Fokus

Okončan 16-godišnji sudski proces u Surinamu: Bivši diktator osuđen na 20 godina zbog ubistava 15 oponenata

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

23:50

Okončan 16-godišnji sudski proces u Surinamu: Bivši diktator osuđen na 20 godina zbog ubistava 15 oponenata
Okončan 16-godišnji sudski proces u Surinamu: Bivši diktator osuđen na 20 godina zbog ubistava 15 oponenata - Copyright Tanjug/AP Photo/Andres Leighton

veličina teksta

Aa Aa

Posle 16-godišnjeg sudskog procesa, danas je izrečena 20-godišnja zatvorska kazna bivšem surinamskom diktatoru Desi Buterseu, zbog likvidacije 15 političkih oponenata tadašnjem vojnom režimu u decembru 1982. godine.

Buterse (78) je ranije već osuđivan u ovom slučaju 2019. i 2021. godine, ali je uložio žalbu na obe presude, a sud je danas potvrdio osuđujuću presudu koja se smatra pravosnažnom i bez prava na žalbu, prenosi AP.

Sudija je izrekao 20 godina zatvora s obzirom na godine bivšeg predsednika i uz obrazloženje da je to bila najviša zakonska kazna dozvoljena u vreme izvršenja ubistava.

"Proces je krunisan kaznom", rekao je Hugo Esed, advokat rođaka žrtava, navodeći da sada može "s ponosom da kaže da u Surinamu postoji nezavisna ustavna država".

U sudnici za izricanje presude nisu bili ni Buters, ni njegovi saučesnici, koji su osuđeni na po 15 godina zatvora.

Buterseov advokat Irvin Kanhai izjavio je da se ne slaže sa presudom i da je očekivao oslobađajuću presudu, ali je i najavio da će se o detaljima izjasniti kasnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet