Fokus

Otkriven uzrok avionske nesreće u kojoj su poginule 72 osobe: Piloti slučajno isključili struju

Komentari

Autor: SkyNews

29/12/2023

-

11:14

Otkriven uzrok avionske nesreće u kojoj su poginule 72 osobe: Piloti slučajno isključili struju
Otkriven uzrok avionske nesreće u kojoj su poginule 72 osobe: Piloti slučajno isključili struju - Copyright AP Photo/Yunish Gurung

veličina teksta

Aa Aa

Uzrok avionske nesreće u kojoj su ranije ove godine u Nepalu poginule 72 osobe, je slučajnim prekidom struje u avionu od strane pilota, navodi se u izveštaju nepalske državne komisije koji prenosi SkyNews. To znači da je motor izgubio potisak, što je dovelo do "aerodinamičkog zastoja".

ATR 72, u vlasništvu avio-komopanije Yeti Airlines, srušio se 15. januara 2023. godine. Avion je leteo od glavnog grada Nepala, Katmandua do Pokare na Himalajima.

Neposredno pre pada avion je primećen kako leti izuzetno nisko pre nego što se oteo kontroli, a zatim udario u brdo iznad klisure.

Niko od putnika i posade nije preživeo, što ovu nesreću čini najsmrtonosnijom u poslednjih 30 godina.

Nakon nesreće objavljeno je i da aerodrom u Pokari, koji je otvoren samo dve nedelje ranije, nije imao sistem za navođenje za sletanje.

Međutim, u izvšetaju se kao uzrok nesreće navodi upravo ljudska greška.

AP Photo/Yunish Gurung

 

"Piloti su verovatno poluge za sletanje stavili u režim 'feathering', umesto da aktiviraju zakrilca", rekao je Dipak Prasad Bastola, vazduhoplovni inženjer i član istražnog odbora.

On je takođe ukazao i na nedostatak svesti i nedostatak standardnih operativnih procedura. To je dovelo do toga da motor "radi u praznom hodu i ne proizvodi pritisak", dodao je.

"Ali zbog svog zamaha, letelica je bila u vazduhu još 49 sekundi pre nego što je udarila u zemlju", naveo je on.

Ovo je bila najteža avionska nesreća u Nepalu od 1992. godine, kada se Erbas A300 pakistanske kompanije International Airlines srušio u padini na prilazu u Katmanduu pri čemu je poginulo svih 167 putnika i članova posade.

Od 2000. godine, više od 300 ljudi je poginulo u avionskim ili helikopterskim nesrećama u Nepalu, koji je poznat po svojim himalajskim vrhovima.

Evropska unija je od 2013. zabranila nepalskim avio-kompanijama da ulaze u njen vazdušni prostor, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost.

 

Komentari (0)

Svet