Fokus

Brazil zabrinut zbog slanja britanskog patrolnog broda u Gvajanu

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2023

-

19:39

Brazil zabrinut zbog slanja britanskog patrolnog broda u Gvajanu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brazilsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost nakon što su britanske vlasti saopštile da će poslati patrolni brod u Gvajanu.

"Brazilska vlada veruje da se vojne demonstracije podrške bilo kojoj strani moraju izbeći, kako bi proces dijaloga koji je u toku mogao da donese rezultate", navodi se u saopštenju brazilskog ministarstva, prenosi Rojters.

Dodaje se da obe strane treba de budu uzdržane i da nastave razgovore.

Velika Britanija je juče saopštila da će ratni brod HMS Trent učestvovati u zajedničkim pomorskim vežbama sa vojnim brodovima bivše kolonije Gvajane, koja je članica Komonvelta i jedina je država u Južnoj Americi u kojoj je zvanični jezik engleski.

HMS Trent, patrolni brod bio je raspoređen na Karibima u okviru borbe protiv krijumčara narkotika, ali mu je postavljen novi zadatak nakon što je ranije ovog meseca Vlada Venecuele zapretila da će izvršiti aneksiju regiona Esekibo u Gvajani.

To je izazvalo bojazan da bi Venecuela mogla da izvrši invaziju i izazove međudržavni sukob, prvi u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva 1982. godine.

Venecuela odavno polaže pravo vlasništva nad regionom Esekibo, bogat zlatom, dijamantom i boksitom koji se prostore na površini od 100.000 kvadratnih kilometara i čini oko dve trećine ukupne teritorije Gvajane.

Euronews

 

Napetosti su eksalirale ranije ovog meseca nakon što je velika većina glasača u Venecueli na referendumu odobrila pripajanje Esekiba i odbacila nadležnost Međunarodnog suda pravde koji nadgleda međudržavni spor.

Na nedavno održanom sastanku predsednika Venecuele i Gvajane, kojem je prisustvovao i predsednik Brazila, istaknuto je da su obe države spremne da tragaju za mirnim suživotom na spornom području Esekiba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet