Fokus

Sastanak predsednika Venecuele i Gvajane zbog spora oko područja Esekibo

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

11:06

Sastanak predsednika Venecuele i Gvajane zbog spora oko područja Esekibo
Tanjug/AP/Ariana Cubillos - Copyright Tanjug/AP/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro i njegov kolega iz Gvajane Irfan Ali sastaće se 14. decembra u ostrvskoj državi Sveti Vinsent i Grenadini kako bi razgovarali o "pitanjima vezanim za kontroverzni pogranični spor" oko područja Esekibo u Gvajani.

U pismu koje je objavio premijer zemlje domaćina Ralf Gonsalves, oba lidera su obaveštena da će sastanak biti održan 14. decembra u Kingstaunu, glavnom gradu te karipske osrtrvske države, prenosi državna televizija Venecuele VTV.

"S obzirom na događaje i okolnosti oko teritorijalne kontroverze ocenili smo da je u interesu svih da se hitno smiri spor i uspostavi adekvatan dijalog, licem u lice, između predsednika Gvajane i Venecuele", navodi se u zvaničnom saopštenju iz kabineta premijera Svetog Vinsenta i Grenadina.

Ističe se da su predsednici obe države pokazali spremnost da tragaju za mirnim suživotom na tom području i da su se saglasili da se sastanak održi pod pokroviteljstvom Zajednice latinoameričkih i karipskih država, kojom privremeno predsedava premijer Svetog Vinsenta i Grenadina Ralf Gonsalves.

Na tom sastanku će učestvovati i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Građani Venecuele su na referendumu 3. decembra glasali za polaganje prava na teritoriju Esekibo, koja je bogata naftom i mineralima, a koju kontroliše susedna Gvajana.

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane.

Venecuela tvrdi da joj je ta teritorija oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka, dok Gvajana ističe da ponašanje Venecuele predstavlja direktnu pretnju miru i bezbednosti Gvajane i da ugrožava mir i bezbednost čitavog regiona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet