Fokus

Iran pozvao otpravnika poslova Rusije na razgovor zbog spornih ostrva

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2023

-

10:46

Iran pozvao otpravnika poslova Rusije na razgovor zbog spornih ostrva
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Iran je pozvao ruskog otpravnika poslova na razgovor, nakon što su Moskva i arapske zemlje ranije ove nedelje izdale zajedničko saopštenje u kojem dovode u pitanje iransko pravo na sporna ostrva u Persijskom zalivu, objavili su danas iranski državni mediji.

Iranska novinska agencija IRNA saopštila je da je ruski diplomata pozvan u subotu i da mu je uručena protestna nota, u kojoj se navodi da Teheran protestuje zbog saopštenja sa Foruma Arapsko-ruske saradnje u Maroku, u kojem se poziva na mirno rešenje kako bi se rešio konflikt između Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata oko ostrva, preneo je AP.

U subotu je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao ruskom kolegi u telefonskom razgovoru da je "poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta među osnovnim principima odnosa dve nacije", navela je IRNA.

Ovo je drugi put da je Iran pozvao ruskog izaslanika da izrazi protest zbog komentara oko spornih ostrva.

Teheran je pozvao ruskog ambasadora i u julu zbog sličnih izjava.

Iran je 2022. godine pozvao kineskog diplomatu na razgovoor zbog slične izjave sa arapskim zemljama.

Iran je preuzeo kontrolu nad tri ostrva, Abu Muse, Velikog Tunba i Manjeg Tunba, nakon što su se britanske snage povukle odatle 1971. godine.

Smatra ih neodvojivim delom svoje teritorije, ali i Emirati takođe smatraju tri ostrva svojom teritorijom i tražili su rešenje putem pregovora.

Ova tri ostrva nalaze se kod strateškog Hormuškog moreuza, na ključnom plovnom putu kroz koji prolazi oko jedne petine svetskih zaliha nafte.

Zasad nema sporazuma između dve zemlje oko ostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet