudi u njega. Cakna je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da primi još stalnih članica kako bi sastav SB UN "bolje odražavao naš savremeni svet".

"Kontinuirani i varvarski agresivni rat Rusije protiv Ukrajine nije samo slomio sistem. Iskoristio je neke od njegovih brojnih nedostataka da degradira očigledno nepromenljive norme i vrednosti. Ako se to nastavi, svi ćemo na kraju izgubiti interes za spasavanje sistema", napisao je šef estonske diplomatije.

On je istakao da međunarodne institucije "prečesto izgledaju nemoćno" kada se suoče sa najozbiljnijim izazovima. "Sa samopouzdanjem koje brzo bledi, čitav sistem rizikuje kolaps. To bi značilo povratak u doba imperija u kojem vlada zakon jačeg, a svi ostali pate", naveo je Cakna.

Komentari (0)

Svet