Fokus

Liga za borbu protiv klevete: Sve više antisemitskih karikatura, naročito u arapskim medijma

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

20:50

Liga za borbu protiv klevete: Sve više antisemitskih karikatura, naročito u arapskim medijma
Liga za borbu protiv klevete: Sve više antisemitskih karikatura, naročito u arapskim medijma - Copyright Anti-Defamation League

veličina teksta

Aa Aa

Liga za borbu protiv klevete (ADL) danas je objavila izveštaj o sve većoj rasprostranjenosti uvredljivih antisemitskih tema pre svega u arapskim medijima, što je dobilo zamah nakon početka nedavnog sukoba na Bliskom istoku, piše izraelski list Džeruzalem post.

U jednom od poslednjih takvih slučajeva jordanski list objavio je karikaturu na kojoj je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prikazan kako pije krv, prenosi list.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i kasnijeg rata Izraela protiv Hamasa u Gazi, ADL bavila se istraživanjem antisemitskih objava o teorijama zavere, pre svega, u vidu političkih karikatura, posebno u arapskoj štampi, uključujući i one u medijima na arapskom jeziku u Velikoj Britaniji.

Džeruzalem post napominje da je istraživanje otkrilo rasprostranjenu upotrebu antisemitskih formi mržnje, uključujući neosnovanu tvrdnju da Jevreji kontrolišu američku politiku, zatim poređenje Izraela i njegovih vođa sa Hitlerom, pa čak i neosnovanu optužbu da Jevreji konzumiraju krv svojih žrtava kao deo perverznog verskog rituala.

Izveštaj ADL-a pod naslovom "Antisemitizam u arapskim karikaturama tokom rata Izrael-Hamas" otkrio je brojne primere očiglednog antisemitizma u visoko tiražnim novinama i na veb stranicama širom regiona, navodi medij.

Izraelski list dodaje da su ovi uvredljivi prikazi pronađeni u publikacijama iz Bahreina, Egipta, Jordana, Kuvajta, Libije, Maroka, Omana, Katara i Saudijske Arabije, kao i iz palestinskih oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet